Lipidi on yleisnimitys kaikille veressä kulkeville rasvoille ja rasvan kaltaisille aineille. Keho varastoi luonnostaan ravinnosta saatavaa rasvaa tulevaan käyttöön. Kun keho tarvitsee energiaa, se hajottaa veressä olevia lipidejä rasvahapoiksi ja polttaa niitä.

Lipidit

  • Lipidit ovat elimistölle välttämättömiä rasvoja ja rasvan kaltaisia aineita.
  • Rasvaa kertyy elimistöön, jotta solut voisivat käyttää sitä ravintona silloin, kun ravintoa ei saada.
  • Nykyään rasvaa ja energiaa saadaan usein ravinnosta liian paljon.
  • Korkea LDL-kolesterolin määrä lisää valtimotaudin riskiä, mutta HDL-kolesteroli ehkäisee sitä.

Mitä lipidi tarkoittaa?

Lipidi on yleisnimitys kaikille veressä kulkeville rasvoille ja rasvan kaltaisille aineille. Keho varastoi luonnostaan ravinnosta saatavaa rasvaa tulevaan käyttöön. Kun keho tarvitsee energiaa, se hajottaa veressä olevia lipidejä rasvahapoiksi ja polttaa niitä.

Voit tilata lipidien (kolesterolin) tutkimuksen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä.

Mitä lipidit ovat?

  • Kolesterolia on elimistön kaikissa soluissa, mutta sitä kertyy erityisesti verisuonten seinämiin. Veressä kiertäessään kolesteroli kulkee lipoproteiinin sisällä.
  • LDL-kolesteroli on juuri sitä kolesterolia, jota terveyden kannalta kannattaa alentaa. Paljon kovaa rasvaa sisältävä ruokavalio voi johtaa pahan kolesterolin pitoisuuden nousuun veressä. Kovaa rasvaa saadaan esimerkiksi eläinperäisistä rasvatuotteista, kuten voista ja voissa paistetuista ruoista. Näiden runsas syöminen saa kolesterolipitoisuuden nousemaan, mikä voi johtaa ennen pitkää valtimotautiin.
  • Triglyseridit ovat elimistössä kiertäviä rasvoja, joita käytetään solujen energianlähteenä. Ne ovat myös lipoproteiinien rasva-rakenneosia. Korkea triglyseridiarvo liittyy useimmiten vyötärölihavuuteen, ylipainoon tai runsaaseen alkoholinkäyttöön. Se on yhteydessä myös korkeaan LDL-kolesteroliin.
  • HDL-kolesteroli eli hyvä kolesteroli on LDL-kolesterolin vastavoima. Matala HDL-kolesterolin pitoisuus on yhteydessä kohonneeseen valtimotaudin riskiin. HDL-kolesteroliin voi vaikuttaa erityisesti lisäämällä liikuntaa ja lopettamalla tupakoinnin.

Monet saavat nykyään ravinnostaan liikaa rasvaa, ja erityisesti liikaa kovaa rasvaa. Runsasrasvainen ruokavalio saa rasvan kertymään valtimoiden seinämiin, mistä aiheutuu sydän- ja verisuonitauteja sekä valtimotauteja.

Jos ruokavalio sisältää sopivissa määrin pehmeää rasvaa, eli esimerkiksi kalasta saatavaa rasvaa sekä avokadoista ja oliiveista saatavaa kasvirasvaa, valtimotautien ja sydänsairauksien riski puolestaan pienenee kolesteroliarvojen ollessa tavoitearvoissa.

Mitä lipiditutkimuksessa mitataan?

Lipiditutkimuksesta saadaan kuva siitä, millaisia rasvoja henkilöllä on elimistössään. Testien avulla mitataan siis riskiä sairastua valtimotauteihin ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Lue lisää osatutkimuksista niitä käsittelevistä artikkeleista alta:

Mitkä ovat lipidien viitearvot?

P-KolTavoitearvo aikuisilla alle 4,8 mmol/l
P-Kol-HDLNaiset: yli 1,2 mmol/l
P-Kol-HDLMiehet: yli 1,0 mmol/l
P-Triglyalle 2 mmol/l
P-Kol-LDLalle 2,8 mmol/l

Jos Trigly on yli 4,5 mmol/l, LDL-tulosta ei lasketa.

Paaston vaikutus kolesteroliarvoihin

Kokonaiskolesteroli
Jos olet paastonnut ennen näytteenottoa, viitearvo on alle 5 mmol/l. Jos et ole paastonnut, viitearvo on alle 4,8 mmol/l.

LDL-kolesteroli
Jos olet paastonnut ennen näytteenottoa, viitearvo on alle 3 mmol/l. Jos et ole paastonnut, viitearvo on alle 2,8 mmol/l.

Triglyseridit
Jos olet paastonnut ennen näytteenottoa, viitearvo on alle 1,7 mmol/l. Jos et ole paastonnut, viitearvo on alle 2 mmol/l.

Hyperkolesterolemia

Hyperkolesterolemiassa kolesterolin kokonaismäärä on elimistössä on liian suuri. Seuraavat viitearvot kertovat taudin asteesta:

Lievä5 – 6,5 mmol/l
Keskivaikea6,6 – 7,9 mmol/l
Vaikea8,0 – 9,9 mmol/l
Erittäin vaikeayli 10 mmol/l

Mistä voin tilata lipiditutkimuksen?

Voit tilata pelkän veren lipidien tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta.

Testi kuuluu myös seuraaviin paketteihin:

Voit tilata kaikki Puhdin testit ilman lääkärin lähetettä.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 30.05.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *