Painoindeksi, BMI

  • BMI kertoo sekä henkilön alipainosta että ylipainosta.
  • Käytä painoindeksin tulkinnassa apuna taulukkoa, jonka löydät tästä artikkelista.
  • Huomaa kuitenkin, että painoindeksi ei sovellu kaikkiin tilanteisiin. Mittaa tarvittaessa myös vyötärönympärys.

Mikä painoindeksi (BMI, Body Mass Index) on?

Ihmisen paino suhteutetaan pituuteen painoindeksin (BMI, Body Mass Index, kg/m2) avulla. Painoindeksi kertoo mahdollisesta ali- tai ylipainosta ja se soveltuu käyttöön suurimmalla osalla aikuisia.

Normaalipainoksi on valittu alue, jossa ihmisen terveys on parhaimmillaan. Ei kuitenkaan ole olemassa tarkasti määriteltävää ihannepainoa ja normaalipainon alue onkin varsin laaja.

Pitkäaikainen painonhallinta on terveyden kannalta parasta. Ylipainon vähentämisestä saa monenlaisia terveyshyötyjä: esimerkiksi riski ylipainoon liittyviin sairauksiin pienenee, elämänlaatu ja jaksaminen voivat kohentua, uni saattaa parantua ja mahdollisesti voi päästä eroon sairauksiin liittyvistä lääkityksistä.

Painoindeksin laskeminen (laskukaava)

Miten painoindeksi lasketaan? Painoindeksissä paino jaetaan pituuden neliöllä (paino : (pituus × pituus)). Painoindeksiä laskettaessa paino ilmaistaan kiloina ja pituus metreinä.

Esimerkiksi 170-senttisen ja 85 kiloa painavan henkilön painoindeksi lasketaan seuraavasti:
85 : (1,70 × 1,70) = 85 : 2,89 = 29,4

Painoindeksi tulkitaan alla olevan taulukon mukaan. Esimerkkitapauksessa painoindeksi 29,4 merkitsisi lievää lihavuutta.

Puhdin tulosraportti ilmoittaa painoindeksisi, kun syötät raportilla kysyttäviin alkutietoihin painosi ja pituutesi. Pääset kirjautumaan Oma Puhti -raportille laboratoriokokeiden jälkeen.

Painoindeksin tulkinta (painoindeksi taulukko)

Käytä painoindeksin tulkinnassa apuna seuraavaa taulukkoa:

alle 17vaarallinen aliravitsemus
alle 18,5liiallinen laihuus, alipaino
18,5–25normaali paino
25–30ylipaino eli lievä lihavuus
30–35merkittävä lihavuus
35–40vaikea lihavuus
yli 40sairaalloinen lihavuus

Paljonko on normaalipainoisen painoindeksi?

Kuten ylläolevasta taulukosta voidaan tulkita, on normaalipainoisen painoindeksi 18,5–25 välillä.

Mikä on ylipainon raja?

Painoindeksin mukaan henkilö on ylipainoinen, mikäli painoindeksi on yli 25 (aikuiset).

Kenelle painoindeksi soveltuu?

Painoindeksi soveltuu käytettäväksi yli 18-vuotiailla.

Yli 65-vuotiailla painoindeksi voi olla hieman yli 25 ilman että sairauksien vaara suurenee; normaali painoindeksi heillä on välillä 23–29.

Painoindeksi ei aina kerro totuutta

  • Joskus painoindeksi voi esimerkiksi olla normaalialueella, mutta vatsaontelon sisälle on kertynyt liikaa rasvaa. Tämä selviää mittaamalla vyötärön ympärysmitta.
  • Joskus puolestaan isot lihakset lisäävät painoa, vaikka rasvakudosta ei olisi liikaa. Tällöin voidaan saada virheellinen tulos, vaikka ihminen ei olisi ylipainoinen.
  • Myös nesteen kertyminen elimistöön voi tuottaa virheellisen tuloksen. Ylimääräistä nestettä pitää olla kuitenkin merkittävästi ennen kuin se vaikuttaa painoindeksiin. Tällöin sen syynä on jokin sairaus.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 19.08.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Painoindeksi, BMI – Miten painoindeksi lasketaan? (laskeminen ja taulukko)”

  • BMI toimii paremmin kansallisella tasolla antaen osviittaa kuin yksilötasolla, sillä se ei huomio mm. varastoituneen rasvan ja lihasmassa keskinäistä suhdetta. Vaihtoehtoja on muitakin, vaikka relative fat mass index RFM

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *