Tämä artikkeli käsittelee progesteronia eli keltarauhashormonia. Opit, mitkä ovat sen tehtävät ja kuinka se mahdollistaa raskauden. Opit myös, kuinka pääset hormonitoiminnan tutkimuksiin ja laboratoriokokeisiin helposti ilman lääkärin lähetettä Puhdin kautta.

Mikä on progesteroni eli keltarauhashormoni?

  • Progesteroni eli keltarauhashormoni on keltarauhasen tuottama naisen sukuhormoni.
  • Progesteroni saa raskauden alkamaan normaalisti. Sitä tarvitaan myös raskauden ylläpitämisessä.
  • Raskaaksi ei yleensä voi tulla uudelleen raskauden aikana, koska korkea progesteronitaso estää uuden munasolun irtoamisen.
  • Elintavoilla voidaan auttaa kehoa tuottamaan riittävästi progesteronia.

Keltarauhasen tuottama progesteroni (keltarauhashormoni)

Hormonit ohjaavat hedelmällisyyttä ja lisääntymistä. Yksi näistä hormoneista on keltarauhasen tuottama progesteroni.

Keltarauhanen muodostuu puhjenneen munarakkulan soluista kuukausittain ovulaation jälkeen. Ovulaatio on kuukautiskierron vaihe, jossa munasolu irtoaa ja hedelmöittyminen on mahdollista.

Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt, keltarauhanen surkastuu ja progesteronin tuotanto lakkaa, kunnes on seuraavan ovulaation aika.

Mistä voin tilata progesteronin mittauksen?

Voit tilata progesteronin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Kaikki Puhdin testit ovat tilattavissa ilman lääkärin lähetettä.

Progesteronin tutkimus kuuluu myös naisen hormonitasapaino tutkimuspakettiin!

Mitkä ovat progesteronin tehtävät?

Progesteroni valmistaa naisen elimistön mahdollista raskautta varten ovulaation jälkeen. Se saa kohdun seinämän paksuuntumaan, jotta hedelmöittynyt munasolu voi kiinnittyä siihen. Se myös estää kohdun lihasten supistelua, jotta hedelmöittynyt munasolu ei irtoaisi.

Kun keho tuottaa suuria määriä progesteronia, ovulaatiota ei tapahdu. Näin on esimerkiksi raskauden ja progesteronipitoisten ehkäisyvalmisteiden käytön aikana.

Kuukautiset alkavat, jos progesteronin tuotanto lakkaa, kun munasolu ei ole hedelmöittynyt. Tällöin kohdun limakalvo vuotaa ulos kuukautisvuotona. Jos hedelmöittyminen on kuitenkin tapahtunut, progesteronin tuotanto jatkuu. Se mahdollistaa ravinnon kuljetuksen verisuonia pitkin sikiölle. Lisäksi progesteroni auttaa rintamaidon valmistuksessa.

Kun istukka kasvaa, myös se alkaa tuottaa progesteronia tukien keltarauhasta. Progesteronin pitoisuus pysyy siis korkealla koko raskauden ajan. Tänä aikana ei tule kuukautisia, koska enempää munasoluja ei progesteronin ansiosta irtoa, eikä hedelmöittyminen siksi ole mahdollista.

Joissain erittäin harvinaisissa tapauksissa nainen on tullut raskaaksi oltuaan raskaana jo alun perin, mutta tämän ei käytännössä pitäisi olla mahdollista normaalisti. Progesteronia sisältävät ehkäisyvalmisteet estävät raskauden tavoin munasolun irtoamisen.

Mitä alhainen progesteroni tarkoittaa?

Riittävä progesteronitaso naisella saa aikaan säännöllisen kuukautiskierron ja mahdollistaa hedelmöittymisen. Jos progesteronia ei ole riittävästi, hedelmöittynyt munasolu ei kykene kiinnittymään kohdun seinämään eikä kasvamaan.

Progesteroni saa raskauden alkamaan ja jatkumaan. Alhaisesta progesteronitasosta kärsivät naiset saavat muita useammin keskenmenoja. Heidän lapsillaan on myös korkeampi riski syntyä ennenaikaisesti.

Mitkä ovat alhaisen progesteronitason merkkejä?

Progesteronitaso on mahdollista mitata verikokeella. Puhdin kautta pääset tutkimuksiin ilman lähetettä. Tulokset saat helppolukuiselle raportille.

Mitkä ovat progesteronin viitearvot?

Progesteronin viitearvot ovat seuraavat:

Vaihe Pitoisuus
Lapset, alle 12 vuotta 0,67-3,5 nmol/l
Naiset, follikkelivaihe < 2,89 nmol/l
Raskauden 1. kolmannes 13,0-108 nmol/l
Raskauden 2. kolmannes 76-241 nmol/l
Raskauden 3. kolmannes 165-960 nmol/l
Luteaalivaihe 8,58-68,4 nmol/l

Keltarauhasen toimintaa pidetään normaalina, kun kolmen erillisen mittauskerran summa on yli 60 nmol/l. Progesteronin mittauksella voidaan diagnosoida myös kohdunulkoinen raskaus. Raskaus on yleensä kohdunulkoinen, jos arvo on viidennellä raskausviikolla alle 48 nmol/.

Miten voin nostaa progesteroniarvoani?

Keho tuottaa pääasiassa kaiken tarvitsemansa progesteronin, minkä lisäksi lääkäri voi määrätä valmisteita, joilla sen tasoa voidaan nostaa. Sellaisenaan sitä ei ole missään ruoissa. Joidenkin ruokien avulla voidaan kuitenkin auttaa kehoa nostamaan estrogeenin ja progesteronin määrää.

  • Ristikukkaiset vihannekset, kuten parsakaali, lehtikaali ja kukkakaali.
  • B6-vitamiini, jota saadaan esimerkiksi tonnikalasta, pinaatista, banaanista, perunasta ja kikherneistä.
  • Sinkki, jota on pähkinöissä, kikherneissä, kidneypavuissa ja simpukoissa.

Elintavat vaikuttavat progesteronin tuotantoon. Stressin vähentäminen auttaa pitämään sen pitoisuuden normaalina. Normaalipainon ylläpitäminen ja riittävä yöuni auttavat hallitsemaan stressiä ja ylläpitämään normaalia hormonitoimintaa.

Kuinka pääsen keltarauhashormonin tutkimukseen ilman lähetettä?

Tilaa keltarauhashormonin mittaus Puhdin verkkokaupasta. Ilman lääkärin lähetettä.

Progesteronin tutkimus kuuluu myös kattavaan naisen hormonitasapaino tutkimuspakettiin!

Lähteet

Synlab. Progesteroni

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *