
Salmonella on yleinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja

Salmonella on yleinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja
Salmonellat aiheuttavat suolisto- ja yleisinfektioita, joiden yleisimpiä oireita ovat ripuli ja kuume.
Lyhyesti salmonellasta
- Salmonella on yksi yleisimmistä ruokamyrkytysten aiheuttajabakteereista.
- Salmonellat eivät kuulu ihmisen suoliston tyypilliseen mikrobistoon.
- Tyypillisimmät salmonellainfektion oireet ovat ripuli ja kuume.
Mikä on salmonella?
Salmonella on bakteerisuku, joka on yksi yleisimmistä ruokamyrkytysten aiheuttaja. Salmonellat eivät kuulu ihmisen suoliston tyypilliseen mikrobistoon. Salmonella aiheuttaa ihmisille ja eläimille suolisto– ja yleisinfektioita.
Salmonellatartunta voi johtua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta, ja se on yleinen ruokamyrkytysten aiheuttaja. Tartunnan voi saada esimerkiksi raaoista tai huonosti kypsennetyistä kananmunista, siipikarjasta, lihasta sekä pastöroimattomista maitotuotteista.
Miten salmonella tarttuu?
Salmonella voi tarttua:
- saastuneen ruoan tai veden kautta
- eläinten kautta (erityisesti matelijat)
- henkilöstä toiseen esim. käsihygienian puutteellisuuden vuoksi
Salmonellan riskiryhmät
Erityisessä riskissä salmonellatartunnalle ovat:
- lapset
- vanhukset
- immuunipuutteiset henkilöt
- raskaana olevat naiset
Salmonellan yleisyys
Salmonellan yleisyys vaihtelee maittain ja alueittain. Suomessa salmonellatartunnat ovat melko harvinaisia verrattuna moniin muihin maihin. Yleisesti ottaen salmonellatartuntojen määrä on vähentynyt Suomessa viime vuosikymmeninä tehokkaiden elintarvikevalvontatoimien ansiosta. Viime vuosina Suomessa on raportoitu noin 800-3000 salmonellatartuntaa vuosittain.
Salmonellan oireet
Salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Lisäksi voi esiintyä vatsakipuja, pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä ja lihaskipuja.
Salmonellan oireet alkavat usein 6-72 tunnin kuluessa tartunnasta ja kestävät tyypillisesti 4-7 vuorokautta.
Mikäli epäilet salmonellainfektiota, on tärkeää hakeutua lääkäriin, erityisesti jos oireet ovat vakavia tai jatkuvat pitkään.
Salmonellan jälkitauti
Salmonella voi harvinaisissa tapauksissa kehittää reaktiivisen niveltulehduksen. Syytä tähän ei täysin tiedetä, mutta on ajateltu, että bakteerien rakenteet käynnistävät nivelissä immunologisen reaktion.
Salmonellatartunnan ehkäisy
Salmonellatartunta on mahdollista ehkäistä mm.:
- kypsentämällä liha huolellisesti
- pesemällä hedelmät ja vihannekset huolellisesti ennen syömistä
- säilyttämällä raaka liha erillään muista raaka-aineista
- välttämällä pastöroimattomia maitotuotteita
- huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta
- pitämällä huolta hyvästä ruoanlaittohygieniasta
Salmonellan hoito
Salmonellainfektion hoito riippuu oireiden vakavuudesta ja yleisestä terveydentilasta. Salmonellainfektion hoito perustuu riittävään nesteytykseen ja lepoon. Myös antibioottilääkitystä voidaan harkita, mutta se ei ole ensisijainen hoitovaihtoehto.
Antibioottilääkitystä suositellaan mikäli tauti pitkittyy, taudinkuva viittaa yleisinfektioon tai henkilöllä on jokin immuniteettiä heikentävä pitkäaikaissairaus. Myös vauvoille ja vanhuksille antibioottilääkitystä suositellaan.
Salmonellan toteaminen
Salmonellabakteeri voidaan todeta ulostenäytteestä.
Tilaa salmonellatesti Puhdin kautta
Puhdin kautta voit tilata salmonellatestin ulosteesta. Salmonellatesti (ulosteesta) soveltuu esimerkiksi:
- elintarviketyöntekijöiden terveystarkastuksiin
- salmonelloositartunnan kontrolleihin
- epidemiologisia selvityksiä varten