Lipidi on yleisnimitys kaikille veressä kulkeville rasvoille ja rasvan kaltaisille aineille. Keho varastoi luonnostaan ravinnosta saatavaa rasvaa tulevaan käyttöön. Kun keho tarvitsee energiaa, se hajottaa veressä olevia lipidejä rasvahapoiksi ja polttaa niitä.

Lipidit

  • Lipidit ovat elimistölle välttämättömiä rasvoja ja rasvan kaltaisia aineita.
  • Rasvaa kertyy elimistöön, jotta solut voisivat käyttää sitä ravintona silloin, kun ravintoa ei saada.
  • Nykyään rasvaa ja energiaa saadaan usein ravinnosta liian paljon.
  • Korkea LDL-kolesterolin määrä lisää valtimotaudin riskiä, mutta HDL-kolesteroli ehkäisee sitä.

Mitä lipidi tarkoittaa?

Lipidi on yleisnimitys kaikille veressä kulkeville rasvoille ja rasvan kaltaisille aineille. Keho varastoi luonnostaan ravinnosta saatavaa rasvaa tulevaan käyttöön. Kun keho tarvitsee energiaa, se hajottaa veressä olevia lipidejä rasvahapoiksi ja polttaa niitä.

Voit tilata lipidien (kolesterolin) tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata erikseen helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Mitä lipidit ovat?

  • Kolesterolia on elimistön kaikissa soluissa, mutta sitä kertyy erityisesti verisuonten seinämiin. Veressä kiertäessään kolesteroli kulkee lipoproteiinin sisällä.
  • LDL-kolesteroli on juuri sitä kolesterolia, jota terveyden kannalta kannattaa välttää. Paljon kovaa rasvaa sisältävä ruokavalio voi johtaa pahan kolesterolin pitoisuuden nouduun veressä. Kovaa rasvaa saadaan esimerkiksi eläinperäisistä rasvatuotteista, kuten voista ja voissa paistetuista ruoista. Näiden runsas syöminen saa kolesterolipitoisuuden nousemaan, mikä johtaa ennen pitkää valtimotauteihin.
  • Triglyseridit ovat elimistössä kiertäviä rasvoja, joita elimistö käyttää solujen energianlähteenä. Ne ovat myös lipoproteiinien rasva-rakenneosia. Korkea triglyseridiarvo liittyy useimmiten vyötärölihavuuteen, ylipainoon tai runsaaseen alkoholinkäyttöön. Se on yhteydessä myös korkeaan LDL-kolesteroliin.
  • HDL-kolesteroli eli hyvä kolesteroli on LDL-kolesterolin vastavoima. Matala HDL-kolesterolin pitoisuus on yhteydessä kohonneeseen valtimotaudin riskiin.

Monet saavat nykyään ravinnostaan liikaa rasvaa, ja erityisesti liikaa kovaa rasvaa. Runsasrasvainen ruokavalio saa rasvan kertymään valtimoiden seinämiin, mistä aiheutuu sydän- ja verisuonitauteja sekä valtimotauteja.

Jos ruokavalio sisältää sopivissa määrin pehmeää rasvaa, eli esimerkiksi kalasta saatavaa omega 3:a sekä avokadoista ja oliiveista saatavaa kasvirasvaa, valtimotautien ja sydänsairauksien riski pienenee.

Mitä lipidit (fS/fP-Lipidit) -testipaketissa mitataan?

Lipiditutkimuksesta saadaan kuva siitä, millaisia rasvoja henkilöllä on elimistössään. Testien avulla mitataan siis riskiä sairastua valtimotauteihin ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Lue lisää osatutkimuksista niitä käsittelevistä artikkeleista alta:

Mitkä ovat lipidien viitearvot?

fS/fP-Kol Suositeltu tavoitearvo aikuisilla alle 5 mmol/l
fS/fP-Kol-HDL Naiset: yli 1.2 mmol/l
fS/fP-Kol-HDL Miehet: yli 1.00 mmol/l
fS/fP-Trigly alle 1.70 mmol/l
fS/fP-Kol-LDL alle 3.00 mmol/l

Hyperkolesterolemiassa kolesterolin kokonaismäärä on elimistössä on liian suuri. Seuraavat viitearvot kertovat taudin asteesta:

Lievä 5 – 6.5 mmol/l
Keskivaikea 6.6 – 7.9 mmol/l
Vaikea 8.0 – 9.9 mmol/l
Erittäin vaikea yli 10 mmol/l

Mistä voin tilata lipiditutkimuksen?

Voit tilata pelkän veren lipidien tutkimuksen Puhdin verkkokaupasta. Testit kuuluvat myös seuraaviin paketteihin:

Voit tilata kaikki Puhdin testit ilman lääkärin lähetettä.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Lähteet

Synlab. Lipidit (2245 fS-Lipidit, 6027 fP-Lipidit)

Laboratoriokäsikirja. Triglyseridit

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Veren triglyseridit (rasvat)

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Kolesteroli

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 17.03.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *