Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / HbA1c mäter ditt långsiktiga blodsocker
HbA1c mäter ditt långsiktiga blodsocker.

HbA1c mäter ditt långsiktiga blodsocker

HbA1c kallas även för långtidssocker och visar hur blodsockerhalten har varit under de senaste två till tre månaderna.

Kort om HbA1c

  • HbA1c visar den långsiktiga blodsockernivån.
  • HbA1c kan påvisa vilken risk det finns att utveckla diabetes.
  • Det viktigaste du kan göra för att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå är att äta hälsosamt och regelbundet.

Vad är HbA1c?

HbA1c (även kallat långtidsblodsocker), visar din långsiktiga blodsockernivå.  HbA1c -värdet anger nivån av glukos i blodet under de senaste två till tre månaderna. En enskild avvikande dag påverkar inte mätningen av HbA1c.

HbA1c är en form av hemoglobin och bildas när hemoglobin reagerar med blodsocker, dvs glukos. Värdet anger hur mycket blodsocker (glukos) som har fastnat på hemoglobinet i de röda blodkropparna, dvs hur stor andel av blodkropparna som är bundna till glukos.

Det är möjligt att påverka blodsockerhalten genom kosthållning och motion.

Vilka referensvärden gäller för HbA1c?

Referensvärdet för HbA1c är: 20–42 mmol/mol.

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Vad innebär ett högt HbA1c-värde?

Onormalt höga värden av HbA1c beror oftast på att man har diabetes. Om ens HbA1c-värden vid två olika tillfällen överstiger 48mmol/mol kan det vara underlag för en läkare att ställa diagnosen diabetes (för personer över 18 år som ej är gravida). Understiger ens värden 48mmol/mol kan diabetes ändå inte uteslutas och ligger ens värde strax under 48mmol/mol kan det innebära en ökad risk att utveckla diabetes.

Följande orsaker kan också påverka ens testresultat:

Vad innebär ett lågt HbA1c-värde?

Har du ett lågt värde innebär det att du har en låg nivå av blodsocker i kroppen och är inte kopplat till några risker. Extremt låga nivåer (under 25-30 mmol/mol) kan dock vara farligt och bör alltid kollas upp alternativt kontrolleras på nytt.

Hur tar man ett HbA1c-prov?

Ett HbA1c-prov utförs antingen genom ett vanligt blodprov eller ett snabbtest som utvecklats för läkarbesök. Eftersom mätningen visar den långsiktiga blodsockernivån påverkas det inte av mat som ätits under dagen (därför kräver inte testet att du fastar).

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

Diabetes eli sokeritauti
Artikel

Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar

Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är de största riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes som är den vanligaste typen av diabetes.

Insuliiniresistenssi
Artikel

Insulinresistens

Insulinresistens är en metabolisk störning som är starkt förknippad med fetma, typ 2-diabetes, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdomar.

Hyperglykemia eli korkea verensokeri – Oireet, raja-arvot, syyt ja hoito
Artikel

Hyperglykemi (högt blodsocker)

Hyperglykemi betyder att du har ett tillstånd där nivån av blodsocker (glukos) stiger snabbt eller ligger för högt. Diabetes är den vanligaste orsaken till för högt blodsocker och det kan bäst förebyggas genom goda kost- och motionsvanor.

Alhainen verensokeri eli hypoglykemia
Artikel

Hypoglykemi (lågt blodsocker)

Hypoglykemi, eller lågt blodsocker, är ett tillstånd som uppkommer när blodsockret sjunker mycket eller snabbt. Det är ett tillstånd som kan vara associerat med diabetes, men kan också uppstå om det är länge sedan du åt. Blodsockret hålls enklast på en jämn nivå genom att äta regelbundet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00