Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mikä hematokriitti (hkr) on ja miten se tutkitaan. Puhdin kautta pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lähetettä.

Hematokriitti (B-Hkr)

  • Matala hematokriittiarvo on merkki anemiasta.
  • Hematokriitti ilmaisee punasolujen osuuden koko veren tilavuudesta.
  • Hematokriitti tutkitaan täydellisen verenkuvan yhteydessä.

Hematokriitti (Hkr)

Hematokriitti (Hkr) on punasolujen suhteellinen osuus koko veren tilavuudesta. Hematokriitin arvo muuttuu yleensä samassa tahdissa hemoglobiinin kanssa.

Kuten hemoglobiinin, myös hematokriitin arvo vaihtelee hieman vuorokaudenajan mukaan. Arvot ovat korkeimmillaan aamulla ja laskevat illalla. Hematokriitti tutkitaan esimerkiksi perusverenkuvan ja täydellisen verenkuvan yhteydessä.

Mitkä ovat hematokriitin viitearvot?

Hematokriitti ilmaistaan prosentteina. Esimerkiksi 25 prosentin hematokriitti tarkoittaa, että veren punasoluja on 25 millilitraa 100 millilitrassa verta.

Hematokriitin viitearvot ovat:

  • Miehet: 39–50 %
  • Naiset: 35–46 %.

Lapsilla hematokriitin viitearvot vaihtelevat iän mukaan

< 3 pv 45-65 %
3-7 pv 42-61 %
7-21 pv 35-60 %
21-31 pv 26-52 %
1-2 kk 26-44 %
2-4 kk 26-40 %
4-12 kk 30-41 %
1-3 v 30-41 %
3-10 v 32-43 %
10-13 v 33-45 %
13-15 v 35-46 %
Tytöt > 15 v 35-46 %
Pojat > 15 v 39-50 %

Mistä korkea hematokriittiarvo johtuu?

Korkea hematokriittiarvo voi johtua esimerkiksi liiallisesta punasolumäärästä eli polysytemiasta. Polysytemia voi joi johtua veri-, keuhko- tai sydänsairaudesta tai tilapäisestä syystä, kuten oleskelusta ohuessa vuoristoilmassa.

Eräät äkilliset tilanteet, kuten elimistön kuivumistila, palovammat tai pitkään kestävä fyysinen rasitus voivat nostaa hematokriittiarvoja. Myös runsas tupakointi ja EPO-hormonin käyttö nostavat hematokriittiarvoa.

Mistä matala hematokriittiarvo kertoo?

Matala hematokriittiarvo on merkki anemiasta. Tavallisin anemian syy on raudanpuute. Se aiheutuu yleensä pitkään jatkuneesta veren menetyksestä runsaiden kuukautisten tai suolistovuodon yhteydessä.

Muita mahdollisia syitä anemialle ovat mm. krooninen tulehdus, munuaissairaus, B12-vitamiinin tai folaatin puute tai punasolujen kiihtynyt hajoaminen.

Milloin hematokriitti tutkitaan?

Hematokriitti tutkitaan muun muassa perusverenkuvan ja täydellisen verenkuvan yhteydessä.

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Selkeä tulosraportti.

Voit lisätä yksittäisiä tutkimuksia valmiisiin testipaketteihin, kuten suosittuun Puhti-terveystarkastukseen.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli esimerkiksi herää epäilys sairaudesta.

Lähteet

Juvonen, Eeva ja Ikkala, Eero. Suuri hemoglobiinipitoisuus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 1997;113(11):1055.

Synlab. Verenkuva ja leukosyyttien erittelylaskenta. Viitattu 20.6.2018

Teksti

Kirjoittajan avatar

Sofia on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *