Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Viskeraalirasva (viskeraalinen rasva) eli sisäelinrasva
Viskeraalirasva

Viskeraalirasva (viskeraalinen rasva) eli sisäelinrasva

Ehkäise viskeraalirasvan muodostumista oikeanlaisella ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla sekä vältä liiallista stressiä ja päihteiden käyttöä.

Viskeraalinen rasva eli sisäelinrasva lyhyesti

 • Viskeraalirasvan määrää voidaan mitata helposti kehonkoostumusmittauksella.
 • Myös normaalipainoisen viskeraalirasvan määrä voi olla korkea.
 • Perimä vaikuttaa viskeraalirasvan muodostumiseen, mutta myös elintavoilla on sen muodostumiseen suuri rooli.

Sisällysluettelo

Mitä on viskeraalirasva (sisäelinrasva)?

Viskeraalirasvaksi kutsutaan vatsaontelon sisäistä sekä sisäelinten ympärille ja sisälle kertynyttä rasvamassaa (niin sanottu sisäelinrasva). Viskeraalirasva antaa elinten välille tilaa ja normaalisti sitä on kehon rasvamassasta arviolta 10 %. Liiallinen viskeraalisen rasvan määrä johtaa tulehdustiloihin ja nostaa verenpainetta aiheuttaen vakavia terveysongelmia. Viskeraalirasvan määrä voi olla suuri, vaikka henkilö olisikin normaalipainon rajoissa. Perimällä on vaikutusta siihen, kuinka paljon vatsaonteloon kertyy liikarasvaa, mutta siihen voidaan vaikuttaa myös elintavoilla. Miehillä on usein suurempi taipumus viskeraalirasvan kertymiseen kuin naisilla.

Mitä viskeraalirasva aiheuttaa?

Vatsaonteloon kertyvä rasva on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin ihonalainen rasva ja on sen vuoksi vaarallisempaa terveydelle. Sitä kerääntyy erityisesti maksaan häiriten sen toimintaa ja aiheuttaen muun muassa rasvamaksaa. Viskeraalirasvan liiallisella määrällä on merkittävä yhteys elintapasairauksiin. Näihin lukeutuvat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes ja suolisto-ongelmat.

Miten selvittää viskeraalirasvan määrän?

Viskeraalirasvan määrä voidaan selvittää kehonkoostumusmittauksen tai erilaisten kuvantamismenetelmien avulla.

Helpoin tapa seurata viskeraalirasvan määrän muutosta on painon sijaan mitata vyötärönympärystä tasaisin väliajoin. Vyötärön ympärysmitta kuvaa keskivartalolle kertyvää liikarasvaa. Naisilla yli 80 cm:n ja miehillä yli 94 cm:n vyötärönympärys kohottaa elintapasairauksien riskiä.

Painoindeksi ei ole kovin luotettava tapa arvioida viskeraalirasvan määrää, sillä se ei kerro minne rasva on varastoitunut. Painoindeksi kuitenkin kuvastaa painon suhdetta pituuteen ja antaa osviittaa yli- tai alipainosta.

Mikä on hyvä viskeraalirasva arvo?

Kehonkoostumusmittauksessa viskeraalirasvan arvo annetaan joko pinta-alana (cm2) tai tasoyksikkönä. Viskeraalirasvan viitearvo iästä ja sukupuolesta riippumatta on alle 100 cm2. Luku kuitenkin usein kasvaa iän myötä, mutta arvo tulisi silti olla viitearvon sisällä. Joskus viskeraalirasvan arvot annetaan tasoyksikkönä, jossa taso 1 vastaa 10 neliösenttimetrin pinta-alaa. Näin ollen tavoiteltava viskeraalirasvan määrä tulisi pitää alle 10 tason iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Miten ehkäistä viskeraalirasvan muodostumista?

Terveelliset elämäntavat, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä säännöllinen liikunta auttavat ehkäisemään viskeraalirasvan muodostumista. Myös stressi ja päihteiden käyttö vaikuttavat viskeraalirasvan muodostumiseen.

Miten päästä eroon viskeraalisesta rasvasta?

Viskeraalirasvasta ei koskaan tarvitse päästä täysin eroon, vaan sitä on luonnostaan ihmisellä jonkin verran. Tärkeää on pitää sen määrä terveen rajoissa. Viskeraalirasvan vähentäminen vaatii kärsivällisyyttä. Tavallinen laihduttaminen on tärkeimmässä roolissa, kun halutaan eroon viskeraalirasvasta. Rasvakudos nimittäin vähenee usein enemmän vatsaontelon sisältä kuin ihon alta. 

Myös liikuntavoittoinen laihduttaminen on tehokas keino päästä eroon viskeraalirasvasta. Erityisesti kestävyysharjoittelun on todettu olevan voimaharjoittelua tehokkaampi keino viskeraalirasvan vähentämisessä.

Vinkkejä sisäelinrasvan vähentämiseen

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00