Hiivatulehdus lyhyesti

 • Hiivatulehduksen oireet voivat helposti sekoittua sukupuolitautien tai bakteerivaginoosin oireiden kanssa.
 • Yleisin hiivatulehduksen aiheuttaja on Candida albicans -niminen sienilaji.
 • Intiimialueiden lisäksi Candida albicans aiheuttamaa hiivakasvustoa voi esiintyä myös esimerkiksi suussa ja iholla.

Mistä hiivatulehdus johtuu?

Hiivatulehdus johtuu lähes aina Candida Albicans -nimisen hiivasienen aiheuttamasta liikakasvusta. Hiivasieni kuuluu genitaalialueiden normaaliin mikrobistoon, mutta happo-emästasapainon järkkyessä sen kasvu yltyy ja aiheuttaa liikakasvua. Hiivasieni viihtyy emäksisessä ja kosteassa ympäristössä.

Hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä ovat muun muassa raskaus, antibioottien ja ehkäisypillereiden käyttö, diabetes sekä tilat, jossa immuunivaste on heikentynyt. Oireita voi entisestään lisätä liian kireät vaatteet sekä hengittämättömät siteet tai suojat.

Emättimen hiivatulehdusta esiintyy erityisesti sukukypsillä naisilla. Miehillä hiivatulehdus on huomattavasti harvinaisempi kuin naisilla.

Hiivatulehduksen oireet

Yleisimpiä emättimen hiivatulehduksen oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä ja jopa polttava tunne. Ulkosynnyttimien limakalvoilla voi esiintyä punoitusta, turvotusta ja haavaumia. Valkovuoto on vaaleaa, hajutonta ja kokkaremaista. Emättimen hiivatulehdukseen harvemmin liittyy muita oireita, kuten kuumeilua, vatsakipuja tai virtsaamisongelmia.

Miehillä oireet ovat hyvin samankaltaiset: alapään alueen kutina, terskan ja esinahan punoitus sekä erite esinahan alla.

Hiivatulehduksen oireet voivat helposti sekoittua sukupuolitautien tai bakteerivaginoosin oireiden kanssa. Puhdin kautta voi hakeutua seksitautitesteihin ilman lääkärin lähetettä.

Hiivatulehduksen hoito (itsehoito ja lääkitys)

Hiivatulehdus hoidetaan usein apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Itsehoitolääkkeinä toimivat emätinpuikot, voiteet tai näiden yhdistelmät. Myös suun kautta otettava kapseli on tehokas keino hiivatulehduksen taltuttamiseksi. Huomaa kuitenkin itselääkinnässä, että hiivatulehduslääkkeillä saattaa olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Mikäli sinulla on oireita ensimmäistä kertaa tai vaiva ei parane itsehoidolla viikossa, ota yhteys lääkäriin. Raskauden aikana itsehoitoa ei suositella; tällöin suositellaan yhteydenottoa lääkäriin tai neuvolaan. Ota yhteys lääkäriin myös, mikäli oireesi poikkeavat jollain tapaa hiivatulehduksen kuvatuista oireista.

Miten ehkäistä hiivatulehduksen uusiutuminen?

 • Noudata hyvää intiimihygieniaa, vältä kuitenkin liiallista pesemistä.
 • Pyyhi WC:ssä alapää aina edestä taaksepäin.
 • Vältä saippuan tai muiden pesutuotteiden käyttämistä intiimialueille.
 • Käytä mahdollisuuksien mukaan kuukautissiteiden sijaan tamponia tai kuukuppia.
 • Suosi hajusteettomia hygieniatuotteita.
 • Alusvaatteiden materiaaliksi kannattaa valita puuvilla, silkki tai ilmava keinokuitu.
 • Sokeria on suositeltavaa välttää tai vähentää ruokavaliossa.
 • Maitohappobakteerien käyttö voi auttaa pitämään hiivatulehduksen poissa.

Mikäli hiivatulehdus uusiutuu useamman kerran lyhyen ajan sisällä, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Tällaisissa tilanteissa voidaan harkita estohoitoa.

Hoitamaton hiivatulehdus

Jos hiivatulehduksen aiheuttamaa kutinaa ei hoida, se voi muuttua sietämättömäksi. Ei ole ainakaan todettu, että hoitamaton hiivatulehdus aiheuttaisi vakavia ongelmia. Hiivatulehdus voi kuitenkin hoitamattomana altistaa muille gynekologisille tulehduksille.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 29.07.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.