Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Mitä työelämämuutokseen hypännyt entinen HR-johtaja Saana Rossi oivalsi hyvinvoinnistaan ja itsestään?

Mitä työelämämuutokseen hypännyt entinen HR-johtaja Saana Rossi oivalsi hyvinvoinnistaan ja itsestään?

Saana Rossi

Vieraskynän on kirjoittanut HR- ja rekrytointiammattilainen, puhuja, advisor ja kirjailija Saana Rossi.

Tiedätkö tunteen, kun tekee vain mieli nukkua? Kääriytyä peiton alle, painaa pää tyynyyn, sulkea silmät ja herätä yhdeksän tunnin jälkeen virkeänä uuteen päivään.

Olen teini-ikäisestä asti ollut väsynyt: lukiossa nukahdin yhden oppitunnin aikana 17 kertaa, vieruskaverini osasi myöhemmin kertoa. Yliopistossa siirryin luentojen jälkeen opiskelijarientojen sijaan kaikista mieluiten päiväunille. Työelämään siirtyessä vauhdilla etenevä ura, tiiviit aikataulut ja kohonneet stressitasot eivät varsinaisesti helpottaneet väsymystäni.

Nukkuminen on aina ollut yksi lempiasioitani ja olen nukahtanut mitä erikoisimmissa paikoissa. Jopa metallibändi Slipknotin keikalla rumpalilegenda Joey Jordisonin hakatessa täydellä intohimolla rumpusettiään tärykalvojeni kumistessa korvakäytävässäni.

On selvää, ettei väsymykseni ole ollut täysin normaalia. En ole kuitenkaan osannut olla erityisen huolestunut. Olenhan kuitenkin pärjännyt, kunhan olen saanut arkeeni säännölliset päiväunet ja tarpeeksi laadukkaat yöunet.

Törmäsin Puhtiin joitain vuosia sitten. Samoihin aikoihin kuulin ferritiinistä, raudan imeytymis- ja varastoitumismuodosta. Nopeasti selvisi, ettei ferritiinini ollut kovin häävissä lukemissa, D-vitamiinitasossa ei ollut kehumista eikä hemoglobiinikaan parhaita päiviään ollut nähnyt.

Lääkäriä konsultoituani aloin käyttämään D-vitamiini– ja rautalisiä. Olo parani ja pahin väsymys väistyi. Jaksoin arjessa paremmin, vaikka työtahtini piti yhä huolen siitä, että päiväunet maistuivat edelleen.

Reilu vuosi sitten siirryin HR-johtajan intensiivisestä työstä rakentamaan itselleni uudenlaista työelämää. Työtahtini rauhoittui, aamuista tuli hitaampia ja elämästä kevyempää. Seurasin unta ja hyvinvointia erilaisten mittareiden avulla: työelämämuutos näkyi mittaustulosten paranemisena ja leposykkeen laskemisena.

Yllättävin muutos tapahtui kuitenkin mielessäni: Kun tahti hidastui, pää alkoi toimia paremmin. En unohda hetkeä jolloin oivalsin, etten olekaan niin tyhmä kuin olin pitkään kuvitellut. Tuntui kun olisin saanut osan aivokapasiteetistani ja itsestäni takaisin. Kompleksiset asiat eivät automaattisesti laittaneetkaan aivojani umpisolmuun eikä kaikkea tarvinnut enää kirjoittaa ylös. Muistin asioita ilman, että pöytä oli vuorattu post-it-lapuilla. Varsinainen itsetuntobuusti!

Tänä syksynä, vuosi työelämämuutoksen jälkeen, tilasin naisten laajan terveyspaketin Puhdilta ja kävin uudestaan laboratoriokokeissa. Sain tulokset kuudessa tunnissa (wow!) ja niin D-vitamiini, ferritiini kuin hemoglobiinkini olivat aiempaa parempia. Samalla huomasin, ettei kokonaiskolesteroli ollut sillä tasolla, millä sen olisi kuulunut olla.

Aion jatkossa kuunnella omaa kehoani yhä herkemmin, pysytellä paremmin kärryillä terveydentilastani, mitauttaa labra-arvoni säännöllisemmin ja pitää huolta rautavarastoistani.

Elämä on liian arvokas viettää epätietoisena oman kehonsa toiminnasta.

Kuvat: Jani Utriainen

Väsymys ja uupumus
Tietopaketti

Väsymys ja uupumus – Oireet, syyt, hoito ja tutkimukset

Jokainen on joskus väsynyt. Vireystilamme ei pysy samanlaisena jatkuvasti. Jatkuva päiväaikainen väsymys ja virkistämättömät yöunet eivät ole normaaleja, ja vaativat väsymyksen syyn selvittämistä. Väsymykseen vaikuttavat niin fyysiset kuin henkisetkin kuormitustekijät.

Nainen lepäilee sohvalla
Tietopaketti

Uni, unettomuus ja unihäiriöt

Uni on välttämätöntä, eikä siitä voi tinkiä. Mistä unettomuus ja väsymys johtuu? Mitä erilaisia unen häiriöitä on? Ja mitä unen aikana oikeastaan tapahtuu?

Vinkkejä tasapainoiseen arkeen
Blogi

Löydä tasapaino arkeen – 7 vinkkiä

Mitkä ovat tasapainoisen arjen kulmakiviä? Puhdin blogin vieraskynässä on tällä kertaa äänessä helsinkiläinen joogaopettaja Anna-Mari. Nappaa jutusta talteen vinkit tasapainoiseen arkeen ja hyvinvointiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00