Tämä artikkeli kertoo lipoproteiini A:sta ja sen pitoisuudesta. Mihin terveyden osa-alueisiin se vaikuttaa?

Lipoproteiini A, fS-Lipo(a)

  • Lipoproteiini A on LDL-kolesterolia kuljettavan lipoproteiiniperheen jäsen.
  • Kohonnut lipoproteiini A -pitoisuus liittyy muun muassa sepelvaltimotautiin ja sydän- ja aivoinfarktiin.
  • Elintavoilla on vaikea vaikuttaa suoraan lipoproteiini A:n pitoisuuksiin, mutta sydän- ja verisuonitautien riskiin voi vaikuttaa alentamalla LDL-kolesterolia terveellisillä elämäntavoilla.

Lipoproteiini A tutkimus fS-Lipo(a)

Lipoproteiini A on LDL:ää muistuttava lipoproteiinihiukkanen. Henkilöiden lipoproteiini A:n pitoisuuden vaihtelevat suuresti. Ne määräytyvät pääosin perinnöllisesti.

Lipoproteiini A -pitoisuuden mittaus

Seerumin lipoproteiini A -pitoisuuden mittaamista suositellaan erityisesti familiaalisen hyperkolesterolemian (FH) yhteydessä ja mikäli henkilön suvussa on varhaisia valtimotautitapauksia tai henkilön valtimotautien kokonaisriski on suuri tai erittäin suuri.

Mitkä ovat lipoproteiini A:n viitearvot?

Huomaathan tuloksia vertaillessasi, että markkinoilla on lukuisia eri menetelmiä Lp(a)-pitoisuuden mittaamista varten, minkä vuoksi eri määritysmenetelmillä saadut tulokset voivat poiketa toisistaan.

Lipoproteiini A:n pitoisuuden tulisi olla korkeintaan 250 mg/l (milligrammaa litrassa).

Viitearvot vaihtelevat laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Kohonnut lipoproteiini A -pitoisuus

Kohonnut lipoproteiini A -pitoisuus liittyy:

  • sepelvaltimotautiin
  • sydän- ja aivoinfarktiin
  • perifeeriseen valtimotautiin
  • aorttaläpän ahtaumaan.

Lipoproteiini A -pitoisuuden pienentäminen

Käytettävissä olevilla lipidilääkkeillä ei voida pienentää lipoproteiini A -pitoisuutta merkittävästi. Omilla elintavoilla on hankala vaikuttaa suoraan lipoproteiini A -pitoisuuksiin, mutta LDL-kolesterolia laskevat tekijät pienentävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

LDL-kolesteroliin voi vaikuttaa itse. Noudata terveellisiä elämäntapoja, liiku paljon, lisää ruokavalioon kuituja ja vaihda ruokavalion kovat rasvat (esim. voi) pehmeisiin rasvoihin (esim. oliiviöljy). Ruokavalion muutosten ja säännöllisen liikunnan lisäksi myös ylipainon vähentäminen, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen parantavat veren rasva-arvoja.

Kuinka lipoproteiini A -hiukkaset eroavat LDL-hiukkasista?

Lipoproteiini A on LDL-kolesterolia kuljettavan lipoproteiiniperheen jäsen. Toisin kuin LDL-kolesterolin apolipoproteiini B-100 (joka on osittain uponnut LDL-hiukkasen pinnan rasvakalvoon), lipoproteiini A on vesiliukoinen proteiini eikä osallistu rasvojen kuljetukseen.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 27.04.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *