Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Lantionpohja – naisen kehon tärkein lihasryhmä

Lantionpohja – naisen kehon tärkein lihasryhmä

Lantionpohjan lihakset naiset

Lue vinkit lantionpohjan lihasten harjoittamiseen! Puhti toimii yhteistyössä lukuisten kumppaneiden, kuten valmentajien, kuntosalien ja terveyden ammattilaisten kanssa. Tämän vieraskynän kirjoittaja on Puhdin kumppanin Nordic Fit Maman perustaja Riina Laaksonen.

Kirjoittanut:

Riina Laaksonen Nordic Fit Mama

Keskivartaloa ja lantiota tukevat useat isot lihasryhmät päältä. Hyväkuntoisina vartalon ulkoiset lihakset tukevat ja liikuttavat lantiota ja selkärankaa. Nämä päällimmäiset lihakset huomioidaan yleensä varsin hyvin liikuntaharjoituksissa, mutta ihan yhtä tärkeää olisi muistaa harjoittaa lantiota sisältäpäin tukevia lantionpohjan lihaksia.

Raskausaikana ja synnytyksessä tämä holvimainen ryhmä sulkijalihaksia joutuu kovalle koetukselle. Lantionpohjan lihakset ympäröivät virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta ja auttavat supistuessaan virtsaputken ja peräaukon lihasten sulkeutumista sekä estävät siten virtsan ja ulosteen karkaamista. Lantionpohjan lihakset toimivat yhdessä syvien selkälihasten ja vatsalihasten kanssa ja vaikuttavat siten merkittävästi myös ryhtiin ja vartalon hallintaan.

Lantionpohjan lihaksilla on monta tärkeää tehtävää

Lantionpohjan lihaksista todella kannattaa pitää hyvää huolta, sillä niiden vaikutus hyvinvointiin ja jokapäiväisistä asioista selviytymiseen on suuri. Lantionpohjan lihasten harjoitukset eivät koskaan vanhene ja niitä kannattaa tehdä koko elämän ajan. Koskaan ei ole myöskään liian myöhäistä aloittaa niiden vahvistamista.

Lantionpohja on monella tavalla erittäin tärkeä lihasryhmä naisille (ja miehille!). Alla lantionpohjan lihasten tärkeitä tehtäviä.

  1. Lantionpohjan lihakset tukevat erityisesti virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta. Ne säätelevät virtsaamista ja ulostamista ja hyväkuntoiset lihakset ehkäisevät virtsan- ja ulosteenpidätysongelmia sekä emättimen laskeumia.
  2. Lantionpohjan lihakset kannattelevat vatsan alueen ja lantion sisäelimiä ja pitävät ne oikeilla paikoillaan.
  3. Lantionpohjan lihakset toimivat yhteistyössä pallean ja syvimpien vatsa- ja selkälihasten kanssa ja tukevat lanneselkää.
  4. Lantionpohjan lihakset huolehtivat kehon asennon hallinnasta yhdessä kehon muiden lihasten kanssa.
  5. Lantionpohjan lihaksistolla on suuri merkitys sekä naisen että miehen seksuaalitoiminnoissa ja -nautinnossa.
  6. Naisilla lantionpohjan lihakset ovat tärkeässä roolissa raskauden ja synnytyksen aikana sekä näistä palautumisessa.

Näin tunnistat lantionpohjan lihakset

Ennen kuin lantionpohjaa voidaan lähteä kuntouttamaan, täytyy siellä olevat lihakset osata paikantaa ja tunnistaa. Voit tunnistaa lantionpohjan lihakset esim. alla olevan harjoituksen avulla.

  1. Supista kevyesti peräaukkoa ikään kuin pidättäisit ilmaa.
  2. Lisää supistus myös virtsaputkeen, ikään kuin pidättäisit virtsaa.
  3. Pidä supistus ja ajattele lisäksi tuovasi istuinkyhmyjä poikittaissuunnassa yhteen, kohti toisiaan.
  4. Rentouta ensin virtsaputki sitten peräaukko.
  5. Tee harjoitus kevyesti etsien lihastoimintaa lantionpohjaan. Pidä muut lihakset mahdollisimman rentoina.

Pallean lantionpohjan ja hengityksen yhteys

Hengityslihaksellamme pallealla on yhteys syviin vatsalihaksiin ja lantionpohjaan. Hengitystekniikkaan on siis tärkeää kiinnittää huomiota kaikissa harjoituksissa. Lantionpohjan aktivointi tehdään aina uloshengityksen aikana.

Yksi yleisimpiä virheitä lantionpohjan harjoittelussa on se, että alkuinnostuksessa tehdään liikaa ja liian nopeasti, jolloin lantionpohjan lihakset saattavat ylijännittyä. Muista, että kireä lihas ei ole vahva. Ja yhtä tärkeä osa harjoittelua kuin itse treeni on lepo sekä palautuminen, jolloin varsinainen kehitys tapahtuu. Kireä lantionpohja on melko yleinen vaiva ja siitä saattaa seurata alaselkäkipuja, virtsaamisongelmia ja kivuliasta seksiä.

Hyvä keino rentouttaa lantionpohjaa on kyykkääminen. Asetu syväkyykkyyn selkä mahdollisimman suorana ja hengittele rauhallisesti. Lantionpohja rentoutuu itsestään. Kurkkaa myös 11 keinoa rentouttaa lantionpohja.

Kuinka pääsen alkuun lantionpohjan lihasten treenissä?

Lantionpohjan lihasten treenissä on tärkeää muistaa voiman eri osa-alueet; kestovoima, maksimivoima ja nopeusvoima. Lantionpohjan harjoittelu alkaa tunnistamisharjoituksista ja lihaksia suositellaan harjoitettavan 3-5 kertaa / vko. Lue lisää lantionpohjan harjoittelusta ja katso video-ohjeet harjoitusten tekemiseen.

Tekstin on kirjoittanut äitiysliikuntaan erikoistunut Personal Trainer Riina Laaksonen, Nordic Fit Mama. Osa tekstistä on Nordic Fit Maman Äidin hyvinvointi -kirjasta (readme.fi, 2023).

Vinkit rutiinien muuttamiseen
Blogi

Riko vanhat rutiinit: 4 vinkkiä parempaan oloon

Lue vinkit arkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi ja omien rutiinien muuttamiseksi. Puhti toimii yhteistyössä lukuisten kumppaneiden, kuten valmentajien, kuntosalien ja terveyden ammattilaisten kanssa. Tämän jutun kirjoittaja on Puhdin kumppanin Nordic Fit Maman perustaja Riina Laaksonen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00