Valkosolut ovat tärkeä osa ihmisen immuunijärjestelmää. Ne suojaavat elimistöä bakteereiden, virusten ja loisten hyökkäyksiltä. Luuydin tuottaa viittä erilaista valkosolua, joista yksi on basofiili. Basofiilejä on ihmisen veressä 0-1%.

Basofiilit

 • Basofiilit ovat yksi valkosolutyyppi.
 • Basofiilit pystyvät muun muassa ehkäisemään loistauteja.
 • B-Baso-testi mittaa basofiilien määrän litrassa verta.

Mitkä ovat basofiilien tärkeimpiä tehtäviä elimistössä?

Basofiilien tehtävät elimistössä:

 • Loistauteja vastaan taisteleminen.
 • Osallistuvat veren hyytymisjärjestelmän toimintaan. Basofiilit sisältävät hepariinia, joka estää veren hyytymistä.
 • Allergisten reaktioiden välittäminen. Allergisissa reaktioissa immuunijärjestelmä altistuu allergeenille. Basofiilit vapauttavat histamiinia allergisten reaktioiden yhteydessä. Basofiileillä on myös rooli kehon oman vasta-aineen immunoglobuliini E:n (IgE) tuottamisessa.

Alhainen basofiilien taso veressä voi johtua vakavasta allergisesta reaktiosta. Alhainen basofiilitaso myös hidastaa infektioiden parantumista. Joissain harvinaisissa tapauksissa liian suuri basofiilitaso voi johtua verisyövistä.

Mitkä ovat basofiilien viitearvot?

B-Baso viitearvo aikuisilla on 0-0,1 E9/l.

Mikä on L-Baso%-arvo?

L-Baso%-arvo ilmaisee basofiilien osuuden kaikista valkosoluista. L-Baso%-tutkimus on osa leukosyyttien erittelylaskentaa (B-Diffi), joka puolestaan on osa täydellisen verenkuvan tutkimista. Leukosyyttien erittelylaskenta on syytä tehdä silloin, kun leukosyyttien määrä veressä on koholla.

L-Baso% viitearvo

L-Baso% viitearvo aikuisilla on <1 %.

Mihin matala basofiiliarvo viittaa?

Liian matalan basofiiliarvon voi aiheuttaa muun muassa:

Mitä korkea basofiiliarvo tarkoittaa?

Liian korkean basofiiliarvon voi aiheuttaa muun muassa:

 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Myeloproliferatiiviset sairaudet, kuten polysytemia vera, essentiaalinen trombosytemia ja myelofibroosi. Ne ovat veritauteja, joissa luuydin tuottaa likaa punasoluja, verihiutaleita tai valkosoluja.
 • Leukeamia
 • Autoimmuunisairaus

Miten pääsen basofiilien mittaukseen?

Täydellinen verenkuva sisältää basofiilien tutkimuksen.

Tutkimus kuuluu esimerkiksi suosittuun Puhti-terveystarkastukseen, jolla saat monipuolisesti tietoa elimistösi tilasta.

Puhdin kaikki tutkimukset ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata erikseen helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 12.11.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Basofiilit ovat valkosoluja (B-Baso, L-Baso%)”

 • Kävin lab.tutkimuksissa ja minun Basofiilit-osuus on 1,1 % (viitearvo 0,0-1,0) eli siis koholla. Pitäisikö mennä jatkotutkimuksiin?

  • Hei Marjo! Artikkelista löydät yleistä tietoa aiheesta. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli sinulla on oireita, epäilys sairaudesta tai kysyttävää laboratoriokokeiden tuloksista. Emme valitettavasti voi antaa yksilöllistä ohjeistusta tätä kautta.

   Jos olet ottanut tutkimuksia Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta asian selvittämiseksi. 🙂

 • Kiitoksia tässä vain jakelen, Kiitos joustavasta ja nopeasta palvelusta, joka päihittää Terv,keskuksen toiminnan mennen tullen. Ongelmana on ollut alhaiset kalium arvot jo vuosia. Sen kummenpia tutkimuksia syitten selvittämiseksi ei ole jostakin syystä tehty. Keväällää lääkitys lisättiin 2×750 mg Kaliumklorid Orifarm tabletteja. Kaliumarvo on pysytellyt suositus alarajan tuntumassa toistaiseksi, viimeinen mittaus 3,5. Muuten verenkuvan muut arvot ovat olleet suositusten keskivaiheilla.
  ystävällisin terveisin Esa

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *