Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Svullen mage kan orsakas av kost
Vad orsakar uppblåsthet och svullnad i buken? Vilka livsmedel bör man
undvika eller gynna? Kan svullnaden bero på en sjukdom?

Svullen mage kan orsakas av kost

Svullen mage orsakas oftast inte av en sjukdom, utan situationen kan åtgärdas medkostförändringar. Vad orsakar uppblåsthet och svullnad i buken? Vilka livsmedel bör manundvika eller gynna? Kan svullnaden bero på en sjukdom?

Svullen mage

 • Uppblåsthet i buken kan vara förknippad med irritabel tarm, celiaki eller laktosintolerans.
 • Gas är en vanlig orsak till buksvullnad.
 • Många livsmedel kan få magen att svälla.
 • Svullnad i magen behandlas vanligtvis med diet.

Svullen mage

Det finns tiotals olika orsaker till svullen mage, från att äta olämplig mat till graviditet. Svullnad i magen beror sällan på en sjukdom, men en svullen mage kan orsaka smärta och obehag. De vanligaste orsakerna till svullnad är överdriven ätning och gasbildning.

Vad orsakar uppblåsthet i buken? Orsaker till svullen mage

Vad orsakar uppblåst och svullen mage? Varför sväller min mage och putar ut? Vilka sjukdomar kan orsaka svullnad? Nedan följer en omfattande lista över möjliga orsaker till svullnad.

 1. Irritabel tarm orsakar utöver andra symtom magkramper och smärta. Det kan också orsaka gasbildning och svullnad. Irritabel tarm är mer en egenskap än en sjukdom. Till och med en av tio personer kan ha symtom på det. Syndromet kan effektivt behandlas med kost och stresshantering.
 2. Laktosintolerans är ett tillstånd där kroppen inte kan bearbeta laktos, det vill säga sockret som finns i mjölkprodukter. Tillståndet kan visa sig som buksvullnad och gasbildning. Om din mage sväller inom två timmar efter att du konsumerat mjölkprodukter, kanske du inte kan tolerera laktos. Laktosintolerans är ett vanligt tillstånd som kan behandlas genom att undvika laktosinnehållande produkter.
 3. Ascites, eller bukvattusot, är ett tillstånd där vätska kommer in i bukhålan. Ansamlingen är förknippad med allvarliga sjukdomar som levercirros. Cirros orsakas av ärrbildning i levern.
 4. Parasiter och amöbor är sällsynta men möjliga orsaker till svullnad.
 5. Undernäring och anorexi kan orsaka ett tillstånd där magen sväller. Detta beror på störningar i magens normala funktion när mat inte passerar genom den.
 6. Inflammation i tjocktarmen eller kolit.
 7. Celiaki
 8. Crohns sjukdom (inflammatorisk tarmsjukdom)
 9. Magcancer
 10. Klimakteriet
 11. Bakterie- och virussjukdomar i magen med symtom som kräkningar, illamående, feber och diarré.
 12. Delade magmuskler kan orsaka uppblåsthet i buken. Det kan till exempel bero på graviditet eller brist på motion. Detta kan åtgärdas genom samvetsgrann rehabilitering eller operation.
 13. Endometrios, det vill säga ett tillstånd där livmoderns vävnader förekommer utanför livmodern. Kan orsaka svår smärta, särskilt under menstruation.
 14. Andra orsaker. Menstruation kan få magen att svälla. Mycket fiberhaltig mat kan leda till uppblåsthet, likaså förstoppning.

Svullnadens orsak kan vara svår att diagnostisera eftersom tillståndet kan orsakas av så många olika orsaker.

Om svår smärta förekommer i samband med svullnaden eller den stör livet i betydande grad, är det skäl att ta reda på orsaken till svullnaden med en läkare.

Hur kan buksvullnad behandlas?

Det finns ingen enskild effektiv behandling för uppblåsthet i buken, eftersom behandlingen som ska tillämpas alltid väljs utifrån orsaken till tillståndet. Om svullnaden beror på olämplig kost eller för mycket mat kan den vanligtvis elimineras genom förändringar i matvanorna.

Om svullnaden beror på matallergier, celiaki eller laktosintolerans, måste personen undvika livsmedel som orsakar symtom.

Buksvullnad på grund av leversjukdomar kräver alltid läkarvård, likaså utomkvedshavandeskap och cancer.

Hur blir man snabbt av med uppblåst buk?

Om buksvullnaden beror på gasbildning, hjälper motion vanligtvis snabbt.

Vilka livsmedel orsakar svullnad hos många människor?

Vissa livsmedel är mer benägna att orsaka uppblåsthet i buken än andra, särskilt om man är känslig för sådant.

Naturligtvis kan en celiakipatient eller laktosintolerant person inte konsumera livsmedel som innehåller gluten eller laktos.

En person kan vara känslig för vissa livsmedel även utan att vara allergisk och kan få symtom från nästan allt som är olämpligt för dem. Till exempel kan känslighet för gluten existera utan egentlig celiaki.

Följande livsmedel orsakar svullnad hos många människor:

Irritabel tarm kan behandlas genom att undvika vissa livsmedel som är svårsmälta. De kan också orsaka svullnad utan själva syndromet. Dessa livsmedel kallas FODMAP.

För en mage som är benägen för svullnad hittas vanligtvis lämpliga livsmedel med tiden och genom att experimentera.

Vilka livsmedel orsakar vanligtvis inte svullnad?

Det finns livsmedel som orsakar svullnad mer sällan än andra. Det är emellertid inte säkert att de aldrig skulle kunna orsaka det, eftersom allas mage är annorlunda.

Livsmedel som innehåller mycket vatten orsakar vanligtvis inte svullnad.

  Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

  Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

C-reaktiivinen proteiini (herkkä CRP)
Artikel

CRP mäter inflammationsnivån i kroppen

C-reaktivt protein, eller förkortningen CRP är ett protein som produceras av levern. Nivåerna av CRP i blodet stiger kraftigt vid inflammatoriska tillstånd som bland annat kan orsakas av sjukdomar och infektioner. Man mäter därför CRP, eller snabbsänkan som provet också kallas, för att undersöka om man har inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00