Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Prolaktiini (PRL) eli maitohormoni on aivolisäkkeen tuottama hormoni
Nainen katsoo kiikareilla

Prolaktiini (PRL) eli maitohormoni on aivolisäkkeen tuottama hormoni

Prolaktiini eli maitohormoni mahdollistaa maidontuotannon pienen lapsen tarpeisiin, mutta sen tarpeeton liikatuotanto voi vahingoittaa hedelmällisyyttä.

Mikä on prolaktiini (PRL)?

 • Prolaktiini on maitohormoni, joka mahdollistaa maidon tuotannon imetystä varten.
 • Tavallisesti prolaktiinin pitoisuus kohoaa ainoastaan raskauden aikana.
 • Sairaudet ja jotkut lääkkeet nostavat prolaktiinin pitoisuutta.
 • Pitkään jatkuva maitohormonin liikatuotanto voi aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Sisällysluettelo

Prolaktiini PRL eli maitohormoni

Prolaktiini (PRL) eli maitohormoni on yksi aivolisäkkeen tuottamista hormoneista. Prolaktiini vaikuttaa rintarauhasten kehittymiseen ja saa naisen rintojen maitorauhaset tuottamaan maitoa imetyksen aikana.

Liiallinen prolaktiinin tuotanto aiheuttaa epätarkoituksenmukaista maidon eritystä rinnoista, naisilla kuukautiskierron häiriöitä ja hedelmättömyyttä sekä miehillä impotenssia. Imetys on käytännössä ainoa tilanne, jolloin tavanomaista suurempi prolaktiinin tuotanto on normaalia.

Milloin prolaktiinia voi erittyä liikaa?

Seuraavat tilat voivat saada prolaktiiniarvon kohoamaan tarpeettomasti:

Mistä voin tilata prolaktiinin tutkimuksen?

Prolaktiini kannattaa tutkia, jos on syytä epäillä prolaktiinin liikatuotantoa. Moni muu syy voi aiheuttaa samoja oireita kuin prolaktiinin liikatuotanto, joten on tärkeää keskustella lääkärin kanssa oireiden mahdollisista syistä, ja arvioida laboratoriokokeiden tarve sen perusteella. Voit kuitenkin tilata prolaktiinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä.

Lisää kaikki haluamasi testit samaan ostoskoriin, tee tilaus ja saat hoidettua näytteenoton yhdellä kertaa. Voit käyttää mittatilaustyökalua haluamasi testipaketin kokoamiseen.

Testin voi kätevästi lisätä Puhdin valmiisiin testipaketteihin, jotta saat monipuolisesti tietoa elimistön tilasta. Tutustu esimerkiksi Puhti-laboratoriopakettiin.

Mitkä ovat prolaktiinin viitearvot (S-PRL)?

Prolaktiinin S-PRL viitearvot on esitetty taulukossa. Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Naisetalle 600 mIU/l
Naiset, vaihdevuosien jälkeenalle 350 mIU/l
Miehetalle 350 mIU/l

Prolaktiini raskauden aikana

Raskauden aikana prolaktiiniarvon nousu on normaalia, ja se voi olla moninkertainen normaalitilaan nähden, 290–5700 mU/l.

Miksi prolaktiini mitataan?

Prolaktiini mitataan, kun epäillään prolaktiinin liikatuotantoa.

Naisilla maitohormonin liikatuotanto häiritsee munasarjojen toimintaa, mikä aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä, tahatonta maidon eritystä rinnoista ja hedelmättömyyttä.

Miehillä maitohormonin liikatuotanto aiheuttaa impotenssia, libidon häiriöitä, hedelmättömyyttä sekä rintojen kasvua.

Lääkeaineista dopamiinireseptorien salpaajat ja dopamiinivarastojen tyhjentäjät lisäävät prolaktiinin eritystä. Sen pitoisuutta laskevat dopamiinin tavoin vaikuttavat lääkkeet sekä eräät serotoniinipitoisuuteen vaikuttavat lääkkeet. Estrogeenilääkitys ja fyysinen rasitus voi aiheuttaa prolaktiiniarvojen vähäistä nousua, joka on yleensä haitatonta ja tilapäistä. Prolaktiiniarvojen seuranta ei yleensä näissä tapauksissa ole tarpeellista, ellei ilmene prolaktiinin liikatuotantoon viittaavia oireita.

Aivolisäkkeen kasvaimet voivat aiheuttaa prolaktiinin kohoamista. Pään magneettikuvauksen yhteydessä löytyy varsin usein sattumalöydöksenä aivolisäkkeen kasvain. Aivolisäkkeen kasvaimet eivät kuitenkaan yleensä ole terveydelle haitallisia; vain noin yksi tuhannesta ovat merkityksellisiä.

Mikä on makroprolaktinemia?

Makroprolaktinemi on vaaraton ilmiö, jossa kohonnut prolaktiiniarvo johtuu verenkierrossa olevista prolaktiinikomplekseista, jotka eivät ole biologisesti aktiivisia.

Mikä on prolaktinooma?

Prolaktinooma on kasvain, joka tuottaa maitohormonia. Se on aivolisäkkeen kasvaimista yleisin. Prolaktinooma on aina hyvänlaatuinen kasvain, eli se ei ole syöpä.

Prolaktinooman syntymisen syitä ei tiedetä. Se koostuu maitohormonia tuottavista soluista, jolloin maitohormonin liikatuotanto syntyy.

Prolaktinooman oireita ovat kuukautiskierron häiriöt, lapsettomuus ja rintojen maitovuoto. Lisäksi seksuaalinen halukkuus voi vähentyä miehillä ja naisilla. Oireet kehittyvät yleensä hitaasti vuosien mittaan.

Suureksi kasvanut prolaktinooma voi painaa aivolisäkettä ja aiheuttaa oireita, kuten päänsärkyä ja näön heikkenemistä.

Prolaktinooma todetaan mittaamalla maitohormonin pitoisuus verestä. Kasvain voidaan paikallistaa pään magneettikuvauksella. Prolaktinooman hoito on yksilöllistä, ja riippuu kasvaimen koosta sekä sen aiheuttamista oireista.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00