Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Intiimialueen hiivatulehdus – Oireet, hoito ja yleistä tietoa
Hiivatulehdus

Intiimialueen hiivatulehdus – Oireet, hoito ja yleistä tietoa

Kaikki intiimialueen kutina ei ole hiivatulehdusta; tunnista oireet ja hoida vaivasi oikein.

Hiivatulehdus lyhyesti

  • Hiivatulehduksen oireet voivat helposti sekoittua sukupuolitautien tai bakteerivaginoosin oireiden kanssa.
  • Yleisin hiivatulehduksen aiheuttaja on Candida albicans -niminen sienilaji.
  • Intiimialueiden lisäksi Candida albicans aiheuttamaa hiivakasvustoa voi esiintyä myös esimerkiksi suussa ja iholla.

Sisällysluettelo

Mistä hiivatulehdus johtuu?

Hiivatulehdus johtuu lähes aina Candida Albicans -nimisen hiivasienen aiheuttamasta liikakasvusta. Hiivasieni kuuluu genitaalialueiden normaaliin mikrobistoon, mutta happo-emästasapainon järkkyessä sen kasvu yltyy ja aiheuttaa liikakasvua. Hiivasieni viihtyy emäksisessä ja kosteassa ympäristössä.

Hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä ovat muun muassa raskaus, antibioottien ja ehkäisypillereiden käyttö, diabetes sekä tilat, jossa immuunivaste on heikentynyt. Oireita voi entisestään lisätä liian kireät vaatteet sekä hengittämättömät siteet tai suojat.

Emättimen hiivatulehdusta esiintyy erityisesti sukukypsillä naisilla. Miehillä hiivatulehdus on huomattavasti harvinaisempi kuin naisilla.

Hiivatulehduksen oireet

Yleisimpiä emättimen hiivatulehduksen oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä ja jopa polttava tunne. Ulkosynnyttimien limakalvoilla voi esiintyä punoitusta, turvotusta ja haavaumia. Valkovuoto on vaaleaa, hajutonta ja kokkaremaista. Emättimen hiivatulehdukseen harvemmin liittyy muita oireita, kuten kuumeilua, vatsakipuja tai virtsaamisongelmia.

Miehillä oireet ovat hyvin samankaltaiset: alapään alueen kutina, terskan ja esinahan punoitus sekä erite esinahan alla.

Hiivatulehduksen oireet voivat helposti sekoittua sukupuolitautien tai bakteerivaginoosin oireiden kanssa. Puhdin kautta voi hakeutua seksitautitesteihin ilman lääkärin lähetettä.

Hiivatulehduksen hoito (itsehoito ja lääkitys)

Hiivatulehdus hoidetaan usein apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Itsehoitolääkkeinä toimivat emätinpuikot, voiteet tai näiden yhdistelmät. Myös suun kautta otettava kapseli on tehokas keino hiivatulehduksen taltuttamiseksi. Huomaa kuitenkin itselääkinnässä, että hiivatulehduslääkkeillä saattaa olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Mikäli sinulla on oireita ensimmäistä kertaa tai vaiva ei parane itsehoidolla viikossa, ota yhteys lääkäriin. Raskauden aikana itsehoitoa ei suositella; tällöin suositellaan yhteydenottoa lääkäriin tai neuvolaan. Ota yhteys lääkäriin myös, mikäli oireesi poikkeavat jollain tapaa hiivatulehduksen kuvatuista oireista.

Miten ehkäistä hiivatulehduksen uusiutuminen?

Mikäli hiivatulehdus uusiutuu useamman kerran lyhyen ajan sisällä, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Tällaisissa tilanteissa voidaan harkita estohoitoa.

Hoitamaton hiivatulehdus

Jos hiivatulehduksen aiheuttamaa kutinaa ei hoida, se voi muuttua sietämättömäksi. Ei ole ainakaan todettu, että hoitamaton hiivatulehdus aiheuttaisi vakavia ongelmia. Hiivatulehdus voi kuitenkin hoitamattomana altistaa muille gynekologisille tulehduksille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan:: 0,00