Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Non-HDL-kolesteroli
Non-HDL kolesteroli

Non-HDL-kolesteroli

Puhdin kolesterolimittauksissa raportoidaan myös laskennallinen non-HDL-kolesteroli. Non-HDL kuuluu kolesterolien tutkimukseen (veren rasva-arvot eli lipidit). Tutkimus sisältyy useisiin Puhdin terveystarkastuksiin.

Non-HDL-kolesteroli lyhyesti

  • Kolesteroliarvot liittyvät erityisesti verisuonten ja sydämen terveyteen.
  • Non-HDL käsittää kaiken veren haitallisen kolesterolin.

Sisällysluettelo

Mikä on non-HDL?

Non-HDL lasketaan kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin erotuksena. Non-HDL-kolesteroli käsittää kaikkien aterogeenisten lipoproteiinihiukkasten (ateroskleroosia eli valtimotautia aiheuttavien rasva-aineiden) sisältämän kolesterolin.

Non-HDL antaa arvokasta lisätietoa sydän- ja verisuonisairauksien riskistä

LDL-kolesteroli on edelleen ensisijainen “pahan kolesterolin” mittari, mutta non-HDL-kolesterolin (tai vaihtoehtoisesti apolipoproteiini B:n) mittaus soveltuu paremmin erityisesti henkilöille, joilla on lievä tai kohtalainen hypertriglyseridemia (eli triglyseridiarvo on välillä 2–10 mmol/l). Näillä henkilöillä pelkän LDL-kolesterolin mittaus ei tarjoa luotettavaa riskiarviota sydän ja verisuonitaudeille. LDL-kolesteroliarvo voi näyttää usein “liian hyvältä” ja pelkästään kokonais- tai LDL-kolesterolia seuraamalla sairastumisriski saatetaan aliarvioida. Esimerkiksi II-tyypin diabeetikoilla, ylipainoisilla, keskivartalolihavilla tai metabolista oireyhtymää sairastavilla non-HDL tuo arvokasta lisätietoa sydän- ja verisuonisairauksien riskistä.

Ero LDL-kolesteroliin on melko pieni terveillä henkilöillä, joiden triglyseridipitoisuus on normaali, mutta diabeetikoilla ja muilla henkilöillä, joiden triglyseridiarvot ovat suurentuneet, ero voi olla suurempi.

Non-HDL-kolesterolin tavoitearvot

Non-HDL-kolesterolin tavoitearvot ovat 0,8 mmol/l korkeammat kuin vastaavat LDL-kolesterolin tavoitearvot, eli jos LDL-kolesterolin tavoitealue on alle 3,0 mmol/l, niin vastaava non-HDL-kolesterolin tavoitealue on alle 3,8 mmol/l.

Miten pääsen tutkimuksiin?

Voit tilata kolesterolien mittauksen Puhdin kautta ilman lähetettä. Tutkimus kuuluu moniin Puhdin suosittuihin tutkimuspaketteihin.

Kolesteterolin mittauksessa määritetään:

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.

Voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi tai herää epäilys sairaudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00