Pitkäaikainen sokeri, B-HbA1c

Pitkäaikainen sokeriarvo B-HbA1c ilmaisee verensokerin edeltävien noin 6-8 viikon ajalta. Verensokeri vaikuttaa yleisvointiin ja vireyteen, lihasten ja aivojen toimintaan ja nälän tunteeseen.

11,95 

B-HbA1c, eli pitkäaikainen sokeri -testi kertoo pitkän ajan, 6-8 edeltävän viikon verensokeriarvon. Yksittäinen verensokerin heilahdus ei vaikuta juurikaan tulokseen, vaan kyseessä on keskiarvo. Testi kannattaa tehdä glukoositestin lisäksi, sillä yksittäinen verensokeritestaus ei kerro koko totuutta sokeritasapainosta.

Verensokeri vaikuttaa yleisvointiin ja vireyteen. Alhainen verensokeri väsyttää ja voi aiheuttaa heikotusta. Korkea verensokeri voi kertoa kehittyvästä diabeteksesta.

Testin avulla saadaan tietoa siitä, onko omia elintapoja syytä muuttaa verensokerin kannalta terveellisemmiksi. Verensokeria kohottavat esimerkiksi runsas makeiden, hiilihydraattipitoisten ja rasvaisten sekä tiheäenergisten ruokien syöminen.

Lisätietoja. 

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lähteet:

Diabetes (”sokeritauti”). Ilanne-Parikka, P. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More