Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita testejä, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. perusverenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Aurinko lääkkeenä – auringon säteet ovat tärkeämpiä kuin uskotkaan

Auringonvalolla on positiivisia vaikutuksia sekä kehoon että mieleen. Aamunvalo toimii luonnollisena piristysruiskeena mielelle ja hormonitasapainolle – mutta miten saada auringosta parhaan hyödyn vahingoittamatta ihoa? Ja mitä mieltä erikoislääkäri on tästä?
Aurinko lääkkeenä
Kesä on vihdoin täällä ja aurinkokin viimein paistaa. Trendikkäät terveysvaikuttajat eivät enää puhu vain matchasta ja magnesiumista, vaan aamunvalosta. Aamuvalo on nyt suosiossa paremman mielialan, tasaisemman vuorokausirytmin ja luonnollisen hormonitasapainon saavuttamiseksi.
Mutta mitä tiede sanoo? Ja miten voit nauttia auringosta turvallisesti vahingoittamatta ihoa?
Aamunvalo – kehon luonnollinen herätyskello
Auringonvalo aamulla ei ole vain sosiaalisen median feelgood-rutiini. Varhainen päivänvalo vaikuttaa aivojen melatoniinin (unihormoni) ja serotoniinin (hyvän olon hormoni) tuotantoon. Ne, jotka saavat luonnollista valoa aikaisin päivällä, nukkuvat usein paremmin, tuntevat itsensä virkeämmiksi ja hallitsevat stressiä paremmin.
Tutkimukset osoittavat myös, että aamunvalo auttaa synkronoimaan sisäisen kellomme, mikä on erityisen tärkeää arjessa, jossa altistumme usein näytön siniselle valolle myöhään illalla. Auringon lisääminen päivittäiseen rutiiniin voi tuoda positiivisia vaikutuksia!
Näin optimoit oman “aurinkorituaalisi” – turvallisesti ja tehokkaasti
Haluatko kokeilla trendiä itse? Tässä muutamia ohjeita:
- Panosta päivänvaloon mahdollisimman aikaisin – mieluiten 30–60 minuutin sisällä heräämisestä. 10–20 minuuttia riittää vaikuttamaan vuorokausirytmiin positiivisesti.
- Käy lyhyellä kävelyllä, nauti aamupala parvekkeella tai avaa ikkuna valoa kohti.
- Silmäsi tarvitsevat suoraa altistusta (ilman laseja tai näyttöjä), jotta valo voi säädellä melatoniinin tuotantoa – mutta tee tämä varovasti ja vältä katsomasta suoraan aurinkoon.
- Aamuauringolla on matalampi UV-indeksi, mikä vähentää ihovaurioiden riskiä. On kuitenkin tärkeää mukauttaa altistus ihotyypin, vuorokaudenajan ja sijainnin mukaan.
D-vitamiini
Kun iho altistuu auringolle, keho muodostaa D-vitamiinia, joka vaikuttaa immuunijärjestelmään, lihaksiin, luustoon ja yleiseen hyvinvointiin. Suomessa UVB-säteily on riittävää D-vitamiinin synteesiin vain kesäkuukausina, ja silloinkin yleensä vain keskipäivällä.
D-vitamiinin puutos
Oireita, jotka voivat olla D-vitamiinin puutoksen aiheuttamia:
- Väsymys ja voimattomuus
- Heikentynyt immuunijärjestelmä
- Alavireisyys
- Lihasheikkous tai -kipu
Mitä ”Aurinko lääkkeenä” oikeastaan tarkoittaa?
Ilmaus ”aurinko lääkkeenä” ei ole lääketieteellinen termi, vaan sitä käytetään usein kansantajuisessa tai terveyspainotteisessa yhteydessä kuvaamaan niitä terveyshyötyjä, joita säännöllinen altistuminen päivänvalolle voi tuoda. Auringonvalo vaikuttaa useisiin kehon perustoimintoihin ja voi siksi, kohtuullisina määrinä, toimia luonnollisena työkaluna terveyden ja mielen vahvistamiseen.
Ota selvää, mitä kehosi tarvitsee
Paras tapa selvittää, onko sinulla D-vitamiinivajetta, on mitata arvosi verikokeella. Sen voit tehdä helposti Puhdin kautta. Voit myös saada tietoa muista tärkeistä arvoista, kuten:
- Ferritiini
- B12-vitamiini ja folaatti
- Kilpirauhashormonit (TSH, T4)
- Verensokeri ja veren rasva-arvot
Tutustu myös Puhdin valmiiksi koottuihin paketteihin:
- Raudanpuutteen tutkimuspaketti
- Vitamiinien tutkimuspaketti (D- ja B12-vitamiinit sekä folaatti)
- Kilpirauhasen tutkimuspaketti
- Puhti-laboratoriopaketti
Lisää valmiita paketteja löydät täältä.
Tuloksia pääset katsomaan yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -raportilta. Saat selkeän näkymän omiin tuloksiisi ja niiden kehitykseen.
Yhteenveto – Aurinko lääkkeenä
Luomalla oman aurinkorituaalin, joka on mukautettu vuorokaudenaikaan ja UV-indeksiin, voit hyödyntää valon edut ilman riskejä. Ja yksinkertaisen verikokeen avulla saat vastauksen siihen miten elimistösi voi.
Mitä sanoo erikoislääkäri?
”Kohtuullinen altistuminen päivänvalolle, erityisesti aamulla, tuo useita dokumentoituja terveyshyötyjä”, sanoo Oskar Nordlund, yleislääketieteen erikoislääkäri. ”Se auttaa vakauttamaan vuorokausirytmiä, parantaa unenlaatua ja voi vaikuttaa mielialaan positiivisesti. Mutta D-vitamiinin synteesiin tarvitaan riittävä UVB-säteily, jota Suomessa saadaan vain muutaman tunnin ajan keskipäivällä kesäisin.”
Hän korostaa myös tasapainon tärkeyttä – ja liiallisen altistumisen riskejä:
”Lyhyet hetket auringossa ilman aurinkosuojaa voivat olla hyväksi D-vitamiinin muodostumiselle, mutta se tulee aina tehdä varoen. Liiallinen auringonotto lisää ihovaurioiden, pigmenttimuutosten ja ihosyövän riskiä – erityisesti, jos iho palaa toistuvasti.”
Naisen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.
Miehen laaja laboratoriopaketti on suunnattu sinulle, kun haluat tietää laajemmin oman kehosi hyvinvoinnista. Laboratoriopaketti auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja terveytesi edistämiseksi. Mukana paketissa mm. ferritiini, verenkuva, kolesterolit ja verensokeri.

5 vinkkiä lomalle laskeutumiseen ja palautumiseen työstä
Näillä viidellä vinkillä valmistaudut lomaan, jotta saat siitä kaiken irti ja palaudut mahdollisimman hyvin.

5 veriarvoa, jotka voivat vaikuttaa jaksamiseen – Mittauta ainakin nämä, jos energiat ovat vähissä!
Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa. Syötkö terveellisesti, nukutko riittävästi ja harrastatko riittävästi liikuntaa, mutta olo on silti nuutunut? Koska tarkistit viimeksi, miten kehosi voi sisältäpäin?

Puhdin laboratoriotestin jälkeen Reetta on kiinnittänyt huomiota riittävään raudan ja D-vitamiinin saantiin
Reetta Kulmala testasi veriarvonsa Puhdin laboratoriotestillä. Puhdin palveluista Reetta valitsi itselleen sopivimman – naisten laajan laboratoriopaketin, johon on valikoitu erityisesti naisten tarpeisiin suunnitellut laajat testit.
Artikkeli päivitetty:
15 heinäkuun 2025