Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Äidin jaksaminen voi joskus olla koetuksella – Kolmen lapsen äiti Lotta Lahti kertoo, kuinka arjen jaksamista voi lisätä

Äidin jaksaminen voi joskus olla koetuksella – Kolmen lapsen äiti Lotta Lahti kertoo, kuinka arjen jaksamista voi lisätä

Äidin jaksaminen (anemia, raudanpuute ja matala D-vitamiini)

Koko perhe jaksaa paremmin, kun äiti voi hyvin ja jaksaa arjen myllerryksessä. Kaikista mahdollisista voimavaroista on taatusti apua pienten pyöriessä jaloissa! 🙂

Lotta Lahti on kiireinen kolmen lapsen äiti, kasvisruokakirjailija ja toimintaterapeutti. Hän muutti juuri perheineen Seinäjoelta Jyväskylään. Syksyn myötä Lotta halusi ottaa selvää omasta terveydestään, jotta hän pystyisi entistä paremmin vaikuttamaan omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Sitä kautta on myös helpompi pysyä pienten vipeltäjien perässä ja jaksaa myös omissa harrastuksissa!

Lotta valitsi Puhdin kasvissyöjän ja vegaanin laboratoriopaketin, jotta hän sai muun muassa ferritiinin ja B12-vitamiinin tasot mitattua. Hän kävi testissä Jyväskylän laboratoriossa.

Tulokset eivät yllättäneet Lottaa

Tulokset eivät yllättäneet Lottaa, sillä raudanpuutetta hän oli epäillytkin. Testissä paljastuneet matala ferritiini ja hemoglobiini viittaavat tyhjentyneisiin rautavarastoihin. Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen osoittaja. Anemiasta voidaan puhua, kun veren hemoglobiinipitoisuus laskee liian matalaksi.

Raudanpuute on maailman yleisin ravintoainepuutos ja tila voi koskea ketä tahansa, mutta yleensä varsinkin hedelmällisessä iässä olevia naisia. Runsaat kuukautiset ja synnytykset voivat syödä tehokkaasti elimistön rautavarastoja. Kolmen lapsen äitinä Lotta olikin osannut jo veikata alhaisia rauta-arvoja.

Testeissä selvisi, että miulla on hemppari ja ferritiini oli pohjalukemissa. Tämä ei sinällään ollut yllätys, mutta todennettu tieto vaikuttaa takuulla käytökseeni jatkossa. Lisäksi selvisi että D-vitamiinia pitää alkaa taas ottamaan purkista.”, Lotta huokaisee huojentuneena.

Mikäli Puhdin testituloksien jälkeen herää epäilys sairaudesta tai esiintyy oireita, on lääkärin etäkonsultaatio helppoa varata suoraan tulosraportilta.

Myös omaa D-vitamiinitasoa on hyvä seurata jatkossa

Jatkossa Lotta aikoo kiinnittää huomiota raudan lisäksi riittävään D-vitamiinin saantiin. Matala D-vitamiini vaivaa varsinkin meitä pimeässä pohjoisessa asustavia, sillä D-vitamiinia saadaan lähinnä auringonvalosta. Kesälläkään D-vitamiinia ei välttämättä saada auringosta riittävästi ja Lotallakin arvo oli matala jo syyskuussa. Elimistön D-vitamiinivarastot tyhjenevät 3–4 viikossa.

D-vitamiinia suositellaan Suomessa nautittavan lisäravinteena. Oma optimaalinen ravintolisän annostus selviää vain seuraamalla omia arvoja laboratoriokokeella. Yleisesti ottaen riittävän D-vitamiinin tason alarajana pidetään 75 nmol/l.

Riittävällä D-vitamiinin saannilla on merkitystä elimistön immuniteetin eli vastustuskyvyn, ja näin ollen terveenä pysymiseen. D-vitamiini vaikuttaa oleellisesti myös muun muassa kalsiumin imeytymiseen, vireyteen, jaksamiseen ja mielialaan.

Testistä oli enemmän hyötyä kun osasin olettaa etukäteen. Tavoitteena on käydä seurantakokeessa viimeistään puolen vuoden päästä. Omasta olosta kuitenkin sen huomaa, lähteekö omat paukut nousemaan. Puhdin testit antoivat uutta motivaatiota pitää itsestä huolta ja muistaa ne ainaiset rautapillerit sekä D-vitamiinilisät”, Lotta jatkaa.

Vegaanin tulee huolehtia riittävästä B12-vitamiinista

B12-vitamiini sen sijaan oli Lotalla hyvissä lukemissa. Koska Lotta syö pääasiassa vegaanista ruokaa, oli hän nauttinut B12-vitamiinia lisäravinteena jo pitkään.

B12-vitamiinia saadaan vain eläinperäisestä ruoasta, ja vegaanin onkin tärkeää huolehtia tämän vitamiinin riittävästä saannista. Tämä kaikki on Lotalle toki tuttua, sillä kasvisruokablogia pitävänä ja aiheesta Kasviksilla, kiitos -kirjan kirjoittaneena hän on tutustunut monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon perusteellisesti.

Puhdin testi auttoi varmistamaan, että B12-vitamiinin annostus on tosiaan ollut riittävä. Nyt ei enää tarvitse arvailla, mitä ravintoaineita saa tarpeeksi ja mihin tulee jatkossa kiinnittää enemmän huomiota.

Erityistä kiitosta Lotta antoi Puhdin palvelun helppoudelle ja testien monipuolisuudelle

Palvelu toimi mutkattomasti, koska kaiken sai hoidettua kännykällä. Tilaus vain verkkokaupasta ja ohjeet tuli puhelimeen. Myös sitä kautta sai varattua ajan labraan heti seuraavalle viikolle.

Itse testissä käyminen oli sujuvaa, ei turhia odotusaikoja tai lähetteitä. Homma oli ohi hetkessä. Tulokset oli myös yllättävän laajat! Sain kaikki tiedot aina kolesterolista tulehdusarvoihin”, Lotta kertoo.

Miten tästä eteenpäin?

Elintapani ovat ruokavalion osalta suositusten mukaiset, mutta liikuntaa en ole harrastanut riittävästi pitkään aikaan. Aion aloittaa taas itselle rakkaat liikuntaharrastukset: joogan ja uinnin!”, hehkuttaa Lotta.

Harrastukset, liikunta, ulkoilu ja terveellinen ruokavalio tukevat arjessa jaksamista.

Tutustu Puhdin testipaketteihin ja selvitä, kuinka oma keho voi:

Puhti tekee perinteisistä laboratoriotuloksista helposti ymmärrettäviä. Palvelu auttaa huomaamaan poikkeamat ja muutokset mittauksissa. Näet tulosraportilta selkeästi, ovatko arvosi viitearvojen sisällä. Saat raportilta myös lisätietoa terveytesi edistämiseksi. Puhdin testien käyttämiseen et tarvitse lääkärin lähetettä. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00