Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / HIV ja HIV-testi
Nainen katsoo Puhti-testin tuloksia puhelimella

HIV ja HIV-testi

HIV-tartunta voidaan selvittää verikokeella.

Sisällysluettelo

Mikä on HIV?

HIV:n voi saada suojaamattoman seksin tai pistosten kautta leviävästä HI-viruksesta (human immunodeficiency virus). HI-virus saa aikaan pysyvän infektion, joka tuhoaa ihmisen puolustusjärjestelmää. HIV:n aikainen toteaminen testein on tärkeää hoidon onnistumiseksi. HIV:n lääkitys pitää henkilön terveenä, ja myös estää HIV:n tarttumisen muihin.

Jos tartuntaa ei hoideta ajoissa ja oikein, etenee infektio AIDS-vaiheeseen (acquired immunodeficiency syndrome). AIDS-vaiheessa elimistön puolustuskyky laskee merkittävästi. Kaikilla HIV-tartunnan saaneilla ei siis kuitenkaan ole AIDS:ia, eivätkä HIV ja AIDS tarkoita samaa asiaa.

Miten HIV tarttuu?

HI-virus voi tarttua veren, siemennesteen, emättimen sekä kohdunkaulan eritteiden tai äidinmaidon välityksellä. HI-virus ei pääse terveen ihon läpi, joten tavallisissa sosiaalisissa kontakteissa ei ole tartuntavaaraa.

HIV-tartunnan ehkäisy

HIV tarttuu yleisimmin suojaamattoman seksin välityksellä, mutta se voi tarttua myös veriteitse (huumeiden pistovälineiden yhteiskäyttö) tai äidiltä lapselle raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. HIV-lääkitys kuitenkin estää tartunnan äidistä lapseen tehokkaasti. Myös tartuntatapa veriteitse on Suomessa harvinainen. Seksin kautta tarttuvalta HIV:ltä suojaa kondomi oikein käytettynä. HIV-tartuntoja voidaan estää myös estolääkityksellä.

HI-viruksen oireet

Vajaa puolet tartunnan saaneista saa seuraavia ensioireita 2–6 viikon kuluttua tartunnasta.

HIV:n ensioireita voivat olla:

Ensioireet häviät noin kuukaudessa.

Ensivaiheen oireiden alussa tartunta ei vielä välttämättä näy verikokeissa.

HIV-testi

HIV-tartunta voidaan selvittää verikokeella. Osa tartunnan saaneista voidaan löytää vasta-ainetesteillä jo kolmen viikon kuluttua tartunnasta. Negatiivinen testitulos HIV-testistä on kuitenkin luotettava vasta kolmen kuukauden kuluttua tartunnasta.

Jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä ja pohtii sukupuolitaudin mahdollisuutta, kannattaa käydä testeissä, huolehtia ehkäisystä ja keskustella asiasta lääkärin kanssa. Sukupuolitaudit kannattaa aina hoitaa ajoissa. Puhdin kautta pääset sukupuolitautien tutkimuksiin ilman lähetettä, ympäri Suomen. Tarvittaessa lääkärin konsultaation voi tilata erillisenä palveluna tulosraportilta, jos on esimerkiksi oireita tai haluat keskustella terveydestäsi.

Positiivinen tulos

Mikäli tulos on positiivinen, sinuun otetaan yhteyttä ja ohjataan hoidon pariin. Voit myös itse hakeutua hoitoon heti positiivisen tuloksen saatuasi. Tämä tartuntatauti vaatii aina kontrollinäytteen.

Positiivisen HIV-tuloksen yhteydessä potilaan on tärkeää itse ilmoittaa asiasta aiemmille seksikumppaneille, jotta myös kumppanien mahdolliset tartunnat saadaan hoidettua. Jos kyseessä on huumeiden pistovälineiden yhteiskäyttö, ilmoita tartunnasta pistovälineen jakaneelle henkilölle.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00