Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / 10 syytä pitää huolta hampaista – Suun hyvinvointi osana kokonaisterveyttä

10 syytä pitää huolta hampaista – Suun hyvinvointi osana kokonaisterveyttä

Hampaiden ja suun terveys

Kokonaisterveyteen vaikuttaa lukematon määrä tekijöitä. Muun muassa terveellinen ruokavalio, liikunta, stressi, uni ja ihmissuhteet vaikuttavat terveyteen ja hyvinvointiin, mutta välillä on hyvä kiinnittää huomiota myös hampaiden ja suun vointiin. Suun hyvinvoinnilla voi olla yllättäviäkin yhteyksiä terveyteen.

Mihin kaikkeen suun ja hampaiden terveys vaikuttaa?

  1. Suun bakteerifloora vaikuttaa paitsi suun ja hampaiden terveyteen, myös yleisterveyteen. Huonosti hoidetusta suusta haitalliset bakteerit voivat levitä elimistöön ja aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia.
  2. Hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa hampaiden kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin, joka puolestaan on riskitekijä erityisesti sydämen terveydelle. Parodontiitti on yhdistetty myös diabetekseen. Hyvä keino varmistua ikenien terveydestä on käydä hammastarkastuksessa säännöllisesti.
  3. Suusta on lyhyt matka aivoihin; hammasinfektioilla ja erilaisilla aivoihin liittyvillä sairauksilla on havaittu yhteyksiä. Suun sairauksilla on yhteys esimerkiksi aivoinfarkteihin ja aivoverenvuotoihin, mutta myös Alzheimerin tautiin ja muihin muistisairauksiin.
  4. Suun bakteereilla on myös todettu olevan yhteys koko elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan.
  5. Monet hampaisiin liittyvät ongelmat kehittyvät hitaasti ja ne voivat olla oireettomia. Mitä aiemmin ongelmat havaitaan, sitä helpompaa ja edullisempaa hampaiden hoitaminen on.
  6. Hampaat kestävät vain noin viisi happohyökkäystä päivässä, eli säännöllinen ateriarytmi ja napostelun välttäminen kannattavat.
  7. Hampaiden hoito ei ole rakettitiedettä, mutta joskus sähköhammasharjallakin voi harjata tehottomasti. Harjaustekniikan ja hammasvälien puhdistamisen voi käydä läpi suuhygienistin kanssa – missä iässä tahansa.
  8. Yön aikainen hampaiden narskuttelu eli bruksismi voi selittää monia kipuja, esimerkiksi leuan alueen kipuja. Narskuttelu vaikuttaa myös uneen ja kuluttaa hampaita. Narskuttelua ei osata ehkäistä, mutta oireisiin auttaa yön aikana käytettävä purentakisko.
  9. Suun terveys on yhdistetty myös onnellisuuteen ja elämänlaatuun. Pahanhajuinen hengitys voi vaikuttaa esimerkiksi itsetuntoon, ja joku tunnistaa varmasti myös hampaiden ulkonäköön liittyvän häpeän. Näihinkin kannattaa kysyä apua hammaslääkäriltä.
  10. Hampaiden ja limakalvojen hyvä kunto on yhteydessä jopa siihen, kuinka pitkään ja terveenä ihminen elää!

Hyödynnä tarjous hammastarkastukseen!

Hammastarkastuksessa on hyvä käydä säännöllisesti vuoden välein. Puhdin asiakkaana saat hammastarkastuksen ja Puhdin labrat etuhintaan. Hammas Mehiläinen palvelee ympäri Suomen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00