Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Onko kerran viikossa tehdystä lihaskuntoharjoittelusta hyötyä?

Onko kerran viikossa tehdystä lihaskuntoharjoittelusta hyötyä?

Lihaskuntoharjoittelun vaikutus korkeaan verenpaineeseen

Mikäli kuntosali ei oikein napostele, eikä motivaatio riitä useasti viikossa voimaharjoitteluun, kannattaako sitä edes tehdä? Uusi tutkimus osoittaa kuntosaliharjoittelun olevan hyödyllistä verenpaineen kannalta, vaikka salille pääsisi vain kerran viikossa.

Tästä artikkelista opit:

Voimaharjoittelu voi ehkäistä korkeaa verenpainetta, vaikka harjoittelisi vain kerran viikossa

Uusi tutkimus osoittaa, että voimaharjoittelu voi ehkäistä korkeaa verenpainetta, vaikka salilla kävisi jopa vain kerran viikossa. Tämäkin jälleen vahvistaa sitä tietoa, että kaikki urheilu on kotiinpäin, vaikka harjoittelua ei pystyisi tekemään useita kertoja viikossa!

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,5 miljoonan terveyskyselyyn vuosina 2011–2017 vastanneen terveydenhuollon ammattilaisen tietoja.

Tietojen perusteella vähintään kerran viikossa lihaskuntoharjoituksia tekevät potivat korkeaa verenpainetta noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät tehneet lihasharjoittelua.

Yhteydet säilyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muun muassa osallistujien sosioekonominen asema, aerobinen liikunta, painoindeksi, tupakointi, alkoholin käyttö ja tuloksiin mahdollisesti vaikuttavat sairaudet.

Kohonnut verenpaine on salakavala sairaus

Kohonnut verenpaine eli verenpainetauti on yksi yleisimmistä kansantaudeista Suomessa. Verenpaineen kohoaminen on yleistä 40 ikävuodesta ylöspäin. Verenpaineeseen vaikuttaa niin perimä kuin elintavat.

Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg.

Lihaskuntoharjoittelun ohella verenpaineeseen voi vaikuttaa elintavoilla, kuten:

Myös runsas tulehduskipulääkkeiden (esim. ibuprofeeni) tai hormonien (ehkäisypillerit, vaihdevuosien hormonihoito) käyttö voi vaikuttaa verenpaineeseen.

Kokonaisvaltainen elämäntapamuutos ja yleiset terveelliset elämäntavat tukevat elintapasairauksien kuten verenpainetaudin ennaltaehkäisyssä.

Elintapoja muuttaessa omaa terveyttä voi seurata esimerkiksi kotona tehtävällä verenpainemittauksilla, erilaisin kuntotestein sekä Puhdin laboratoriotesteillä.

Kuntosaliharjoittelun aloittaminen kannattaa, vaikka salille päätyisi vain kerran viikossa

Liikuntaa tulee harjoiteltua usein silloin, kun siitä nauttii ja halu urheiluun tulee sisältä. Motivaatiota ei tosin ole aina helppo löytää – joskus motivaatio hukkuu pitkiksikin ajoiksi.

Motivaatiota ei tunnu löytyvän varsinkaan, mikäli kokee, että liikkumaan lähteminen on liian ison kynnyksen takana. Tällöin voi auttaa tavoitteiden alentaminen.

Liian korkealle asetetut tavoitteet voivat syödä motivaatiota, mikäli kokee jatkuvasti epäonnistuvansa. Mikäli tavoite on keretä salille 3-4 kertaa viikossa, mutta todellisuudessa tätä ei pysty toteuttamaan, ei tule onnistumisen tunteita, mikä taas vähentää motivaatiota jatkaa.

Liikunnallisia tavoitteita voi laskea siinä mielessä, mikäli liian korkeat tavoitteet alentavat kynnystä lähteä liikkeelle ja salille nostelemaan puntteja. Tavoitteiden alentaminen auttaa, mikäli treeni jäisi kokonaan välistä, koska kynnys lähteä on liian korkea.

Eikö tunnukin helpommalta lähteä salille, kun tietää, että jo yksi kerta viikossa auttaa terveyden edistämisessä? Yhdestäkin treenistä viikossa on siis hyvä aloittaa.

Sitoutuminen harjoitteluun edes kerran viikossa pitkäjänteisesti on hyödyllisempää kuin tammikuun ajan salikortin kuluttaminen ja henkihieverissä parin viikon ajan rehkiminen, jonka jälkeen homma jää loppuvuodeksi sikseen.

Harjoituskertoja voi lisätä rutiiniin myöhemmin lisää. Harjoittelussa tärkeää on säännöllisyys ja pitkäjänteisyys.

Voimaharjoittelun monet hyödyt

Lihaskuntoharjoittelulla on toki muitakin hyötyjä korkean verenpaineen ehkäisyn lisäksi. Voimaharjoittelun hyödyt eivät myöskään rajoitu vain fyysisiin etuihin.

Voimaharjoittelu muun muassa:

Aloita elämäntapamuutos selvittämällä lähtötilanne

Elintapasairauksien riskiin voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Pienetkin muutokset elämäntavoissa parempaan päin tuovat onnistumisen tunteita, mikä auttaa jatkamaan kokonaisvaltaisessa muutoksessa!

Lihaskuntoharjoittelu kannattaa aloittaa ohjaajan kanssa, jotta liikkeet tulee suoritettua alusta asti oikein ja vältytään vammoilta.

Terveellisen elämän rutinoituminen vie aikaan, mutta tuo jatkuvasti parempia tuloksia jaksamiseen ja kehon terveydentilasta kertoviin arvoihin. Verikokeilla voidaan mitata tarkkaa dataa elimistön terveydentilasta.

Testit kannattaa tehdä heti muutokseen ryhtyessä. Testit on suositeltavaa uusia muutamien kuukausien tai esimerkiksi puolen vuoden päästä kehityksen seuraamiseksi.

Kehon tilasta kertovat mittaukset auttavat selvittämään terveydentilan ja ylläpitämään sitä. Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita eri mittareita, jotka antavat kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi!

Kaikkiin Puhdin tutkimuksiin pääsee ilman lääkärin lähetettä.

Lähteet

Bennie, J. ym. Journal of Hypertension. Muscle-strengthening exercise and prevalent hypertension among 1.5 million adults. 20.2.2020

Mustajoki. P. Lääkärikirja Duodecim. Kohonnut verenpaine (verenpainetauti). 2.10.2018

Puhti. Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisten kansantauteja

Uutispalvelu Duodecim. Vähäinenkin voimaharjoittelu voi parantaa verenpainetta. 3.3.2020

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00