Tästä artikkelista opit, mikä on prolaktiini (PRL) ja mikä on sen merkitys maidon tuotannossa. Opit myös, kuinka pääset terveystarkastuksiin ja laboratoriokokeisiin helposti ilman lääkärin lähetettä.

Mikä on prolaktiini (PRL)?

 • Prolaktiini on maitohormoni, joka mahdollistaa imetyksen.
 • Tavallisesti prolaktiinin pitoisuus kohoaa ainoastaan raskauden aikana: miehillä ja naisilla, jotka eivät ole raskaana, sitä on tavallisesti vain vähän.
 • Prolaktinooma on hyvälaatuinen kasvain, joka lisää maitohormonin eritystä tarpeettomasti.
 • Pitkään jatkuva maitohormonin liikatuotanto voi vahingoittaa hedelmällisyyttä.

Prolaktiini PRL eli maitohormoni

Prolaktiini (S-PRL) eli maitohormoni on yksi aivolisäkkeen tuottamista hormoneista. Prolaktiini saa rintojen maitorauhaset tuottamaan maitoa, mikä mahdollistaa vauvojen rintaruokinnan.

Tavallisesti prolaktiinia on miesten sekä raskaana olemattomien naisten elimistössä ainoastaan pieniä määriä. Joissain tilanteissa, kuten munuaistulehduksessa, sen määrä voi kuitenkin kohota ilman rintamaidon tuotannon tarvettakin.

Milloin prolaktiinia voi erittyä liikaa?

Munuaissairaus, maksavaurio ja monirakkulaisten munasarjojen oireyhtymä ovat tiloja, jotka nostavat prolaktiinin pitoisuutta. Yleensä prolaktiinia on elimistössä ainoastaan vähän – periaatteessa imetys on ainoa elämäntilanne, jossa sen pitoisuuden kohoaminen on normaalia.

Myös seuraavat tilat voivat saada prolaktiiniarvon kohoamaan tarpeettomasti:

 • Prolaktinooma, eli aivolisäkkeen tuumori, joka tuottaa liikaa prolaktiinia.
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Hypotalamukseen vaikuttavat sairaudet, koska hypotalamus kontrolloi aivolisäkkeen toimintaa.
 • Anoreksia
 • Masennuksen, psykoosin ja korkean verenpaineen hoidossa käytettävät lääkitykset.
 • Rintaan kohdistunut vaurio voi kohottaa prolaktiiniarvoa.

Mistä voin tilata prolaktiinitutkimuksen?

Voit tilata prolaktiinin mittauksen Puhdin verkkokaupasta ilman lääkärin lähetettä.

Lisää kaikki haluamasi testit samaan ostoskoriin, tee tilaus ja saat hoidettua näytteenoton yhdellä kertaa! Voit käyttää mittatilaustyökalua haluamasi testipaketin kokoamiseen.

Testin voi kätevästi lisätä Puhdin valmiisiin testipaketteihin, jotta saat kattavasti tietoa elimistön tilasta. Tutustu esimerkiksi Puhti-terveystarkastukseen ja naisen hormonitasapainon tutkimuspakettiin.

Mitkä ovat prolaktiinin viitearvot?

Prolaktiinin viitearvot on esitetty taulukossa.

Lapset 1-<4 v163-1040 mIU/l
Naiset 4 – 9 v63-420 mIU/l
Naiset ≥10 v96-770 mIU/l
Naiset, postmenopaussi38-430 mIU/l
Miehet 4 – 12 v63-420 mIU/l
Miehet ≥13 v53-360 mIU/l

Miksi prolaktiini mitataan?

Naisilla maitohormonin liikatuotanto häiritsee munasarjojen toimintaa, mikä voi johtaa hedelmättömyyteen.

Miehillä maitohormonin liikatuotanto aiheuttaa impotenssia, libidon häiriöitä, hedelmättömyyttä sekä rintojen kasvua, joten liikatuotannon taustalla voi olla hankala vaiva.

Naisilla maitohormonin liikatuotantoon liittyy usein pitkittynyttä, yli 35 vuorokauden mittaista kuukautiskiertoa tai kuukautisten puuttumista kokonaan, sekä maitovuotoa rinnoista. Maitovuotoa voi esiintyä myös ilman maitohormonin liikatuotantoa.

Lääkeaineista dopamiinireseptorien salpaajat ja dopamiinivarastojen tyhjentäjät lisäävät prolaktiinin eritystä. Sen pitoisuutta laskevat dopamiinin tavoin vaikuttavat lääkkeet sekä eräät serotoniinipitoisuuteen vaikuttavat lääkkeet. Estrogeenilääkitys kohottaa prolaktiiniarvoja, samoin fyysinen rasitus.

Raskauden aikana prolaktiiniarvon nousu on normaalia, ja se voi olla moninkertainen normaalitilaan nähden, 290-5700 mU/l.

Yleisin syy maitohormonin liikatuotannolle on hyvälaatuinen prolaktinooma eli aivolisäkkeeseen syntyvä, liikaa prolaktiinia tuottava kasvain. Sen syynä voi olla myös hypotalamuksen tai aivolisäkkeen toimintahäiriö.

Kasvain on todennäköinen syy liikatuotannolle, jos prolaktiinitaso on lääkkeistä tai raskaudesta johtumattomasti jatkuvasti yli 2000 mU/l.

Mikä on makroprolaktinemia?

Joka neljäs kohonnut prolaktiiniarvo johtuu makroprolaktinemiasta, eli verenkierrossa olevista prolaktiinikomplekseista, jotka eivät ole biologisesti aktiivisia.

Makroprolaktemiassa ei useinkaan esiinny maitohormonin liikatuotantoon muuten liitettäviä oireita, eikä oireetonta henkilöä aina ole syytä lääkitä lainkaan.

On tärkeää tietää, johtuuko maitohormonin liikatuotanto prolaktinoomasta vai makroprolaktinemiasta, sillä jälkimmäinen on todella paljon helppohoitoisempi.

Mikä on prolaktinooma?

Prolaktinooma on rauhaskasvain, joka tuottaa maitohormonia. Se on aivolisäkkeen kasvaimista yleisin. Prolaktinooma on aina hyvänlaatuinen kasvain, eli se ei ole syöpä.

Prolaktinooman syntymisen syitä ei tiedetä. Se koostuu maitohormonia tuottavista soluista, jolloin maitohormonin liikatuotanto syntyy.

Prolaktinooman oireita ovat kuukautiskierron häiriöt, lapsettomuus ja rintojen maitovuoto. Lisäksi seksuaalinen halukkuus voi vähentyä miehillä ja naisilla. Oireet kehittyvät hitaasti vuosien mittaan, joten moni tottuu niihin, eikä osaa epäillä ongelmia.

Miehillä prolaktinooma ehtii usein kasvaa suuremmaksi kuin naisilla, sillä heidän oireensa ovat hankalammin havaittavia. Kasvaimeen liittyy tällöin päänsärkyä ja joskus näön heikkenemistä, sillä suurempi kasvain pääsee painamaan aivolisäkettä.

Naisilla kasvain havaitaan usein jo varhaisessa vaiheessa, sillä rintojen maitovuoto ja kuukautishäiriöt saavat usein etsimään vaivaan hoitoa.

Prolaktinooma todetaan mittaamalla maitohormonin pitoisuus verestä. Kasvain voidaan paikallistaa pään magneettikuvauksella. Pieniä prolaktinoomia hoidetaan maitohormonin eritystä vähentävällä lääkkeellä, joiden avulla myös aivolisäkkeen kasvain saadaan pienenemään.

Lähteet

Synlab. Prolaktiini (2507 S -PRL). Viitattu 20.12.2018

Mustajoki, P. Duodecim Terveyskirjasto. Prolaktinooma (maitohormonia tuottava kasvain). 2018. Viitattu 20.12.2018

Tiitinen, A. Duodecim Terveyskirjasto. Kuukautisten puuttuminen. 2018. Viitattu 20.12.2018.

Tiitinen, A. Duodecim Terveyskirjasto. Maitovuoto rinnoista. 2018. Viitattu 20.12.2018.

Sane, T. ym. Makroprolaktinemia–luultua tavallisempi hyperprolaktinemian syy. 2002. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. Viitattu 20.12.2018.

WebMd. What causes abnormal prolactin (PRL) levels? Viitattu 20.12.2018

WebMd. What is prolactin? Viitattu 20.12.2018

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 07.07.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Prolaktiini (S-PRL) eli maitohormoni on aivolisäkkeen tuottama hormoni”

 • Hei
  Minulla on 13v. Poika. Huomattiin, että hänellä on lievä gynekomastia. Kannattaako meidän tarkistaa hänen prolaktiini taso?
  Ja toinen kysymys on minusta. Olen 42 v nainen, kärsin hiustenlähdöstä, minkälaiset testit minun pitää tehdä?

  • Hei, emme ikävä kyllä pysty antamaan vastauksia kysymyksiisi tätä kautta. Kannattaa ottaa asia puheeksi omalääkärin kanssa. Voit myös sivujemme yläkentässä olevaan hakukenttään syöttää esim.sanan hiukset, jolloin saat esiin sivuja, joissa käsitellään jollain tavalla asiaa.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *