Parodontiitti

  • Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudossairaus.
  • Parodontiitti voi olla pitkään oireeton ja parodontiitin voi saada kuka tahansa.
  • Parodontiitti on yksi diabeteksen liitännäissairauksista.

Mikä on parodontiitti?

Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudossairaus. Se aiheuttaa hampaiden heilumista ja irtoamista. Parodontiitissa ikenen alle työntyvä bakteeriplakki tuhoaa sidekudossäikeitä, jotka kiinnittävät hampaan luuhun. Kun hampaan kiinnitys tuhoutuu, hammas alkaa heilua ja lopulta irtoaa.

Parodontiitti ylläpitää elimistön matala-asteista tulehdusta ja se myös lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Hoitamaton parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

Mistä parodontiitti johtuu?

Parodontiittia edeltää ientulehdus, jonka aiheuttaa kovettuneen bakteeriplakin eli hammaskiven kertyminen ienrajaan ja hammasväleihin. Tällöin ikenet punoittavat, ovat turvonneita ja arkoja. Hampaita harjatessa ikenet voivat myös vuotaa verta.

Ientulehdus voi olla toisaalta oireeton. Säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat huomaamaan ientulehduksen ajoissa, jottei se pääse kehittymään parodontiitiksi. Siksi hammaslääkärissä tulee käydä säännöllisin väliajoin.

Parodontiitin oireet

Parodontiitin oireita ovat verenvuoto ikenistä, paha haju ja maku suussa, hampaiden asentojen muuttuminen ja hampaiden heiluminen ja irtoaminen. Parodontiitti voi myös olla pitkään oireeton, jolloin sen saattaa huomata vasta, kun hampaat alkavat heilua ja irrota.

Parodontiitti ja diabetes

Diabetesta sairastavan on tärkeää huolehtia myös suun ja hampaiden terveydestä. Diabetesta sairastavan riski parodontiitille on muita suurempi. Hammastarkastuksessa tulee käydä säännöllisesti, yleensä kerran vuodessa tai hammaslääkärin antamien ohjeen mukaan.

Parodontiitin hoito ja ehkäisy

Parodontiitin hoito alkaa hammaslääkärin tutkimuksella ja hampaiden pintojen sekä ientaskujen puhdistuksella. Syventyneet ientaskut voidaan puhdistaa paikallispuudutuksessa. Puhdistuksen jälkeen odotetaan muutama viikko ja tutkitaan, alkaako hampaiden tila parantua. Toisella tutkimuskerralla tarkistetaan hoidon eteneminen ja arvioidaan jatkotutkimukset sekä jatkohoidon tarve esimerkiksi antibiootein.

Parodontiitin ehkäisy

Kun tilanne saadaan tasapainoon, aloitetaan yksilöllinen ylläpitohoito. Parodontiitin uusiutumisen ehkäisyssä keskitytään omahoitoon, säännöllisiin puhdistuksiin ja hyvästä suuhygieniasta huolehtimiseen. Mikäli henkilö tupakoi, on nyt viimeistään hyvä aika lopettaa tupakointi.

Lue myös: 10 syytä pitää huolta hampaista – Suun hyvinvointi osana kokonaisterveyttä

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 25.03.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *