Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Testo-VL eller fritt testosteron
Testo-VL eller fritt testosteron

Testo-VL eller fritt testosteron

Testosteronnivåerna påverkar också humöret. En minskning av testosteronutsöndringen kan vara en orsak till impotens och minskning av lust.

Fritt testosteron

  • Testosteron är det viktigaste könshormonet hos män.
  • TestoVL indikerar mängden fritt, aktivt testosteron.
  • Fritt, beräknat testosteron berättar mer om mängden aktivt testosteron än vad totaltestosteron (Testo) gör.

Vad har testosteron för uppgift?

Testosteron påverkar utvecklingen av manliga egenskaper, spermieproduktion och sexlust. Det påverkar också ben- och muskelmassa, fettlagring och produktion av röda blodkroppar. Testosteronnivåerna påverkar också humöret och andra aspekter av ens psykologiska mående.

Ett lågt testosteronvärde kan bland annat orsaka sexuella funktionsstörningar, som erektionsproblem och minskad sexuell lust. Sexuell lust eller avsaknad av den påverkas dock även av flera andra faktorer än testosteron.

Vad är fritt testosteron?

Största delen av testosteronet i blodet är bundet till plasmans proteiner. Endast 1–3 procent av testosteronet är fritt i plasmans vattenlösning. S-Testo-undersökningen mäter totalmängden testosteron i blodet.

Om nivåerna av testosteronbindande proteiner i blodet förändras, ändras S-Testo-värdet med dem, även om testosteronproduktionen är normal. Därför kan bedömningen av fritt testosteron S-Testo-VL användas för att bedöma testosteronnivåer.

Hur bestäms mängden fritt testosteron?

Mängden fritt testosteron som är tillgängligt för kroppen kan bestämmas genom att göra flera tester samtidigt.
Det är alltid viktigt att diskutera vikten av testosteronnivåer och i synnerhet eventuella uppföljningsåtgärder med din läkare.

Referensvärden för fritt beräknat testosteron (S-Testo-VL)

KönReferensvärden för S-Testo-VL
Kvinnor9 – 30 pmol/l
Män220 – 800 pmol/l

Vad innebär ett lågt värde?

Hos män som har passerat tonåren innebär en minskning av testosteronnivåerna inte nödvändigtvis något negativt. Dock är symptom som erektil dysfunktion, aptitlöshet, depression, trötthet och minskad sexuell lust associerade med minskade testosteronnivåer även om de också kan ha flera andra orsaker.

Upplevs symtom samtidigt som testosteronnivåerna är låga bör därför behandling övervägas. Dock så kan även viktminskning ofta hjälpa till att höja testosteronnivåerna för de som är överviktiga.

Kvinnor kan också drabbas av för lågt testosteronvärde men det är ett ovanligt tillstånd. Det kan exempelvis orsakas av dysfunktion i äggstockar och binjurar eller vissa typer av läkemedel. Även hos kvinnor gäller att behandling kan övervägas om symtom som minskad sexlust och trötthet uppstår i samband med lågt testosteron.

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

PSA arvo, testi ja raja-arvot
Artikel

PSA indikerar prostatans hälsa

Prostataspecifikt antigen, eller PSA, är ett protein som produceras i prostata. Prostatan är en körtel som män har runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Via provtagning av PSA kan olika sjukdomstillstånd i prostatan diagnosticeras.

D-vitamiini lähteet, suositukset, mittaus, viitearvot
Artikel

D-vitamin är extra viktigt för oss nordbor

D-vitamin bildas i huden när du vistas i solen under sommaren och lagras i kroppen för att hålla dig frisk och kry. Men lagren räcker ibland inte över den mörka vintersäsongen och det är därför bra att hålla koll på sina D-vitaminnivåer så att man vet när man ska komplettera med kosttillskott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00