Tämä artikkeli kertoo lipoproteiini A:sta ja sen pitoisuudesta. Mihin terveyden osa-alueisiin se vaikuttaa?

Lipoproteiini A, Lp(a)

  • Lipoproteiini A on LDL-kolesterolia kuljettavan lipoproteiiniperheen jäsen.
  • Kohonnut lipoproteiini A -pitoisuus liittyy muun muassa sepelvaltimotautiin ja sydän- ja aivoinfarktiin.
  • Elintavoilla on vaikea vaikuttaa suoraan lipoproteiini A:n pitoisuuksiin, mutta sydän- ja verisuonitautien riskiin voi vaikuttaa alentamalla LDL-kolesterolia terveellisillä elämäntavoilla.

Lipoproteiini A

Lipoproteiini A on LDL:ää muistuttava lipoproteiinihiukkanen. Henkilöiden lipoproteiini A:n pitoisuuden vaihtelevat suuresti. Ne määräytyvät pääosin perinnöllisesti.

Lipoproteiini A -pitoisuuden mittaus

Tilaa lipoproteiini A mittaus Puhdin verkkokaupasta. Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Lisää haluamasi testit kerralla ostoskoriin, niin voit hoitaa näytteenoton yhdellä kertaa. Puhti-terveystarkastus antaa kattavasti tietoa elimistön tilasta. Voit lisätä valmiisiin terveystarkastuksiin yksittäisiä testejä, kuten lipo A:n mittauksen.

Seerumin lipoproteiini A -pitoisuuden mittaamista suositellaan erityisesti familiaalisen hyperkolesterolemian (FH) yhteydessä ja mikäli henkilön suvussa on varhaisia valtimotautitapauksia tai henkilön valtimotautien kokonaisriski on suuri tai erittäin suuri.

Huomaathan tuloksia vertaillessasi, että markkinoilla on lukuisia eri menetelmiä Lp(a)-pitoisuuden mittaamista varten, minkä vuoksi eri määritysmenetelmillä saadut tulokset voivat poiketa toisistaan.

Mitkä ovat lipoproteiini A:n viitearvot?

Lipoproteiini A:n pitoisuuden tulisi olla korkeintaan 300 milligrammaa litrassa.

Kohonnut lipoproteiini A -pitoisuus

Kohonnut lipoproteiini A -pitoisuus liittyy:

  • sepelvaltimotautiin
  • sydän- ja aivoinfarktiin
  • perifeeriseen valtimotautiin
  • aorttaläpän ahtaumaan.

Lipoproteiini A -pitoisuuden pienentäminen

Käytettävissä olevilla lipidilääkkeillä ei voida pienentää lipoproteiini A -pitoisuutta merkittävästi. Omilla elintavoilla on hankala vaikuttaa suoraan lipoproteiini A -pitoisuuksiin, mutta LDL-kolesterolia laskevat tekijät pienentävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

LDL-kolesteroliin voi vaikuttaa itse. Noudata terveellisiä elämäntapoja, liiku paljon, lisää ruokavalioon kuituja ja vaihda ruokavalion kovat rasvat (esim. voi) pehmeisiin rasvoihin (esim. oliiviöljy). Ruokavalion muutosten ja säännöllisen liikunnan lisäksi myös ylipainon vähentäminen, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen parantavat veren rasva-arvoja.

Kuinka lipoproteiini A -hiukkaset eroavat LDL-hiukkasista?

Lipoproteiini A on LDL-kolesterolia kuljettavan lipoproteiiniperheen jäsen. Toisin kuin LDL-kolesterolin apolipoproteiini B-100 (joka on osittain uponnut LDL-hiukkasen pinnan rasvakalvoon), lipoproteiini A on vesiliukoinen proteiini eikä osallistu rasvojen kuljetukseen.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 11.12.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *