Tyroksiini, vapaa (S-T4-V)

S -T4-V eli Tyroksiini on kilpirauhashormoni, jonka pitoisuus kertoo kilpirauhasen toiminnasta.

16,50 

Tyroksiini on kilpirauhasen toimintaan vaikuttava hormoni. Kilpirauhanen säätelee ihmisen aineenvaihduntaa ja vaikuttaa esimerkiksi painoon, mielialaan ja vireyteen.

Tyroksiini kannattaa tutkia, jos esiintyy kilpirauhasen liikatoimintaan tai vajaatoimintaan liittyviä oireita.

Vapaa tyroksiini

Vapaa tyroksiini on elimistössä vapaana kiertävää, kuljettajaproteiineihin sitoutumatonta tyroksiinia. Lyhenteessä T4-V kirjain T tarkoittaa tyroksiinia. Numero 4 viittaa siihen, että tyroksiinimolekyylissä on neljä jodimolekyyliä. V tulee sanasta “vapaa”. Suurin osa tyroksiinista kiertää veressä proteiiniin (kantajavalkuaisaineeseen) sitoutuneena, vain pieni osa on vapaana.

Ainoastaan vapaa tyroksiini pystyy hoitamaan hormonin tehtäviä. Mittaamalla vapaata tyroksiinia saadaan kuva toimivan hormonin määrästä.

Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta oireilee esimerkiksi painonnousuna ilman merkittävää muutosta ruokailu- ja liikuntatapoihin, paleluna, matalana verenpaineena, huimauksena ja hedelmällisyyden heikkenemisenä. Liikatoiminta voi näkyä käsien tärinänä, verenpaineen nousuna, laihtumisena, näön heikkenemisenä ja hikoiluna.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa (hypertyreoosi) tyroksiinin määrä veressä on suurentunut ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa (hypotyreoosi) pienentynyt. T4-V-tutkimuksen ohella kilpirauhasen toiminnan tutkimiseen käytetään tyreotropiinin (TSH) mittausta, joka on nopeammin toimintahäiriöissä reagoiva kuin tyroksiini.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Eskelinen, Seija: Tyroksiini, vapaa (P-T4-V). www.terveyskirjasto.fi. 2016

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More

Saatat myös pitää...

33,00  19,00 

Seurantapaketissa on kaksi tärkeintä testiä, jotka mittaavat kilpirauhasen toimintaa. Sopii kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan. 
Laaja tutkimuspaketti sisältää neljä testiä, joiden avulla saadaan kattava kuva kilpirauhasen toiminnasta ja säätelystä. Kilpirauhanen vaikuttaa koko kehon toimintaan.