Tämä artikkeli käsittelee vuotavaa suolta, tilaa, jossa suolen läpäisevyys on muuttunut. Luettuasi tietopaketin, tiedät, minkälaisesta tilasta on kyse ja mihin sairauksiin vuotava suoli on yhdistetty.

Vuotavan suolen oireyhtymä

  • Vuotavassa suolessa on kyse siitä, että suolen limakalvo ja epiteeli ovat vaurioituneet tai toimivat puutteellisesti.
  • Vuotava suoli on yhteydessä esimerkiksi Crohnin tautiin, haavaiseen paksusuolen tulehdukseen, keliakiaan, ärtyvän suolen oireyhtymään, ruoka-aineallergioihin ja suoliston infektioihin.
  • Suoliston hyvän mikrobiston vahvistaminen vuotavassa suolessa on suositeltavaa.

Mikä on vuotavan suolen oireyhtymä?

Vuotavan suolen oireyhtymä on tilanne, jolla tarkoitetaan suolen epänormaalia, lisääntynyttä läpäisevyyttä. Terve suoli puolestaan on “tiivis”, ja se päästää läpi vain pilkkoutuneen ruoan ravintoaineet.

Vuotavassa suolessa on kyse siitä, että suolen limakalvo ja epiteeli ovat vaurioituneet tai toimivat puutteellisesti, ja näin suolen puolustusmekanismit ovat heikentyneet.

Suolen epiteelisolujen välissä olevat liitokset ovat väljentyneet ja vuotavat. Väljät liitokset läpäisevät isokokoisia molekyylejä, toksiineja ja muita vierasaineita enemmän kuin normaalit, terveet liitokset.

Suolistosta verenkiertoon vuotaneet suurikokoiset molekyylit voivat aiheuttaa autoimmuunireaktioita, allergioita, infektioita ja myrkytystä. Ne voivat lisätä riskiä mm. MS-tautiin tai tulehduksellisiin suolistosairauksiin.

Vuotavan suolen ja suoliston bakteeriston yhteys

Suoliston hyvän bakteerikannan vahvistaminen vuotavassa suolessa on suositeltavaa. Tähän auttavat esimerkiksi probiootit ja ruokavalion muutokset.

Mihin sairauksiin vuotavan suolen oireyhtymä liittyy?

Vuotava suoli on yhteydessä esimerkiksi Crohnin tautiin ja haavaiseen paksusuolen tulehdukseen, keliakiaan, ärtyvän suolen oireyhtymään, ruoka-aineallergioihin, suoliston infektioihin, sydämen vajaatoimintaan, traumaattiseen aivovammaan ja ei-alkoholin aiheuttamaan rasvamaksaan.

Kuinka pääsen vatsan ja suoliston tutkimuksiin?

Puhdin kautta pääset mm. seuraaviin tutkimuksiin ilman lähetettä:

Lähteet

Laatikainen, R. Pronutritionist.net. Vuotava suoli (Leaky Gut). 17.5.2011

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 23.06.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *