Mikä painoindeksi (BMI) on?

Ihmisen paino suhteutetaan pituuteen painoindeksin (BMI, Body Mass Index, kg/m2) avulla. Painoindeksi kertoo mahdollisesta ali- tai ylipainosta ja se soveltuu käyttöön suurimmalla osalla aikuisia.

Painoindeksiä laskettaessa paino ilmaistaan kiloina ja pituus metreinä. Puhdin tulosraportti ilmoittaa painoindeksisi, kun syötät raportilla kysyttäviin alkutietoihin painosi ja pituutesi.

Normaalipainoksi on valittu alue, jossa ihmisen terveys on parhaimmillaan. Ei kuitenkaan ole olemassa tarkasti määriteltävää ihannepainoa ja normaalipainon alue onkin varsin laaja.

Painoindeksin tulkinta

Käytä painoindeksin tulkinnassa apuna seuraavaa taulukkoa:

alle 17vaarallinen aliravitsemus
alle 18,5liiallinen laihuus, alipaino
18,5–25normaali paino
25–30ylipaino eli lievä lihavuus
30–35merkittävä lihavuus
35–40vaikea lihavuus
yli 40sairaalloinen lihavuus

Kenelle painoindeksi soveltuu?

Painoindeksi soveltuu käytettäväksi yli 18-vuotiailla.

Yli 65-vuotiailla painoindeksi voi olla hieman yli 25 ilman että sairauksien vaara suurenee; normaali painoindeksi heillä on välillä 23–29.

Tietyissä tilanteissa painoindeksi ei kerro totuutta

  • Joskus painoindeksi voi esimerkiksi olla normaalialueella, mutta vatsaontelon sisälle on kertynyt liikaa rasvaa. Tämä selviää mittaamalla vyötärön ympärysmitta.
  • Joskus puolestaan isot lihakset lisäävät painoa, vaikka rasvakudosta ei olisi liikaa. Tällöin voidaan saada virheellinen tulos, vaikka ihminen ei olisi ylipainoinen.
  • Myös nesteen kertyminen elimistöön voi tuottaa virheellisen tuloksen. Ylimääräistä nestettä pitää olla kuitenkin merkittävästi ennen kuin se vaikuttaa painoindeksiin. Tällöin sen syynä on jokin sairaus.

Lähteet

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Painoindeksi (BMI) 5.12.2020

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 07.10.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *