Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Pyöräilykoulu 2. Paranna pyöräilykuntoa

Pyöräilykoulu 2. Paranna pyöräilykuntoa

Pyöräilykoulu 2

Jos ajat aina samalla vauhdilla, samalla sykkeellä ja suunnilleen saman pituisia lenkkejä, voit olla varma, että kehitystä ei tapahdu. Monella pyöräilijällä harjoittelu on liian tasapaksua. Monesti tällaisella pyöräilijällä kunto on hyvä, mutta todellista suorituskykyä ei löydy.

Kirjoittaja: Kalle Kotiranta

Harjoittelussa ei ole koskaan kyse siitä, kuka tekee eniten määrää tai tehoa, vaan siitä, että osaa suhteuttaa kovan harjoittelun palautumiseen. Harjoittelun tarkoitus on järkyttää kehon tasapainotilaa. Kunnon kehittyminen edellyttää monia asioita. Harjoittelun on oltava oikein rytmitettyä, monipuolista ja vaihtelevaa. Riittävän palautumisen ja levon varmistaminen ovat edellytyksiä kehittymiselle. Myös laadukas ravinto tukee kehitystä.

Säännöllisyys on tärkeää

Säännöllisesti tehdyt, vaihtelevat harjoitukset muodostavat harjoittelun periaatteen. Säännöllinen harjoittelu myös ylläpitää jo saavutettuja ominaisuuksia. Jatkuvan kehityksen takaamiseksi elimistöltä vaaditaan aina hieman enemmän kuin mihin se on tottunut.

Uusien vaatimusten on oltava pyöräilijän kuntotasoon nähden oikein mitoitettuja, sillä liian vähäiset tai liian suuret vaatimukset eivät johda pysyvään kehitykseen. Elimistö sopeutuu uudelle toimintatasolle aina tietyn ajan kuluttua ja pyrkii saavuttamaan tasapainotilan. Elimistö yrittää tottua tekemiseen; niin unirytmiin, ruokailutottumuksiin kuin harjoitteluunkin.

Uusia ärsykkeitä

Sopeutumisen ja kehittymisen myötä elimistö selviytyy totutuista ärsykkeistä yhä taloudellisemmin ja helpommin, vähemmällä lihastyöllä ja energiankulutuksella. Siksi elimistölle tulee nousujohteisuuden takaamiseksi antaa myös vaihtelevia ja uusia, erilaisia harjoitusärsykkeitä. Harjoitusten ei aina tarvitse olla kovempia, ajallisesti pidempiä, tai raskaampia kuin ennen. Pienetkin muutokset harjoitusohjelmassa riittävät uusiksi, kehon tasapainotilaa horjuttaviksi ärsykkeiksi.

Kannattaa muistaa, että vaikka kuntoa kehittävän harjoittelun peruspilarina on ylikuormittaminen, eivät kaikki harjoitukset voi olla ylikuormittavia. Hyvänä ohjesääntönä voi pitää yhtä tai kahta ylikuormittavaa harjoitusta viikossa. Muiden harjoitusten tulisi olla luonteeltaan kuntoa ylläpitäviä tai huoltavia harjoitteita.

Yksilöllisyys

Harjoittelun vaikutukset ja palautuminen ovat aina yksilöllisiä asioita, vaikka harjoittelun perusperiaatteet ovatkin kaikille samat. Harjoitusvasteissa ja palautumisessa on merkittäviä eroja yksilöiden välillä. Jotta voi ajaa kovaa, on osattava ajaa myös hiljaa. Ajovauhdin kasvattaminen edellyttää monipuolista harjoittelua, erilaisia syketasoja, harjoitusvauhteja ja harjoituksia. Jatkuva määrällisesti tai tehollisesti liian kova harjoittelu kuormittaa elimistöä, eikä sen vaikutus ole kehittävä. Lisäksi loukkaantumisriski kasvaa ja hermosto sekä lihaksisto jumiutuvat.

Palautuminen kaikki kaikessa

Kova kuormitus tarkoittaa korkeaa intensiteettiä tai pitkäkestoista suoritusta. Näiden yhdistäminen kannattaa tehdä maltillisesti. Kovien ja kuormittavien harjoitusten vastapainoksi on aina palauduttava riittävästi, jotta kova harjoittelu tuottaa halutun tuloksen.

Palautuminen edellyttää levon lisäksi kevyttä harjoittelua, jonka rasitustaso tahtoo nousta usein liian korkeaksi. Palautuminen hidastuu iän myötä, mikä on otettava huomioon. Harjoitteluun ja palautumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat myös sukupuoli, perimä ja kuntotaso. Harjoituskaudella tekemiseen vaikuttavat mm. paino, elimistön tila ja ravinto. Oleellista on antaa elimistölle riittävästi aikaa palautua harjoituksesta, jotta superkompensaatio ja kehittyminen ovat mahdollisia.

Lajikohtainen harjoittelu

Pyöräilyssä harjoitusten kesto nousee usein muita kestävyyslajeja pidemmäksi. Pyöräily kehittää lajissa vaadittavia aineenvaihdunnallisia ja hermo-lihasjärjestelmän ominaisuuksia. Harjoittelun painopiste keskitetään pyöräilyyn ja lajin kehityksen kannalta olennaisiin lihasryhmiin, voimantuottoon sekä oikeaan tekniikkaan.

Kunnon kehittymisen edellytykset

Harjoitteluohjeet:

  1. Harjoittele säännöllisesti ja lepää.
  2. Aseta tavoitteita ja tee niihin suunnitelma.
  3. Harjoittele monipuolisesti.
  4. Rakenna kunto aina hyvän peruskestävyyden päälle.
  5. Hyödynnä valmennuspalveluja, kuntotestejä sekä mittareita.
  6. Älä tingi varusteista.
  7. Älä harjoittele sairaana.
  8. Tee tehoharjoituksia, mutta huolehdi, etteivät kaikki treenit karkaa tehoille.
  9. Harjoituspäiväkirja/ajotietokone on ehdoton seurantaväline.
  10. Muista palautuminen, joka on tie kehitykseen.
Pyöräilykoulu 3 - hyvä ajoasento
Blogi

Pyöräilykoulu 3. Hyvä ajoasento

Pyöräily on nautinnollista silloin, kun polkupyörän runko on oikean kokoinen ja pyörä on säädetty ajajalle sopivaksi. Käymme läpi maastopyöräilyn ja maantiepyöräilyn ajoasentoon liittyviä asioita.

Henttala Development Team Lotta Henttala
Blogi

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala: “Säännölliset testit pitävät kartalla monipuolisen ruokavalion riittävyydestä”

Henttala Development Teamin perustaja ja saksalaista Ceratizit – WNT Pro Cycling -joukkuetta edustava ammattipyöräilijä Lotta Henttala puhuu puhtaan ja monipuolisen ruokavalion puolesta, ja käyttää ravintolisiä vain, jos siihen on todistetusti tarvetta. Lotta on saavuttanut ensimmäisenä suomalaisena maantiepyöräilyn aikuisten sarjan henkilökohtaisen MM-mitalin vuonna 2016.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00