Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Lymfosyytit (B-Ly ja L-Ly%)
Mies ja nainen laiturilla

Lymfosyytit (B-Ly ja L-Ly%)

Leukosyyttien erittelylaskenta on syytä tehdä silloin, kun leukosyyttien määrä veressä on koholla.

Lymfosyytit

 • Lymfosyytit ovat vastustuskyvylle merkittäviä valkosoluja.
 • Tavalliset tartuntataudit, kuten flunssa, vaikuttavat lymfosyyttiarvoihin.
 • Myös vakavammilla immuunipuolustukseen vaikuttavilla sairauksilla on vaikutus lymfosyyttien määrään.

Sisällysluettelo

Mitä ovat lymfosyytit?

Lymfosyytit ovat valkosoluja. Valkosolut ovat tärkeä osa ihmisen immuunijärjestelmää ja ne suojaavat elimistöä bakteereiden, virusten ja loisten hyökkäyksiltä. Luuydin tuottaa viittä erilaista valkosolua, joista yksi on lymfosyytti.

Lymfosyyttejä eli imusoluja on veren valkosoluista keskimäärin 20-30 prosenttia. Ne osallistuvat mikro-organismien, vieraiden molekyylien ja syöpäsolujen tunnistamiseen ja tuhoamiseen ja aktivoituvat erityisesti kroonisissa tulehduksissa.

Miten lymfosyytit toimivat elimistössä?

Lymfosyytit muodostuvat luuytimessä, ja niistä noin 25 prosenttia jää kypsymään luuytimeen ja muuttuu B-lymfosyyteiksi. Toiset 75 prosenttia matkustavat kypsymään kateenkorvaan ja muuttuvat T-lymfosyyteiksi.

Kypsymisen jälkeen lymfosyytit kulkevat veren mukana sekundaarisiin imukudoselimiin, eli pernaan, imusolmukkeisiin sekä elimistön limakalvojen imukudoksiin suolessa ja nielu- ja kitarisoissa sekä hengitysteiden ja virtsateiden seinämiin. Siellä ne jakautuvat ja aktivoituvat, minkä jälkeen ne voivat osallistua spesifiseen immuunipuolustukseen.

Spesifinen immuunipuolustus eli niin sanottu hankittu immuniteetti alkaa kehittyä syntymän jälkeen. Elimistön kohdatessa uuden taudinaiheuttajan, siitä tallentuu tieto erikoistuneeseen muistisoluun.

Jokainen lymfosyytti tunnistaa kohteensa tarkasti ja on erikoistunut tuhoamaan vain tietynlaisia taudinaiheuttajia. Tämän takia niitä saattaa olla tuhansia erilaisia elimistössä.

B-lymfosyytit ja T-lymfosyytit toimivat yhdessä infektion torjumiseksi.

Mitä ovat B-lymfosyytit?

B-lymfosyyttien tehtävänä on huolehtia immunologisesta muistista. Osa B-lymfosyyteistä muuttuu erityiseksi muistisoluiksi. Ne tunnistavat aiemmin esiintyneen antigeenin ja erikoistuvat plasmasoluiksi, jotka tuottavat immunoglobuliinia eli vasta-ainetta antigeeniä vastaan.

Mitä ovat T-lymfosyytit?

T-lymfosyytit jaetaan kolmeen luokkaan:

T-tappajasolut tuhoavat antigeenin infektoimat solut. Ne voivat tuhota myös syöpäsoluja sekä vieraita soluja, kuten siirrettyjä elimiä.

T-auttajasolut ohjaavat B-solujen ja muiden T-solujen immuunivastetta. Ne tuottavat sytokiineja eli viestiaineita, jotka lisäävät lymfosyyttien jakautumista ja erilaistumista sekä tehostavat solusyöntiä.

T-estäjäsolut pitävät immuunijärjestelmän toiminnan tasapainossa. Ne huolehtivat siitä, että T-soluvaste lakkaa, kun immuunireaktion aiheuttanut antigeeni on tuhottu.

Mitkä ovat lymfosyyttien viitearvot?

Lymfosyyttien viitearvot (sekä B-Ly että L-Ly%) on esitetty alla.

Mikä on B-Ly-arvon viitearvo?

Lymfosyyttien viitearvo on sekä aikuisilla miehillä että naisilla 1.3-3.6 xE9/l. B-Ly-arvo ilmoittaa lymfosyyttien määrän litrassa verta.

B-Ly-arvo ilmoitetaan yksikössä xE9/l. Jos arvo on esimerkiksi 150 × E9/l, lymfosyyttejä on 150 × 109  (eli 150 miljardia) kappaletta litrassa verta.

B-Ly-tutkimus on osa leukosyyttien erittelylaskentaa (B-Diffi), joka puolestaan on osa täydellisen verenkuvan tutkimista. Leukosyyttien erittelylaskenta on syytä tehdä silloin, kun leukosyyttien määrä veressä on poikkeava.

Mikä on lymfosyyttien (L-Ly%) viitearvo?

Lymfosyyttien (L-Ly%) viitearvo on sekä aikuisilla miehillä että naisilla 20-45 %. L-Ly% ilmoittaa lymfosyyttien suhteellisen osuuden kaikista leukosyyteistä.

L-Ly%-tutkimus on osa leukosyyttien erittelylaskentaa (B-Diffi), joka puolestaan on osa täydellisen verenkuvan tutkimista. Leukosyyttien erittelylaskenta on syytä tehdä silloin, kun leukosyyttien määrä veressä on koholla.

Mikä on lymfosytopenia (matala lymfosyyttiarvo)?

Lymfosytopenia eli lymfosyyttien normaalia pienempi määrä liittyy harvoin mihinkään tiettyyn sairauteen. Se voi johtua akuuteista ja kroonisista infektioista tai immuunipuutostiloista. Esimerkiksi flunssa voi aiheuttaa lymfosyyttitasojen laskemista.

Mistä lymfosytopenia voi johtua?

Esimerkiksi flunssan lisäksi muita mahdollisia syitä lymfosytopenialle ovat:

Matala lymfosyyttien määrä veressä altistaa infektioille, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Mikä on lymfosytoosi (korkea lymfosyyttiarvo)?

Lymfosytoosi eli lymfosyyttien normaalia suurempi määrä liittyy yleensä kroonisiin infektioihin. Lymfosyyttiarvot ovat koholla myös juuri sairastetun infektion jälkeen.

Mistä lymfosytoosi johtuu?

Mahdollisia syitä lymfosytoosille ovat:

Kuinka pääsen tutkimuksiin?

Puhdin kautta saat tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Täydellinen verenkuva kuuluu esimerkiksi Puhti-laboratoriopakettiin, joka on suosittu tutkimus, jonka avulla saat monipuolisesti tietoa elimistön terveydentilasta.

Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation helposti suoraan Puhdin tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

 • Tulokseni oli viitearvojen ulkopuolella, liian korkea, mistäköhän tämä voisi johtua? Voiko olkapää leikkauksesta toipuminen muuttaa valkosolu arvoja? Minulla tehtiin olkapään tähystysleikkaus n. 3 viikkoa sitten. Olkapäästä korjattiin revennyt jänne.

  • Hei, kiitos kommentista. Valitettavasti emme voi tehdä diagnooseja tuloksista näillä sivuilla. Artikkelista löydät tietoa aiheesta, mutta jos epäilet sairautta niin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin joka voi tulkita tuloksia tarkemmin.

 • Moi onko 1.29 arvo huolestuttava kun lähes kaikki muut arvot oli viitearvojen sisällä ja miten arvin saisi nousee jos se on tarpeen?

  • Hei, emme voi ikävä kyllä ottaa kantaa tulokseesi. Mikäli sinulla on huolta tähän asiaan liittyen, voit kysyä asiasta joko omalääkäriltäsi tai sinulla on mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio suoraan Oma Puhti-palvelusta. Olitko huomannut jo tähän asiaan liittyvän lisätietoa kohdan, jossa kerrotaan mistä viitearvojen poikkeama voi johtua.

 • Hei ! Jos L-Ly arvo on liian korkea, mitä pitää tehdä, että se laskee?

  • Huomasitko, että tietopaketissa on listaus siitä mistä korkea arvo voi johtua. Suosittelemme ottamaan aina lääkäriin yhteyttä, mikäli oma tulos huolestuttaa tai haluat asiasta varmuuden. Emme ikävä kyllä analysoi tuloksia tätä kautta. Mikäli tilannut tutkimukset sivuiltamme puhti.fi, sinulla on mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio Oma Puhti -raportilta.

 • Olen jatkuvasti flunsassa ja minulla leukosyytit ovat ihan punaisen ja vihreän rajalla. Mistä se kertoo?

  • Hei! Emme valitettavasti voi ottaa yksilöllisesti kantaa terveyteesi tätä kautta. Olethan yhteydessä lääkäriin pitkäaikaisen sairastelun selvittämiseksi. Paranemisia!

   Mikäli olet käyttänyt Puhdin palvelua, voit tilata lääkärin konsultoinnin erillisenä palveluna Oma Puhti -sivun kautta Mehiläisen lääkärille.

 • Hei jos tulos on normaalin alueen sisällä mutta vaikka yläreunassa niin onko tilanne terveyden kannalta parempi tai huonompi kuin jos se on normaali-alueen alareunassa. Esim hemoglobiinihan olisi hyvä olla ennemmin korkeampi kuin matalampi kunhan pysyttelee normaalialueella.

  • Hei! Emme valitettavasti voi ottaa kantaa tilanteeseesi ja tuloksiisi tätä kautta. Sivustomme artikkeleista löydät yleistä tietoa aiheista ja viitearvot. Tarvittaessa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata myös suoraan Puhdin tulosraportilta.

 • Tämän artikkelin kommentit on suljettu

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00