Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Punasolujen eli erytrosyyttien määrä (B-Eryt, erytrosyytit) tutkitaan verenkuvan yhteydessä
Punasolujen määrä B-Eryt tutkimus

Punasolujen eli erytrosyyttien määrä (B-Eryt, erytrosyytit) tutkitaan verenkuvan yhteydessä

B-Eryt-kokeessa tutkitaan, onko henkilöllä veressään punasoluja normaali määrä, liikaa vai liian vähän.

B-Eryt, erytrosyyttien eli punasolujen määrä

 • B-Eryt-testi ilmaisee punasolujen määrän.
 • Punasoluja on vähemmän anemioissa.
 • Tupakointi ja keuhkoahtaumatauti nostavat punasolujen määrää.
 • Punasolujen määrä tutkitaan perusverenkuvan ja täydellisen verenkuvan yhteydessä.

Sisällysluettelo

Punasolujen eli erytrosyyttien määrä

B-Eryt-arvo ilmoittaa, kuinka paljon punasoluja eli erytrosyyttejä on litrassa verta. Punasolut sisältävät hemoglobiinia, joka kuljettaa happea kehon kudoksiin. Punasolujen määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon happea kudokset saavat.

Punasolujen määrä selvitetään kun halutaan tutkia veren punasolujen terveyttä.

B-Eryt viitearvot

B-Eryt arvo ilmoitetaan yksikössä xE12l. Jos arvo on esimerkiksi 5.0 × E12/l, punasoluja on 5.0 × 1012 eli 5 000 000 000 000 kappaletta litrassa verta.

Punasolujen määrän viitearvot ovat aikuisille:

Mihin korkea punasolujen määrä (korkea B-Eryt-arvo) viittaa?

Korkea punasolujen määrä veressä saattaa johtua mm. seuraavista syistä:

Erytrosytoosi

Jos punasoluja on veressä liikaa, tilaa kutsutaan erytrosytoosiksi.

Sekundaarinen erytrosytoosi

Sairaudesta tai ulkoisesta syystä johtuvaa erytrosytoosia kutsutaan sekundaariseksi erytrosytooksiksi. Erytrosytoosi saattaa olla elimistölle järkevä reaktio muuttuneeseen tilanteeseen, sillä se parantaa veren hapenkuljetuskykyä.

Jos punasolujen määrä nousee kuitenkin liian suureksi, verestä tulee liian sakeaa, ja sitä saatetaan joutua poistamaan.

Mihin matala B-Eryt-arvo (matala punasolujen määrä) viittaa?

Matala punasolujen määrä on merkki anemiasta. Anemia eli verenvähyys aiheuttaa yleensä väsymystä, ruumiillisen suorituskyvyn heikkenemistä, huimauksen tunteita ja hengenahdistusta. Anemian tarkempi syy tulee aina selvittää lisätutkimuksilla.

Tavallisin anemian syy on raudanpuute. Se aiheutuu yleensä pitkään jatkuneesta veren menetyksestä runsaiden kuukautisten tai suolistovuodon vuoksi.

Muita mahdollisia syitä anemialle ovat mm. munuaissairaus, B12-vitamiinin tai foolihapon puute tai punasolujen kiihtynyt hajoaminen.

Milloin punasolujen määrä tutkitaan?

Punasolujen määrä tutkitaan perusverenkuvan ja täydellisen verenkuvan yhteydessä. B-eryt-arvoa käytetään niin sanotun ”punasoluindeksin” laskennassa silloin, kun halutaan selvittää tarkemmin anemian syitä.

Miten pääsen punasolujen määrän tutkimukseen?

Tilaa täydellisen verenkuvan tutkimus tai perusverenkuva Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä. Perusverenkuvan tutkimus kuuluu esimerkiksi suosittuun Puhti-laboratoriopakettiin. Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

 • Kävin lääkärissä ja hän sanoi, minulla on liian vähän punasoluja, vaikka hemoglobiini on 128. Kuinka tämä on mahdollista, onko teillä kokemuksia, tälläistä ?

  • Hei! Tässä tietopaketissa kerrotaan, mistä liian vähäinen punasolujen määrä saattaa johtua. Mikäli olet huolestunut terveydestäsi, suosittelemme ottamaan lääkäriin yhteyttä. 🙂

   Puhdin kautta lääkärin etäkonsultaatio on aina saatavilla testien jälkeen suoraan tulosraportilta erillisenä palveluna.

   • Kerron vähän tarinaa. Muistaakseni vuonna 2015 otatin, tai otettiin s-ferrit ja se oli 23, muistaakseni söin rautaa ja kävin sitten lääkärissä ja silloin oli s-ferrit 75, tiesin, että ei oikein hyvät olleet ja olisin kaivannut vahvistusta jatkaa edelleen raudan syömistä, oli lääkärin mukaan loistavat arvot ja siinä sitten sanoin myös levottolmista jaloista, että vaivaa kovasti ja vaikeuttaa nukkumista, no sitten se krijoitti Sifrolia, levottomiin jalkohin ja näyttelin iloista kuin sika joulun alla, ainakin lääkäri tuli hoidettua näköjään. Sitten vuonna 2018 maaliskuussa jouduin sydänleikkaukseen joka on todella verekäs toimenpide ja siitä en ole vieläkään toipunut, noustessa tuntuu, että happi loppuu pyörryttää jatkuvasti, syke nousee noustessa jopa 110 tai enemmänkin ja rr romahtaa nivelkivut lihassäryt/krampit päänsärky ja tai migreeni jatkuvati limakalvot surkeassa kunnosa tai oikeammin kuivat kuin korppu, silmät kuivat, korvat pillaa tosi kovaa ja etenkin iltaisin, että edes taustakohinalla ei sitä pysty peittämään ja öisin kilpailu nukkumisesta tuleeko uni ennen levottomia jalkoja ja jostain kumman syystä hikoan öisin tosi paljon, vaihdetta paitaa 3-5 kertaa yössä, tilanne on kroonistunut ja pidän tätä normaalinan olona jajosta jokainen kärsii. Olen saanut aikoinaan 3 syvää laskimotukosta ilman tyyppi oireita ja johon menee marevan lääkitys ja välist ätulee vuotoa vuotoa peräkumastia ja omaan myös palleatyrän ja johon olen syönyt happosalpaajia non stoppina 15 vuotta, nyt kuitenkin ollut tauolla noin 2 kuukautta, itse asiassa ne happosalpaajat aiheutti lisä mahakipuja ja joskus syönyt tai yrittänyt rautaa, kuitenkin peläten sitä hemokromostaasia, sen verran pelotettu siitä asiassa, noin viikko sitten otettiin pieni vernkuva ja foolihappo ja s-ferrit arvot, niin ja on todella kanan muisti joka kestää sen 10 sekuntia ja en pysty enää hahmottamaan mielessä karttaa ja laskutoimitukset ovat vaikeita, vaikka lääkelaskut oli ennen vahvuuteni, unohtelen asioita ja sen tiedän, että tätä pidetään muotisairautena, valitettavastiOle keskonen syntymäpaino 1800 g ja josta vietin vuonna 1965 keskoskaapissa kuukauden ja oli pelastavana tekijänä koska silloin ne tuli sairaalaan, eli labra arvot ovat B-Eryt 5.26 (4,25-5,70) B-Hb 144, B-HKR 0,44 (0.39-0,50) B-La 8, b_Leuk 7,6,. *B-trom 323 (150-360 E-MCH 27 (27-33) E-MCHC 327 (320-355) E-MCV 84 (82-98) E-RDW 13,9 % <14, fS-Folaat 11,4 (7-40) S-Ferrit 23 (30-400) S-tTGAbA 0,5 eli pääpiirteittäin jotakin, Hoitajana tiedän, että olo ei ole normaali, onkohan ikinä ollut, kunhan saisi jonkinlaisen normin elämään, koska oireet ja säryt hallitsee liikaa elämää mm jatkuva selkäsärky ja pahenee maatessa. Toivottavasti lääkärikunta joskus herää ja otattaa myös täydellisempiä verenkuvia.

 • Tämän artikkelin kommentit on suljettu

  Miksi Puhti

  Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

  AVAINLUVUT

  Yli

  4 500 000

  testiä analysoitu

  Palautteen keskiarvo

  9,5

  Google-tähdet

  4,9 / 5

  Mediassa nähty

  Siirry maksamaan: : 0,00