Prostaspesifinen antigeeni, PSA

Eturauhanen on miehillä virtsarakon alapuolella sijaitseva lisäsukupuolirauhanen. Sen toiminnan häiriöt aiheuttavat tavallisesti virtsaamisongelmia.

21,95 

PSA on lyhenne sanoista prostataspesifinen antigeeni. Se on prostata- eli eturauhassolujen tuottama valkuaisaine, jota löytyy pieniä määriä veriplasmasta. Muiden kudosten solut eivät tuota samaa proteiinia, joten veressä oleva PSA on peräisin aina prostatasta.

Eturauhanen on miehillä virtsarakon alapuolella sijaitseva lisäsukupuolirauhanen, jonka läpi virtsaputki kulkee. Eturauhasen tärkein tehtävä on siemennesteen tuottaminen.

Eturauhasen sairaudet

Monet miehet voivat iän karttuessa saada eturauhaseen liittyviä oireita, kuten virtsaamisongelmia. Merkittävimmät varsinaiset eturauhassairaudet ovat eturauhasen liikakasvu ja syöpä.

Eturauhasen terveyttä voidaan tutkia prostataspesifisellä antigeenillä eli PSA-testillä. Testin avulla voidaan selvittää eturauhassairauksien kehittymisen riskiä.
PSA-arvo suurenee yli viitearvojen sekä eturauhasen liikakasvun, että eturauhassyövän vuoksi. Yleisimmin kyseessä on eturauhasen liikakasvu.

Ainoa tunnettu eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun riskitekijä on ikä. Mikäli miessukupuolihormonien tuotanto on vähentynyt, liikakasvun riski on normaalia pienempi.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Eskelinen, Seija: Prostataspesifinen antigeeni, ”eturauhaskoe” (P-PSA). ww.terveyskirjasto.fi. 2017

Saarelma, Osmo: Eturauhasen liikakasvu (prostatahyperplasia), eturauhasvaiva. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More

Saatat myös pitää...

Testipaketti antaa kattavan käsityksen miten elimistösi voi ja auttaa seuraamaan iän myötä terveyteen liittyviä asioita. Mukana muun muassa täydellinen verenkuva, kolesteroliarvot, sokeriarvot, tärkeimmät vitamiinit sekä PSA ja testosteroni.