Mikä on prealbumiini?

Prealbumiini on maksan tuottama proteiini. Se toimii verenkierrossa kuljettajaproteiinina. Prealbumiinipitoisuus kertoo elimistön ravitsemustilasta, ja sen avulla voidaan arvioida maksan toimintaa. Prealbumiinin puoliintumisaika on lyhyempi kuin albumiinin, joten se soveltuu paremmin ravitsemustilan arviointiin.

Prealbumiini (S -Prealb) tutkimus

Voit tilata S -Prealb-tutkimuksen Puhdin kautta.

Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lääkärin lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Yksittäisiä testejä on helppo lisätä samaan tilaukseen esimerkiksi laajemman testipaketin kanssa. Näin näytteenotto onnistuu yhdellä kertaa ja saat monipuolisesti tietoa elimistön toiminnasta. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkastaa useat terveyteen sekä arkiseen jaksamiseen liittyvät mittarit.

Matala prealbumiini

Aliravitsemustila aiheuttaa preablumiinin plasmapitoisuuden pienenemisen suhteessa albumiiniin ja transferriiniin.

Pienentynyt prealbumiinipitoisuus voi liittyä myös maksasairauksiin, kuten maksakirroosiin, alkoholin aiheuttamaan maksavaurioon, primaariseen biliaariseen kirroosiin, hepatiittiin, maksakasvaimeen tai muuhun maksavaurioon.

Kun kyseessä on aliravitsemus, prealbumiinin pitoisuus normalisoituu esimerkiksi albumiinia ja transferriiniä nopeammin, kun ravitsemustila kohenee.

Korkea prealbumiini

Suurentunut prealbumiinipitoisuus voi liittyä rasvamaksaan, krooniseen munuaistautiin, Hodgkinin tautiin ja joskus prealbumiinia erittävään tuumoriin.

S -Prealb viitearvot

Tutkimuksen viitearvot sekä miehille että naisille ovat 0,20 – 0,40 g/l.

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 19.05.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *