Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Astma – Oireet, hoito ja yleistä tietoa 
Nainen katsoo kiikareilla

Astma – Oireet, hoito ja yleistä tietoa 

Astma on krooninen keuhkosairaus, joka aiheuttaa hengitysteiden tulehdusta ja supistumista, johtaen hengitysvaikeuksiin, yskään ja hengityksen vinkumiseen.

Astma lyhyesti

 • Astma on pitkäaikainen keuhkoputkien tulehduksellinen sairaus, jossa keuhkoputkilla on supistelutaipumusta. 
 • Astman tyypillisiä oireita ovat muun muassa yskä, limaneritys, hengenahdistus ja hengityksen vinkuminen. 
 • Astmaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa. 

Yleistä tietoa astmasta

Astma on yksi suomalaisten yleisimmistä pitkäaikaissairauksista, joka johtuu keuhkoputkien limakalvojen tulehduksesta. Astmaa sairastavilla henkilöillä hengitystiet reagoivat herkästi erilaisille ärsykkeille, kuten pölylle, homeelle, siitepölylle, tupakan savulle tai eläinten hilseelle.

Suurin osa sairastaa lieväoireista astmaa, jolloin sairaus usein pysyy hyvin hallinnassa. Astmassa voi ilmentyä astmakohtauksia, kun hengitystiet ärsyyntyvät ja ahtautuvat nopeasti. Astmaan on olemassa tehokasta lääkehoitoa ja hyvässä hoitotasapainossa olevan astman kanssa voi elää suhteellisen normaalia elämää.

Väestöstä noin 10–14 % sairastaa astmaa, vaikkakin astman oireita ilmenee tätä useammalla henkilöllä. Astmalääkitys on käytössä noin 7–10 %:lla. Astmalla on erilaisia alatyyppejä riippuen siitä, mikä on keuhkoputkien tulehdusreaktion aiheuttaja. Lapsilla astma esiintyy usein allergisena astmana. Aikuisiässä ei-allerginen astma on yhtä yleinen kuin allerginen astma. Astma voi alkaa missä iässä tahansa.

Astman oireet

Astman tyypillisiä oireita ovat yskä, limaneritys, hengenahdistus, väsymys, puristava tunne rinnassa ja hengityksen vinkuna. Oireet voivat kuitenkin vaihdella paljon päivän aikana, ja yöllä sekä aamuisin esiintyvät oireet ovat astmaa sairastaville tuttuja.

Alkavassa astmassa oireilu on usein jaksottaista ja oireisten vaiheiden välissä voi olla pitkiä oireettomia jaksoja. Allergisille henkilöille erilaiset allergeenit, kuten siitepölyt, eläinpölyt ja muut hengitysilman epäpuhtaudet voivat aiheuttaa astmaoireita. Myös rasitus ja pakkasilma voi laukaista astman oireita astmaa sairastaville. Suuri syy astmaoireiden pahenemiseen ovat kuitenkin hengitystieinfektiot.

Astman toteaminen

Astman diagnoosi tehdään oireiden ja erilaisten tutkimusten perusteella. Astmadiagnoosiin käytetään puhalluskoetta. Siinä testataan keuhkoputkien toimintaa ja voidaan testata, miten niiden toiminta muuttuu lääkkeen vaikutuksesta. Puhalluskokeita tehdään laboratoriossa ja kotona.

PEF-seurannassa seurataan kotona kahden viikon ajan hengityksen toimintaa mittarilla, joka mittaa uloshengityksen huippuvirtausta. Puhallukset mittariin suoritetaan aamulla, illalla sekä mahdollisten astmaoireiden yhteydessä. Puhallukset mitataan ennen ja jälkeen astmalääkityksen ottamisen, jolloin arvoja voidaan vertailla.

Spirometriassa keuhkoputkien supistustaipumusta tutkitaan laboratoriossa. Tavallisessa spirometriassa käytetään keuhkoputkia avaavaa testilääkitystä.

Astmadiagnoosia tehtäessä voidaan myös tehdä rasituskoe kuntopyörällä tai juosten.

Voit hakeutua astman tutkimuksiin esimerkiksi Mehiläisen kautta.

Astman hoito

Astman hoidolla pyritään oireettomuuteen ja keuhkojen normaaliin toimintaan. Lisäksi sillä halutaan estää astman pahenemisvaiheet. Astman perushoitoon kuuluu keuhkoputkien limakalvojen tulehdusta hoitava lääkeaine. Lääkeaineena käytetään tavallisesti inhaloitavaa eli sisäänhengitettävää glukokortikoidia. Lääkeryhmästä käytetään puhekielessä myös kortisoni -nimitystä. Myös keuhkoputkia avaavia lääkeaineita voidaan käyttää astman satunnaisiin oireisiin, mutta niitä tarvitaan harvoin, mikäli astma on hyvässä hoitotasapainossa.

Astman lääkkeettömän hoidon perusperiaatteet ovat liikunta, painonhallinta ja tupakoimattomuus. Liikunta tukee painonhallintaa ja auttaa ylläpitämään keuhkojen toimintaa. Ylipaino voi heikentää astman hallintaa. Tupakointi pahentaa astmaoireita ja aiheuttaa keuhkoahtaumatautia. Lisäksi tupakointi vähentää astmalääkkeiden tehoa.

Astman ehkäisy

Vaikka astmaa ei voida täysin ehkäistä, on kuitenkin olemassa keinoja, joiden avulla voidaan vähentää astman puhkeamisen riskiä tai ehkäistä oireiden pahenemista.

On suositeltavaa välttää tekijöitä, jotka laukaisevat astman oireita. Näitä ovat esimerkiksi allergeenit, pöly, eläinten hilse, ilmansaasteet sekä tupakansavu. Säännöllinen liikunta auttaa ylläpitämään keuhkojen toimintaa ja vahvistamaan hengityslihaksia. Se auttaa pitämään astmaa hyvässä hoitotasapainossa.

Imettäminen saattaa tarjota suojaa astman kehittymiseltä lapsilla. Imetyksen on osoitettu kehittävän lapsen vastustuskykyä ja auttavan näin kehittämään terveitä keuhkoja.

Astman paraneminen

Astma on krooninen sairaus, joka ei parane täysin. Oireita voidaan kuitenkin hallita tehokkaasti asianmukaisella hoidolla.

Lapsuusiän astma voi parantua, mutta tällöin alttius sairastua astmaan uudelleen on kohonnut verrattuna sellaisiin henkilöihin, joilla ei aiemmin ole ollut astmaa. Viimeistään murrosiässä noin puolet lapsuusiän astmaatikoista ovat astman suhteen oireettomia.

Astma ja raskaus

Astmaoireet saattavat vähentyä tai lisääntyä raskauden aikana, mutta astma ei ole este raskaudelle. Astman hyvä hoitotasapaino on tärkeää myös silloin. Astmalääkkeitä on mahdollista käyttää raskauden aikana. Keskustele astmasi raskaudenaikaisesta hoidosta lääkärisi kanssa. Huonossa hoitotasapainossa oleva astma voi lisätä riskiä muun muassa ennenaikaiselle synnytykselle tai sikiön pienikokoisuudelle.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00