Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Riko vanhat rutiinit: 4 vinkkiä parempaan oloon

Riko vanhat rutiinit: 4 vinkkiä parempaan oloon

Vinkit rutiinien muuttamiseen

Lue vinkit arkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi ja omien rutiinien muuttamiseksi. Puhti toimii yhteistyössä lukuisten kumppaneiden, kuten valmentajien, kuntosalien ja terveyden ammattilaisten kanssa. Tämän jutun kirjoittaja on Puhdin kumppanin Nordic Fit Maman perustaja Riina Laaksonen.

Lisää arjen hyvinvointia

Arki, varsinkin lapsiperhearki tuntuu usein olevan pelkkää rutiinien pyöritystä. Sana rutiini tulee latinankielen tietä tarkoittavasta sanasta. Se kalskahtaa hieman negatiiviselta, muutosvastaiselta ja tylsältä saman polun tallaamiselta.

Rutiinit tuntuvat joskus puuduttavilta, mutta niistä on paljon hyötyä. Kun jostain asiasta tulee rutiini, se tulee tehdyksi. Omiin rutiineihinsa saattaa kuitenkin jumittua liiaksikin ja joskus olisi hyvä niitä hieman tarkastella. Mitkä rutiinit ovat hyväksi ja mistä voisi jo luopua?

Hyvä lähtökohta on miettiä, minkä asian toivoisi elämässään muuttuvan.

Vinkki 1: Kävelystä lisää aktiivisuutta päivään

Useimmat meistä toivoisivat voivansa ja jaksavansa paremmin. Millaisista rutiineista eli piintyneistä tavoista ja tottumuksista voisi päästää irti, jotta elämä olisi kevyempää?

Millaisia uusia rutiineja voisi ottaa käyttöönsä, että oma ja ehkä myös läheisten hyvinvointi paranisi?

Voisiko esimerkiksi ruutuaikaa vähentää? Ja liikuntaa hieman lisätä?

Hyvä vinkki on lähteä liikkeelle aina, kun haluaa viettää laatuaikaa kännykkänsä kanssa. Saat huomaamattasi liikuntaa etkä ehkä halua skrollailla yhtään kauempaa kuin on tarvis. Liika skrollaaminen rasittaa nimittäin aivoja. Liikkeelle voi lähteä myös etäpalaverin aikana.

Käveleminen on muutenkin suositeltavaa. Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, että reipas käveleminen on yksi parhaista liikuntamuodoista. Se ei vaadi erityisiä välineitä eikä liikuntatiloja. Kävelemisen voi vaivatta liittää osaksi arkea, koska elämämme vaatii yleensä liikkumista paikasta toiseen. Ainakin osan tästä liikkumisesta voi tehdä kävellen. Esimerkiksi bussi- tai metromatkoilla voi hypätä ulos edellisellä pysäkillä ja kävellä loppumatkan. Huonolla säällä voi hyvällä omalla tunnolla lähteä lenkkeilemään kauppakeskukseen. Kun vielä kävelee portaita eikä rullaportaissakaan antaudu koneen vietäväksi, treeni saa lisää tehoa. Jo 20 minuuttia reipasta kävelyä riittää kunnon ylläpitämiseksi.

Kaikki liikkuminen on liikuntaa – ei vain liikuntaharrastus. Mutta kun liikuntaa alkaa lisätä, voi alkaa tuntea kiinnostusta sen harrastamiseenkin. Sehän tuntuu niin hyvältä.

Vinkki 2: Pidä huolta lantionpohjasta, naisen kehon tärkeimmästä lihasryhmästä

Lantionpohja jää usein vähälle huomiolle, vaikka siellä olevat vaivat (kuten alapään tulehdukset, virtsankarkailu ja limakalvojen kuivuus) vaikuttavat hyvinvointiimme erittäin merkittävästi. Lantionpohjaansa kannattaa siis vaalia.

Tiesitkö muuten, että käveleminen on hyväksi myös lantionpohjalle? Kävellessä nimittäin paitsi supistat, myös rentoutat luonnostaan lantionpohjan lihaksia. Kävele mahdollisimman paljon ylämäkeen ja vältä korkokenkiä, jotka ohjaavat kehoasi väärään asentoon ja kuormittavat siten lantionpohjaa turhaan.

Vinkki 3: Joustava, kivuton keho liikkuvuusharjoituksilla

Hyvä kunto ei tarkoita vain pelkkää lihasvoimaa vaan myös hyvää liikkuvuutta. Liikkuvuudella tarkoitetaan nivelten liikelaajuutta. Kaikilla jäsenillämme on omat liikeratansa. Istuva elämäntyylimme aiheuttaa kehoomme jäykkyyttä ja kipuja ja liikeratoja avaavat harjoitukset ovat siksi paikallaan. Myös vääränlaiset treeniliikkeet heikentävät liikeratoja. Ota arkiohjelmaasi siis myös liikkuvuusharjoitukset.

Vinkki 4: Ota rennosti

Liikunnan lisäksi kaipaamme rentoutumista ja rauhoittumista. Hektinen nykyelämä vaatii meiltä paljon ja tarjoaa vain vähän mahdollisuuksia aivolepoon, joten rentoutumisharjoitukset olisi hyvä ottaa jokapäiväiseksi tavaksi. Varaa siis päiväohjelmaasi vähintään 10 minuuttia hiljaisuutta. Sulje silmäsi ja keskity hetkeksi vain olemiseen.

Rauhoittumisessa pääsee hyvään alkuun opettelemalla keskushermostoamme nopeasti rentouttava palleahengitys ja harjoittelemalla sitä aina kun muistaa ja etenkin kun huomaa olevansa stressaantunut. Hyvä vinkki on harjoitella palleahengitystä aina nukkumaan mennessä. Niin siitä tulee vähitellen rutiini. Harjoittele näin: Asetu makuuasentoon siten, että käsi on vatsan päällä. Hengitä nenän kautta niin, että käsi kohoaa ja ulos suun kautta, niin että käsi laskee.

Lopuksi ehkä tärkein asia, josta todellakin tulisi tehdä osa hyvinvointirutiinejamme: armeliaisuus itseämme kohtaan. Muista että kaikkea ei tarvitse jaksaa ja ehtiä. Ja aina voi yrittää uudestaan. Itselleen pitää muistaa puhua lempeästi. Itsensä ruoskiminen, syyllistäminen ja häpeä eivät johda kuin ongelmien pahenemiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00