Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Apolipoproteiini ApoA1 on “hyvän” kolesterolin markkeri
Henkilö kokkaa terveellistä ruokaa.

Apolipoproteiini ApoA1 on “hyvän” kolesterolin markkeri

Apolipoproteiini A1 (ApoA1) on HDL-kolesterolin, eli “hyvän” kolesterolin, pääasiallinen proteiinikomponentti. ApoA1-testi mittaa epäsuorasti HDL:n tasoja veressä ja sitä käytetään yhdessä muiden lipidiarvojen kanssa sydän- ja verisuonitautien riskin arvioimiseksi.

Lyhyesti ApoA1:sta:

 • ApoA1 on proteiini, joka kuuluu HDL-molekyyliin, jota kutsutaan myös “hyväksi” kolesteroliksi.
 • Mittaamalla ApoA1:tä saadaan tarkempaa tietoa HDL:n tasosta veressä.
 • ApoA1-arvo antaa tietoa sydän- ja verisuonitautien riskistä; matala arvo viittaa kohonneeseen riskiin.
 • Tutkimusta täydennetään usein ApoB:n ja ApoA1:n suhdeluvulla, joka on vielä parempi riskimarkkeri sydän- ja verisuonitaudeille.

Mikä on ApoA1?

Koska rasva ei ole vesiliukoista, se ei voi kulkeutua vapaasti veressä. Sen sijaan keho käyttää erilaisia molekyylejä, joita kutsutaan lipoproteiineiksi, kuljettamaan rasvaa kehon eri osiin, joissa sitä tarvitaan.

Kehossa on useita erilaisia lipoproteiineja, jotka kaikki kuljettavat rasvoja eri kohteisiin. Lipoproteiineista yleisimmät ovat HDL (high-density lipoprotein) ja LDL (low-density lipoprotein). Lipoproteiineille on yhteistä, että ne kaikki koostuvat erilaisista apolipoproteiineista.

Apolipoproteiini A1 (ApoA1) on osa high-density lipoproteiinia (HDL), joka tunnetaan myös “hyvänä” kolesterolina. HDL:n tehtävä on poistaa ylimääräiset ja haitalliset rasvamolekyylit verisuonista, jotka muuten aiheuttaisivat ateroskleroosia (valtimonkovettumistauti). HDL tekee tämän kuljettamalla ylimääräisen kolesterolin kehon läpi imusuoniston ja veren kautta maksaan, joka käsittelee sen.

ApoA1 auttaa siis vähentämään sydän- ja verisuonitautien, kuten sydäninfarktin, sydämen vajaatoiminnan ja aivohalvauksen, riskiä.

Mitkä ovat ApoA1:n viitearvot?

Seuraavat viitearvot koskevat ApoA1:tä:

Naiset: >1.4 g/l
Miehet: >1.2 g/l

On yleistä, että myös ApoB:n ja ApoA1:n suhde (ApoB/ApoA1) tutkitaan, koska se antaa enemmän tietoa arvioitaessa sydän- ja verisuonitautien riskiä. ApoB/ApoA1-suhde yli 0,6 naisilla ja yli 0,75 miehillä liittyy korkeampaan sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Mitä korkea ApoA1 tarkoittaa?

Korkea ApoA1-arvo liittyy pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin. Korkea arvo voi johtua perinnöllisten tekijöiden lisäksi esimerkiksi:

Mitä matala ApoA1 tarkoittaa?

Matala ApoA1-taso veressä tarkoittaa usein, että henkilö on suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Se voi johtua esimerkiksi:

Miksi ApoA1 tulisi mitata?

Analysoimalla ApoA1:tä voidaan arvioida riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, koska se antaa tarkempaa tietoa kolesterolitasoista veressä. Koska ApoA1 löytyy jokaisesta HDL-molekyylistä, ApoA1:n taso antaa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon “hyvää” kolesterolia veressä on.

On yleistä mitata ApoA1 yhdessä muiden kolesterolin ja muiden veren rasvojen markkereiden kanssa, koska se antaa paremman riskikuvan. Usein mitataan myös apolipoproteiini B:n (ApoB) taso, joka osoittaa “pahan” kolesterolin LDL:n tason. On todettu, että LDL:n ja HDL:n absoluuttisen tason lisäksi myös niiden välinen suhde on tärkeä. ApoB/ApoA1-suhde on yksi parhaista tavoista arvioida sydän- ja verisuonitautien riskiä.

ApoA1-testiä voidaan myös käyttää seuraamaan, auttavatko sydän- ja verisuonitautien hoito tai elämäntapamuutokset.

Mittaa lipoproteiinit helposti Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä.

Tarvittaessa voit tilata erillisenä palveluna kauttamme myös lääkärin etäkonsultaation tutkimusten jälkeen.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.

Mitä voin tehdä parantaakseni ApoA1-tasojani?

Usein ApoA1-tasoja voidaan parantaa elämäntapamuutoksilla. Liikunta ja terveellinen ruokavalio voivat usein tuottaa hyviä tuloksia. Erityisesti kannattaa vähentää ruokavalion tyydyttyneiden rasvojen ja nopeasti imeytyvien hiilihydraattien sekä sokerien määrää.

Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen käyttää lääkkeitä arvojen alentamiseksi. Jos ApoA1-tasot ovat hyvin alhaiset ja ApoB-tasot korkeat, voi olla hyvä keskustella lääkityksestä lääkärin kanssa.

Mies ja nainen padelkentällä (vain jalat näkyvät)
Tietopaketti

Lipoproteiini B (fS-LipoB)

Apolipoproteiini B tutkitaan, sillä etenkin ylipainoisilla, diabeetikoilla sekä munuaissairailla sen määrä sekä suhde apolipoproteiini A:han vaikuttavat sydän- ja verisuonitautiriskiin.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00