Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin määrä (E-MCH)

Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin määrä (E-MCH)

Hemoglobiinin määrää punasolussa laskevat tietyt anemiat, kun taas maksasairaudet, alkoholin liikakäyttö ja kilpirauhasen liikatoiminta saavat sen kohoamaan.

Punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin määrä (MCH)

  • MCH-testissä tutkitaan hemoglobiinin määrä yhdessä punasolussa.
  • Testiä käytetään anemioiden toteamisessa.
  • Anemiat, kuten raudanpuuteanemia, aiheuttavat yleisimpänä oireena voimakasta väsymystä.

Sisällysluettelo

Mikä on MCH?

MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin) on punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin määrä. MCH kertoo, kuinka paljon yksi punasolu sisältää hemoglobiinia. Hemoglobiini on veren proteiini, joka mahdollistaa punasolujen hapen kuljetuksen elimistön kudoksiin.

Mihin MCH-arvoa käytetään?

MCH-arvoa käytetään erityisesti anemian tutkimisessa.

E-MCH viitearvot

E-MCH viitearvo on sekä naisilla että miehillä (aikuisilla) 27-33 %. Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Matala MCH-arvo

Matalassa MCH-arvossa on yleensä kyse mikrosyyttisestä anemiasta. Mikrosyyttisissä anemioissa punasolut ovat liian pieniä, eivätkä voi kuljettaa mukanaan niin paljon hemoglobiinia kuin niiden tulisi.

Yleisin mikrosyyttinen anemia on raudanpuuteanemia, joka aiheutuu esimerkiksi pitkään jatkuneesta veren menetyksestä runsaiden kuukautisten tai suolistovuodon vuoksi.

MCH-arvo voi olla normaalia pienempi myös hypokromisessa anemiassa. Tässä anemian tyypissä verenpunan määrä on vähentynyt suhteellisesti enemmän kuin punasolujen.

Korkea MCH-arvo

Korkea MCH-arvo on yleensä merkki makrosyyttisestä anemiasta. Tila ilmenee, kun verisolut ovat liian suuria esimerkiksi B12-vitamiinin tai folaatin puutteen vuoksi.

Korkea MCH-arvo voi johtua myös seuraavista tekijöistä:

Milloin MCH tutkitaan?

MCH tutkitaan täydellisen verenkuvan yhteydessä ja sitä käytetään erityisesti anemian syiden selvittämiseen.

Miten pääsen tutkimukseen?

Tutustu Puhdin testipaketteihin:

Molempiin tutkimuspaketteihin kuuluu täydellinen verenkuva.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.

Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00