Luteinisoiva hormoni

Luteinisoiva hormoni (LH) on sukupuolihormonien tuotantoon vaikuttava aivolisäkkeen erittämä hormoni. Se vaikuttaa estrogeeni- ja testosteronitasoihin ja hedelmällisyyteen.

19,95 

Luteinisoiva hormoni vaikuttaa munasarjojen ja kivesten toimintaan. Se on aivolisäkkeen etulohkosta erittyvä gonadotrooppinen hormoni, joka naisella aiheuttaa ovulaation ja keltarauhasen synnyn ja miehellä stimuloi testosteronin erittymistä kivesten välisoluista.

Luteinisoiva hormoni säätelee naisen kuukautiskiertoa. Se saa aikaan munasolun irtoamisen kierron puolivälissä ja suojelee munasolua saamalla keltarauhasen tuottamaan progesteronia, jos munasolu on hedelmöittynyt. Hormoni vaikuttaa naisilla estrogeenin määrään.

Miehillä luteinisoiva hormoni vaikuttaa testosteronin määrään ja siten siittiöiden kypsymiseen sekä miehisten kehonpiirteiden kehittymiseen.

Luteinisoivan hormonin määrästä voidaan päätellä kuukautiskierron vaihe sekä murrosiän ja vaihdevuosien alku. Syy miehen alhaiseen testosteronitasoon voi olla luteinisoivan hormonin puutos.

Luteinisoivan hormonin (LH) ja follikkeleita stimuloivan hormonin (FSH) puute aiheuttaa lapsettomuutta ja häiriöitä sukupuolitoiminnoissa.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Mustajoki, Pertti: Aivolisäkkeen vajaatoiminta (hypopituitarismi). www.terveyskirjasto.fi. 2018

Tiitinen, Aila: Normaali kuukautiskierto. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Lääketieteen sanasto: Lutotropiini. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More