Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / 5 vinkkiä lomalle laskeutumiseen ja palautumiseen työstä

5 vinkkiä lomalle laskeutumiseen ja palautumiseen työstä

Näillä viidellä vinkillä valmistaudut lomaan, jotta saat siitä kaiken irti ja palaudut mahdollisimman hyvin.

Loma on monelle työssäkäyvälle odotettua aikaa. Loman tarkoitus on palautua työstä. Palautuminen on merkittävä terveyttä ylläpitävä ja sairauksia ehkäisevä tekijä. Mikäli palauttavia jaksoja ei elämässä ole, työstä suoriutuminen heikkenee ja riski sairastua erilaisiin mielenterveysongelmiin, unihäiriöihin ja infektioihin kasvaa. Hyvällä omallatunnolla lomalle siis!

Vaikka loma onkin odotettu ajankohta, saattaa siihen liittyä suuria odotuksia, mikä voi aiheuttaa paineita ja ahdistusta. Tässä tekstissä listasimme muutamia vinkkejä sille, miten voit valmistautua tulevaan lomaasi, jotta saisit siitä palautumisen kannalta mahdollisimman paljon hyötyä irti.

1. Valitse työt, jotka haluat valmiiksi ennen lomaa

Valitse työtehtävät, jotka haluat saada kuntoon ennen loman aloitusta. Tällöin voit hyvällä omallatunnolla jättää muut työtehtävät tehtäväksi loman jälkeen. Tällainen tavoite antaa sinulle mielenrauhaa ja valmistaa sinua tulevaan lomaan. Ei kuitenkaan ole järkevää jättää työtehtäviä viime tinkaan, jotta asiat eivät jää pyörimään mieleen loman jo alkaessa.

2. Tee lista kesken jääneistä työtehtävistä, joihin palaat loman jälkeen ja unohda ne loman ajaksi

Listaa itsellesi asioita, joihin palaat lomasi jälkeen. Tällöin sinun on helpompi laskeutua lomatunnelmaan tietäen, että ne asiat ovat sinulle ajankohtaisia vasta lomasi jälkeen. Yritä parhaasi mukaan olla miettimättä näitä keskeneräisiä tehtäviä lomasi aikana. Voit vaikka ennen lomaa suunnitella loman jälkeiset työtehtävät etukäteen työkavereidesi tai esimiehesi kanssa, jolloin sinulla on selkeä suunnitelma siitä, mitä tulet tekemään lomasi jälkeen.

3. Suunnittele itselle merkityksellisiä asioita

Suunnittele loman ohjelmat yhdessä läheistesi kanssa. Kun suunnittelet lomasi aikatauluja ja menoja, jää enemmän aikaa niiden toteutukselle ja rentoutumiselle. Tee lomasi aikana sellaisia asioita, joita et tee töissä esimerkiksi välttämällä jatkuvaa tietokoneen käyttöä.

Palautumisen kannalta loma on järkevää pitää yleensä yhtäjaksoisesti ja lomalla olisi hyvä vaihtaa edes hetkeksi maisemaa. Tällöin arjesta pääsee irrottautumaan, kun ympäristö ja tekeminen muuttuvat.

4. Älä kuitenkaan suunnittele liikaa ohjelmaa ja tekemistä lomalle

Sano ei suorittamiselle lomalla. Joskus on ihan hyvä vain olla. Pelkkä oleskelu on arvokasta hektisestä arjesta palautumista, eikä tästä tarvitse tuntea syyllisyyttä. Lue kirjoja, vietä aikaa luonnossa, katsele elokuvia, ota päiväunia, ole joutilaana ja nauti auringonlaskuista. Muista siis pitää loma rentoutumisen ja palautumisen aikana, äläkä ota lomasta paineita tiettyjen asioiden suorittamiseen.

5. Muista ylläpitää terveyttäsi myös lomalla

Huolehdi myös lomalla siitä, että nukut riittävästi. Usein lomalla illat ja yöt voivat venyä pitkään, joten kannattaa pitää huolta siitä, että lomalla ei kertyisi univelkaa. Nauti myös auringosta sopivissa määrin, jotta saat tankattua D-vitamiinia!

Liiku rennolla otteella, sillä lomalla on hyvä päästä hetkellisesti ainakin eroon suorittamisesta. Liiku sillä intensiteetillä, että se tuottaa sinulle hyvän olon ja ei pakota sinua liikaa. Aktiivinen tekeminen yhdessä passiivisen oleskelun kanssa on tärkeä yhdistelmä palautumisen kannalta.

Vaikka lomalla on ihan sallittua poiketa rutiineista, kannattaa terveellisestä ja säännöllisestä ruokavaliosta kuitenkin pitää huolta. Tämä auttaa sinua palautumaan ja pysymään vireessä. Tavoitteena on kuitenkin lopulta se, että lomalta töihin palatessasi jaksat tarttua uusiin – ja niihin vanhoihinkin – työtehtäviin innolla, energisenä ja täynnä puhtia!

PS. Puhti palvelee myös kesällä. Katso ajankohtaiset tiedot laboratorioiden aukioloajoista kunkin toimipisteen sivulta Mehiläisen ajanvarauksesta tai sivustolta. Muista kuitenkin tilata testipaketti Puhdin verkkokaupasta ennen näytteenottoa.

Nainen lepäilee sohvalla
Tietopaketti

Uni, unettomuus ja unihäiriöt

Uni on välttämätöntä, eikä siitä voi tinkiä. Mistä unettomuus ja väsymys johtuu? Mitä erilaisia unen häiriöitä on? Ja mitä unen aikana oikeastaan tapahtuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00