
AMH-tutkimus kertoo munasarjojen toiminnallisesta kunnosta
AMH-mittaus kertoo, kuinka paljon munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita.
Yleisiä endometrioosin oireita ovat kivuliaat kuukautiset ja alavatsakipu, ulostamis- tai virtsaamiskipu, yhdyntäkivut, vuotohäiriöt (tiputteluvuoto) ja lapsettomuus.
Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen gynekologinen sairaus, joka aiheuttaa kroonisia kipuja, kuten kuukautiskipuja. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella (tavallisimmin kohdun ja sen sivukudosten, munasarjojen, virtsarakon tai suoliston pinnoilla). Endometrioosipesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion.
Endometrioosia esiintyy jopa 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Perimällä näyttää olevan huomattava merkitys endometrioosin synnyssä, mutta myös ympäristötekijät vaikuttavat sairauden puhkeamiseen.
Yleisiä endometrioosin oireita ovat kivuliaat kuukautiset ja alavatsakipu, ulostamis- tai virtsaamiskipu, yhdyntäkivut, vuotohäiriöt (tiputteluvuoto) ja lapsettomuus. Joissain tapauksissa tauti voi olla vähäoireinen ja ainoa endometrioosin oire voi olla lapsettomuus. Endometrioosin oireet riippuvat usein endometrioosipesäkkeiden sijainnista. Jos sinulla on oireita, ota yhteyttä lääkäriin.
Oireita voi esiintyä jo murrosiästä alkaen. Vaihdevuosi-iässä endometrioosi puolestaan yleensä lopulta rauhoittuu.
Endometrioosia ei voida ehkäistä, mutta sen oireisiin ja kasvuun voidaan vaikuttaa ehkäisypillereillä. Myös hormonikierukka näyttää estävän endometrioosin pahenemista. Raskaudet ja pitkä imetysaika vähentävät endometrioosin riskiä.
Endometrioosiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan yleisimmin helpottaa tehokkaasti. Endometrioosin etenemistä pystytään hidastamaan käyttämällä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita ja kipuja voidaan hoitaa kipulääkkeillä.
Joissain tapauksissa harkitaan leikkaushoitoa.
Hoito suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden naisen ikä, aikaisemmat leikkaukset ja raskaustoive.
Endometrioosi voi myös rauhoittua joskus itsestään.
Jos kuukautiskivut ovat voimakkaita, kannattaa gynekologiin aina hakeutua.
Suuri osa endometrioosipotilaista tulee spontaanisti raskaaksi, mutta endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta, koska se voi heikentää munasarjojen ja munatorvien toimintaa. Endometrioosista johtuvaa lapsettomuutta voidaan hoitaa. Mitä vaikeampi endometrioosi on, sitä enemmän se heikentää hedelmällisyyttä.
Lue myös:
Endometrioosi / Mehiläinen
Endometrioosi ja hedelmällisyys / Felicitas Mehiläinen
AMH-mittaus kertoo, kuinka paljon munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita.
Kuukautiset alkavat tytöillä normaalisti noin 12-13-vuoden ikäisinä murrosiän yhteydessä ja ne päättyvät noin 43-57 vuoden iässä vaihdevuosien yhteydessä.
Koko perhe jaksaa paremmin, kun äiti voi hyvin ja jaksaa arjen myllerryksessä. Kaikista mahdollisista voimavaroista on taatusti apua pienten pyöriessä jaloissa!
Anemia ei ole itsenäinen sairaus; anemia voi johtua monesta eri syystä. Anemian syy täytyy aina selvittää ennen hoidon aloittamista.
Ehkäisymenetelmistä vain kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.
Mitkä tekijät voivat vaikuttaa raskaaksi tulemiseen? Miten omaa hedelmällisyyttä voisi tukea?
Naisen laaja terveystarkastus on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Terveystarkastus auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana yli 30 testiä, mukaan lukien kolesterolit, verensokeri, D- ja B12-vitamiinit, ferritiini ja natrium.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-terveystarkastuksen lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium, B12-vitamiini sekä nestetasapainoon liittyvä kalium.
Artikkeli päivitetty:
1 heinäkuun 2023