Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Hematokriitti (B-Hkr) on punasolujen suhteellinen osuus
Hematokriitti B-Hkr

Hematokriitti (B-Hkr) on punasolujen suhteellinen osuus

Koska hematokriitti ilmaisee punasolujen osuuden koko verestä, sen alhainen määrä tarkoittaa anemiaa.

Hematokriitti (B-Hkr)

  • Hematokriitti ilmaisee punasolujen osuuden koko veren tilavuudesta.
  • Hematokriitti tutkitaan täydellisen verenkuvan yhteydessä.

Sisällysluettelo

Hematokriitti (Hkr)

Hematokriitti (Hkr) on punasolujen suhteellinen osuus koko veren tilavuudesta.

Kuten hemoglobiinin, myös hematokriitin arvo vaihtelee hieman vuorokaudenajan mukaan. Arvot ovat korkeimmillaan aamulla ja laskevat illalla. Hematokriitti tutkitaan esimerkiksi perusverenkuvan ja täydellisen verenkuvan yhteydessä.

Mitkä ovat hematokriitin viitearvot (B-HKR)?

Hematokriitti ilmaistaan prosentteina. Esimerkiksi 25 prosentin hematokriitti tarkoittaa, että veren punasoluja on 25 millilitraa 100 millilitrassa verta.

Hematokriitin viitearvot (B-HKR):

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Korkea hematokriitti

Korkea hematokriittiarvo voi johtua esimerkiksi liiallisesta punasolumäärästä eli polysytemiasta. Polysytemia voi joi johtua veri-, keuhko- tai sydänsairaudesta tai tilapäisestä syystä, kuten oleskelusta ohuessa vuoristoilmassa.

Eräät äkilliset tilanteet, kuten elimistön kuivumistila, palovammat tai pitkään kestävä fyysinen rasitus voivat nostaa hematokriittiarvoja. Myös runsas tupakointi ja EPO-hormonin käyttö nostavat hematokriittiarvoa.

Matala hematokriitti

Matala hematokriitti kertoo, että punasolujen määrä on normaalia alhaisempi koko veren tilavuuteen nähden. Se voi johtua joko liian pienestä punasolujen määrästä tai liian suuresta muun veren määrästä.

Milloin hematokriitti tutkitaan?

Hematokriitti tutkitaan perusverenkuvan ja täydellisen verenkuvan yhteydessä. Puhdin kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä. Tarvittaessa voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00