Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Progesteron, eller gulkroppshormon, är ett steroidhormon
En hälsosam nivå av progesteron verkar antidepressivt, balanserar östrogennivån och får oss att känna oss lugna och balanserade.
Kort om progesteron (gulkroppshormon)
- Progesteron är ett könshormon som främst betraktas som ett kvinnligt könshormon.
- Både män och kvinnor producerar progesteron men i avsevärd högre volym hos kvinnor.
- Nivån av progesteron i blodet hos kvinnor varierar beroende på fas i menstruationscykeln.
S-Progesteron
Progesteron (gulkroppshormon) förekommer hos både kvinnor och män men benämns ofta som kvinnligt könshormon. Hos både män och kvinnor har hormonet flera viktiga egenskaper och produceras i nervsystemet och i binjurarna. Hos kvinnor bildas även progesteron i äggstockarna under ägglossning samt i moderkakan hos gravida kvinnor. Hos män produceras hormonet även, utöver i nervsystemet och binjurarna, i testiklarna.
En hälsosam progesteronnivå verkar antidepressivt, balanserar östrogennivån, hjälper till att normalisera blodets koaguleringsförmåga samt får oss att känna oss lugna och balanserade.
Kvinnligt könshormon
Progesteron är ett kvinnligt könshormon och påverkar ägglossning och fertilitet. Nivåerna varierar under menstruationscykeln och provet bör tas under lutealfasen (dag 21-24 i menstruationscykeln).
För att testet ska vara relevant och för en korrekt bedömning av resultatet krävs en regelbunden mens. Testet bör inte tas om du behandlar med hormonella preventivmedel då dessa påverkar resultatet, om du inte vill veta dina värden under dessa förutsättningar.
Fertilitetsutredning
Ett blodprov kan ge svar på dina aktuella nivåer av hormonet men ger inte svar på om du är fertil eller inte. Det krävs ytterligare fysiska undersökningar för att göra en helhetsbedömning av fertilitet och hormonell obalans. Vi rekommenderar dig att uppsöka en läkare för en bedömning och utredning av fertilitet.
Behandling och rådgivning
Testet används ofta för att utvärdera och tidsbestämma när en kvinna är som mest fertil.
Vi rekommenderar dig att ta testet i samråd med din vårdgivare för att bestämma när det är mest lämpligt att du tar testet samt av vilken anledning.
Puhti ger ingen medicinsk rådgivning gällande tolkning av resultatet vid ett progesterontest. Svaret kan dock ge dig stöd för att följa dina nivåer över tid. För att tolka provsvaret och ge en helhetssyn på dina värden rekommenderar vi att du kontaktar din vårdgivare.
Progesteron hos män
Könshormonerna östrogen, testosteron och progesteron återfinns hos både kvinnor och män. Progesteron återfinns i små mängder hos män som förstadium till testosteron.
Progesteron och klimakteriet
Under klimakteriet sjunker våra kvinnliga könshormoner till väldigt låga nivåer vilket påverkar vår kropp på många sätt. Den drastiska minskningen kan leda till en mängd reaktioner i kroppen som viktuppgång, sömnproblem, nedstämdhet och värmevallningar.
Efter klimakteriet återfinns progesteron endast i en låg men stabil koncentration.
Referensintervall för progesteron
Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.
Kvinnor
- Follikelfas: <3,4 nmol/l
- Ovulationsfas: 2,7-5,2 nmol/l
- Lutealfas: 12-69 nmol/l
- Menopaus: <3,0 nmol/l
Män
- <3,0 nmol/l
Puhti Laboratoriepaket Kvinna 50+ ger dig som är man över 50 år en bred bild av din hälsa. Inkluderar till exempel kolesterol, blodsocker, vitaminer, mineraler och ferritin.
Laboratoriepaket Sport Kvinna inkluderar värden som visar vad du kan förändra i dina levnadsvanor för att förbättra din kondition och uthållighet. Genom att göra Laboratoriepaket Sport Kvinna ger du dig själv de rätta förutsättningarna för att optimera dina värden och din träning.
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
PMS (premenstruellt syndrom)
En hälsosam kost med tillräckligt intag av kalcium, D-vitamin och magnesium kan lindra PMS (premenstruellt syndrom).
Klimakteriet – Symtom och behandling
Klimakteriet är en process som varar i åratal och där en kvinnas kropp övergår från fertilt till infertilt tillstånd.
Stress – symtom, följder, behandling och stresshantering
Stress blir hälsofarlig om den stressiga livssituationen är långvarig, det vill säga blir kronisk.
Överträning – symtom, behandling och återhämtning
Överträning innebär att kroppen inte återhämtar sig tillräckligt från ansträngning. Nerv- och hormonsystemet lyckas inte längre återgå till det normala efter att ansträngningen har upphört.
Artikel uppdaterad:
6 May 2024