Pitkäaikainen sokeri, B-HbA1c

Pitkäaikainen sokeriarvo B-HbA1c ilmaisee verensokerin edeltävien noin 6-8 viikon ajalta. Verensokeri vaikuttaa yleisvointiin ja vireyteen, lihasten ja aivojen toimintaan ja nälän tunteeseen.

11,95 

B-HbA1c, eli pitkäaikainen sokeri -testi kertoo pitkän ajan, 6-8 edeltävän viikon verensokeriarvon. Yksittäinen verensokerin heilahdus ei vaikuta juurikaan tulokseen, vaan kyseessä on keskiarvo. Testi kannattaa tehdä glukoositestin lisäksi, sillä yksittäinen verensokeritestaus ei kerro koko totuutta sokeritasapainosta.

Verensokeri vaikuttaa yleisvointiin ja vireyteen. Alhainen verensokeri väsyttää ja voi aiheuttaa heikotusta. Korkea verensokeri voi kertoa kehittyvästä diabeteksesta.

Testin avulla saadaan tietoa siitä, onko omia elintapoja syytä muuttaa verensokerin kannalta terveellisemmiksi. Verensokeria kohottavat esimerkiksi runsas makeiden, hiilihydraattipitoisten ja rasvaisten sekä tiheäenergisten ruokien syöminen.

Lisätietoja. 

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lähteet:

Diabetes (”sokeritauti”). Ilanne-Parikka, P. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More