Leukosyytit eli valkosolut toimivat elimistössä tulehdusten torjujina ja ovat tärkeä osa immuunijärjestelmää. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mitä leukosyytit ovat ja mitkä niiden viitearvot ovat.

Leukosyytit eli valkosolut (B-Leuk)

 • Valkosoluilla on tärkeä asema ihmisen immuunipuolustuksessa.
 • Valkosoluja on usean tyyppisiä; kullakin valkosolutyypillä on hieman erilaisia tehtäviä.
 • Valkosolujen määrä lisääntyy etenkin tulehduksen aikana.

Mitä leukosyytit eli valkosolut ovat?

Leukosyytit ovat tärkeitä elimistön immuunijärjestelmän kannalta. Leukosyytit eli valkosolut toimivat elimistössä ennen kaikkea erilaisten tulehdusten torjujina.

Leukosyyttejä ovat:

Valkosolujen merkitys terveydelle on merkittävä. Valkosolut taistelevat viruksia, bakteereita, loisia ja muita kehon terveyttä uhkaavia tunkeilijoita vastaan. Niiden määrä kasvaa tulehduksen aikana.

Valkosolut muodostuvat luuytimissä, mistä ne siirtyvät verenkierron mukana ympäri kehoa. Suurin osa valkosoluista varastoituu kudoksiin ja vain pieni osa niistä kiertää veressä. Silti verikokeilla voidaan saada hyvä kuva koko elimistön valkosolutilanteesta.

B-Leuk tutkimus

B-Leuk-tutkimus ilmoittaa valkosolujen kokonaismäärän veressä. Normaalitilanteessa ihmisen veressä on noin 3,4–8,2 miljardia valkosolua litrassa verta. Sekä leukosyyttien liian pieni että liian suuri määrä veressä kertovat terveysongelmista.

Mitkä ovat leukosyyttien viitearvot (B-Leuk viitearvot)?

Leukosyyttien (B-Leuk) viitearvo on sekä miehillä että naisilla 3.4–8.2 xE9/L. Arvo ilmoitetaan yksikössä xE9/l.

Leukosyytit koholla? – Mistä korkea leukosyyttien arvo johtuu?

Korkea B-Leuk-arvo voi johtua monesta syystä. Suurentunutta valkosolujen määrää kutsutaan leukosytoosiksi. Hieman koholla olevat arvot ovat varsin yleisiä. Arvoja voivat nostaa esimerkiksi raskaus, fyysinen tai psyykkinen rasitus, ateriointi, tupakointi tai tablettikortisonikuuri.

Leukosyyttien määrä suurenee monissa sairauksissa. Elimistö lisää valkosolujen tuotantoa erityisesti bakteeritulehduksissa. Muita tavallisia syitä leukosyyttiarvojen kohoamiseen ovat nuhakuume, influenssa ja muut virustaudit sekä allergiat.

Merkittävää valkosolujen määrän nousua esiintyy useissa leukemiatyypeissä.

Mihin matala leukosyyttien arvo viittaa?

Pienentynyttä valkosolujen määrää kutsutaan leukopeniaksi. Valkosolujen pienentynyt määrä heikentää elimistön puolustusjärjestelmää.

Valkosolujen määrä voi laskea kahdesta syystä: valkosolujen suuren kulutuksen tai luuytimen häiriintyneen tuotannon vuoksi. Lievää leukopeniaa nähdään esimerkiksi tiettyjen virustautien yhteydessä, ja sen korjaantuu taudin parantuessa. Merkittävän leukopenian syy tulee aina selvittää.

Mikä aiheuttaa leukopeniaa?

 • Monet virustaudit.
 • Eräät tartuntataudit, kuten HIV/AIDS ja tuberkuloosi.
 • Eräät autoimmuunisairaudet, kuten lupus ja nivelreuma.
 • Eräät verisolujen tai luuytimen tilat ja sairaudet, kuten aplastinen anemia, myelodysplastiset oireyhtymät, myelofibroosi ja yliaktiivinen perna.
 • Monet syövät ja syöpähoidot.
 • Synnynnäiset häiriöt, kuten vakava synnynnäinen neutropenia.

Harvinaisissa luuytimen sairauksissa ja tiettyjen lääkkeiden vaikutuksesta valkosolujen määrä voi pudota hyvin pieneksi.

Leukopenia ei yleensä aiheuta havaittavia oireita. Leukopeniaa hoidetaan sitä aiheuttavan syyn mukaisesti.

Leukosyyttien tutkimus B-Leuk

B-Leuk-tutkimus ilmoittaa valkosolujen kokonaismäärän, mutta ei erottele eri valkosolutyyppien määriä. Silloin, kun valkosolujen määrä on selkeästi poikkeava, on yleensä tarpeellista selvittää valkosolujen erittelylaskenta eli diffi, jossa eritellään eri valkosolutyyppien määrät. Näin voidaan tarkemmin selvittää muuttuneen leukosyyttien arvon syytä.

Miten pääsen leukosyyttien tutkimukseen?

Valkosolujen erittelylaskenta (B-Diffi) kuuluu täydelliseen verenkuvaan.

Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä. Täydellinen verenkuva kuuluu esimerkiksi Puhti-terveystarkastukseen, jonka avulla saat monipuolisesti tietoa elimistön tilasta!

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 16.12.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Leukosyytit (B-Leuk) viitearvot ja tietoa valkosoluista”

 • Leukosyyttiarvoni on laskenut vuoden sisällä yli viiden arvosta 3,9:ään. Onko syytä huolestua? Lääkäri ei asiaa noteerannut, kun arvo oli vielä ns. normaalien rajoissa.

  • Hei Pirjo! Valitettavasti emme voi ottaa kantaa tuloksiisi tätä kautta yksilöllisesti. Olethan edelleen yhteydessä lääkäriin, mikäli asia askarruttaa sinua tai sinulla on oireita. Lääkäri arvioi tilanteen.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *