Estradioli (S -E2) on tärkein naissukuhormoni. Se kuuluu estrogeeneihin, jotka vastaavat naisellisten kehonpiirteiden kehittymisestä, lisääntymiskyvystä ja kuukautiskierrosta.

Estradioli

  • Estradioli on tärkein estrogeeni eli naishormoni.
  • Estradiolia on miehen ja naisen kehossa.
  • Estradioli vaikuttaa painonhallintaan, mielialaan ja stressin kokemiseen.
  • Estradiolitasoja voidaan nostaa luonnollisesti ja lääketieteen keinoilla.

Mikä on estradioli?

Estradioli on tärkein naissukuhormoni. Se kuuluu estrogeeneihin, jotka vastaavat naisellisten kehonpiirteiden kehittymisestä, lisääntymiskyvystä ja kuukautiskierrosta.

Estradioli muodostuu miessukuhormoni testosteronista. Myös miehen kehossa on estrogeeneja, mutta paljon vähemmän kuin naisilla. Vastaavasti naisen kehossa on vähemmän testosteronia kuin miehillä.

Estradioli on tärkein estrogeeni. Se on tärkeä niin miehen kuin naisenkin seksuaaliterveydelle ja lisääntymiskyvylle. Se tukee normaalia aivotoimintaa ja mielialaa, kilpirauhasen toimintaa sekä luiden ja ihon terveyttä.

Estradioli naisella

Naisella estradiolin pitoisuus tutkitaan monesti vaihdevuosiin liittyen sekä menopaussiin kuuluvien mielialanvaihteluiden vuoksi. Vaihdevuodet alkavat usein 45 ikävuoden jälkeen, mutta estradiolin määrä voi olla alhaalla nuoremmallakin naisella.

Nuoremmilla alhainen estradioli voi häiritä normaalia kuukautiskiertoa ja aiheuttaa matalaa mielialaa.

Estradioli käynnistää naispuolisilla murrosiän ja saa aikaan naiselliset kehon muodot, kuten rintojen kasvun ja lantion levenemisen. Se saa aikaan sukukypsyyden alkamisen eli ensimmäiset kuukautiset tavallisesti 10 – 17 vuoden iässä, säätelee kuukautiskiertoa ja mahdollistaa raskauden alkamisen hedelmällisessä iässä olevilla.

Kehossa on eniten estradiolia kuukautiskierron ovulaatiovaiheessa. Tällöin suurentuva estradiolimäärä vaikuttaa luteinisoivaan hormoniin ja munasolu pääsee irtoamaan.

Normaali estradiolin määrä veressä helpottaa raskaaksi tulemista, mutta korkea määrä voi vaikeuttaa sitä. Jotkin ehkäisyvalmisteet perustuvat estradiolin ja progesteronin määrän lisäämiseen.

Estradiolin ansiosta naiset kaljuuntuvat harvemmin kuin miehet, sillä hormoni vaikuttaa hiusten kasvuun ja paksuuteen.

Hormonia voidaan käyttää vaihdevuosien aikaan myös parantamaan ihon kuntoa.

Estradioli miehellä

Myös miehet tarvitsevat jonkin verran estradiolia kyetäkseen lisääntymään ja saadakseen erektion, muodostaakseen spermaa ja ylläpitääkseen seksuaalista halukkuutta.

Liika estradioli kuitenkin aiheuttaa miehillä haluttomuutta ja mahdollisesti rintojen kasvua. Siksi estradiolin ja miessukuhormoni testosteronin pitoisuuksien pitäisi olla tasapainossa.

Estradiolin mittaus S -E2

Estradiolin määrä voidaan mitata verikokeella S -E2. Voit tilata estradiolin mittauksen Puhdin verkkokaupasta. Tutustu myös naisen hormonitasapainon tutkimuspakettiin.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Selkeä tulosraportti.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli esimerkiksi herää epäilys sairaudesta.

Estradioli viitearvot S -E2

Estradiolin viitearvot eri-ikäisillä naisilla ja miehillä ja naisilla kuukautiskierron eri vaiheissa.

Naiset nmol/l Miehet nmol/l
<1 v <0,18 < 1 v < 0,08
1 – 5 v < 0,09 1 – 5 v < 0,1
6 – 10 v < 0,14 6 – 10 v < 0,08
11 – 14 v < 0,43 11 – 13 v < 0,1
Follikkeli-vaihe 0,07 – 0,53 ≥ 14 v < 0,15
Ovulaatio 0,23 – 1,31    
Luteaali-vaihe 0,20 – 0,79    
Vaihde-vuodet <0,12    

Matala estradioli

Naisen ikääntyessä estradiolin pitoisuus laskee. Estradioli vaikuttaa positiivisesti aivotoimintaan, jaksamiseen ja mielialaan. Alhainen estradiolin määrä tekee naisen alttiimmaksi stressille ja mielialanvaihteluille.

Matala estradioli voi vahingoittaa muistitoimintoja ja aivojen hermosoluja ja lisätä stressin kokemista. Kaikkiin näihin vaivoihin auttaa vaihdevuosien aikana estrogeenihoito.

Korkea estradioli

Hyvin korkea estrogeenin pitoisuus voi joskus vaikuttaa geeneihin, jotka saavat aikaan esimerkiksi rinta- tai kohtusyövän muodostumisen.

Miehillä liian korkea estradioli voi lisätä eturauhassyövän riskiä ja muuttaa kehoa naisellisempaan suuntaan.

Lähteet

Synlab. Estradioli (1366 S -E2)

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *