Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Progesteroni eli keltarauhashormoni mahdollistaa raskauden
Mies ja nainen joogaavat

Progesteroni eli keltarauhashormoni mahdollistaa raskauden

Progesteroni eli keltarauhashormoni mahdollistaa raskauden alkamisen ja jatkumisen.

Mikä on progesteroni eli keltarauhashormoni?

 • Progesteroni eli keltarauhashormoni on keltarauhasen tuottama naisen sukuhormoni.
 • Progesteroni saa raskauden alkamaan normaalisti. Sitä tarvitaan myös raskauden ylläpitämisessä.
 • Raskaaksi ei yleensä voi tulla uudelleen raskauden aikana, koska korkea progesteronitaso estää uuden munasolun irtoamisen.
 • Elintavoilla voidaan auttaa kehoa tuottamaan riittävästi progesteronia.

Sisällysluettelo

Keltarauhasen tuottama progesteroni (keltarauhashormoni)

Hormonit ohjaavat hedelmällisyyttä ja lisääntymistä. Yksi näistä hormoneista on keltarauhasen tuottama progesteroni.

Keltarauhanen muodostuu puhjenneen munarakkulan soluista kuukausittain ovulaation jälkeen. Ovulaatio on kuukautiskierron vaihe, jossa munasolu irtoaa ja hedelmöittyminen on mahdollista.

Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt, keltarauhanen surkastuu ja progesteronin tuotanto lakkaa, kunnes on seuraavan ovulaation aika.

Mistä voin tilata progesteronin mittauksen?

Voit tilata progesteronin mittauksen Puhdin verkkosivuilta.

Tähän tutkimukseen liittyy huomattava virhetulkinnan mahdollisuus ilman oikeaa ajoitusta tai hormonaalisen valmisteen käytön aikana (esim. hormoniehkäisy tai vaihdevuosien hormonihoito). Voit tilata tutkimuksen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä, mutta keskustele hoitavan lääkärisi kanssa tutkimuksen tarpeellisuudesta ja näytteen oikeasta ajoituksesta.

Mitkä ovat progesteronin tehtävät?

Progesteroni valmistaa naisen elimistön mahdollista raskautta varten ovulaation jälkeen. Se saa kohdun seinämän paksuuntumaan, jotta hedelmöittynyt munasolu voi kiinnittyä siihen. Se myös estää kohdun lihasten supistelua, jotta hedelmöittynyt munasolu ei irtoaisi.

Kun keho tuottaa suuria määriä progesteronia, ovulaatiota ei tapahdu. Näin on esimerkiksi raskauden ja progesteronipitoisten ehkäisyvalmisteiden käytön aikana.

Kuukautiset alkavat, jos progesteronin tuotanto lakkaa, kun munasolu ei ole hedelmöittynyt. Tällöin kohdun limakalvo vuotaa ulos kuukautisvuotona. Jos hedelmöittyminen on kuitenkin tapahtunut, progesteronin tuotanto jatkuu. Se mahdollistaa ravinnon kuljetuksen verisuonia pitkin sikiölle. Lisäksi progesteroni auttaa rintamaidon valmistuksessa.

Kun istukka kasvaa, myös se alkaa tuottaa progesteronia tukien keltarauhasta. Progesteronin pitoisuus pysyy siis korkealla koko raskauden ajan. Tänä aikana ei tule kuukautisia, koska enempää munasoluja ei progesteronin ansiosta irtoa, eikä hedelmöittyminen siksi ole mahdollista.

Joissain erittäin harvinaisissa tapauksissa nainen on tullut raskaaksi oltuaan raskaana jo alun perin, mutta tämän ei käytännössä pitäisi olla mahdollista normaalisti. Progesteronia sisältävät ehkäisyvalmisteet estävät raskauden tavoin munasolun irtoamisen.

Alhainen progesteroni

Riittävä progesteronitaso naisella saa aikaan säännöllisen kuukautiskierron ja mahdollistaa hedelmöittymisen. Jos progesteronia ei ole riittävästi, hedelmöittynyt munasolu ei kykene kiinnittymään kohdun seinämään eikä kasvamaan.

Progesteroni saa raskauden alkamaan ja jatkumaan. Alhaisesta progesteronitasosta kärsivät naiset saavat muita useammin keskenmenoja. Heidän lapsillaan on myös korkeampi riski syntyä ennenaikaisesti.

Mitkä ovat alhaisen progesteronitason merkkejä?

Mitkä ovat progesteronin viitearvot?

Progesteronin viitearvot ovat seuraavat:

Naiset:

follikkelivaihe alle 3.4 nmol/l
ovulaatiovaihe 2.7-5.2 nmol/l
luteaalivaihe 12-69 nmol/l
postmenopaussi alle 3.0

Kertamittaustulos on naisilla suuntaa antava.

Follikkelivaihe tarkoittaa kuukautiskierron alkupuoliskoa (ensimmäisestä vuotopäivästä ovulaatioon). Follikkelivaiheen ja luteaalivaiheen välissä on ovulaatiovaihe, jolloin ovulaatio tapahtuu. Ovulaatio tapahtuu kierron puolivälin paikkeilla, mutta ovulaation ajankohta voi vaihdella. Luteaalivaihe on kierron jälkimmäinen puolisko (ovulaatiosta seuraavien kuukautisten alkamiseen). Postmenopaussi tarkoittaa menopaussin jälkeisiä vuosia, kun kuukautiset ovat vaihdevuosien jälkeen pysyvästi loppuneet.

Mikäli keltarauhasen toimintaa halutaan tutkia tarkemmin, toistetaan tutkimus kolme kertaa kolmen päivän välein 4–10 päivää ennen kuukautiskierron alkua. Jos näiden kolmen tutkimuksen tulos on yhteensä yli 60 nmol/l, pidetään keltarauhasen toimintaa normaalina. Progesteronin mittauksella voidaan diagnosoida myös kohdunulkoinen raskaus. Raskaus on yleensä kohdunulkoinen, jos arvo on viidennellä raskausviikolla alle 48 nmol/l.

Miehet: alle 3 nmol/l

Miten voin nostaa progesteroniarvoani?

Keho tuottaa pääasiassa kaiken tarvitsemansa progesteronin, minkä lisäksi lääkäri voi määrätä valmisteita, joilla sen tasoa voidaan nostaa. Progesteronia ei voi saada esimerkiksi mistään ruoasta; joidenkin ruokien avulla voidaan kuitenkin mahdollisesti auttaa kehoa nostamaan estrogeenin ja progesteronin määrää. Elintavat vaikuttavat progesteronin tuotantoon. Stressin vähentäminen voi auttaa pitämään sen pitoisuuden normaalina. Normaalipainon ylläpitäminen ja riittävä yöuni auttavat hallitsemaan stressiä ja ylläpitämään normaalia hormonitoimintaa ja terveyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00