Harjoittelu ja terveys kehittyvät jatkuvasti, ja tässä on listattuna 10 suosittua treenimuotoa vuodelle 2025 – ehkä jokin näistä sopii sinun arkeesi?
1. 75 Hard Challenge – keskittyminen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin
Suosittu 75 Hard -haaste on saavuttanut valtavan suosion sosiaalisessa mediassa ja se on enemmän kuin pelkkä treeniohjelma – se on kokonaisvaltainen elämäntapamuutos. 75 päivän ajan osallistujien tulee noudattaa tarkkoja sääntöjä, jotka sisältävät kaksi päivittäistä treeniä (joista yksi ulkona), valitun ruokavalion, alkoholin välttämisen, päivittäisen lukemisen ja tietyn määrän veden juomisen. Tämä haaste sopii erityisesti niille, jotka etsivät intensiivistä kurinpitoharjoitusta määräajaksi.
2. Hybridiharjoittelu – voiman ja kestävyyden yhdistelmä
Hybridiharjoittelu yhdistää perinteisen voimaharjoittelun kestävyyslajeihin, kuten juoksuun tai pyöräilyyn. Yhä useammat ihmiset haluavat yhdistää lihaskuntoharjoittelun pitkän matkan juoksuun tai HIIT-treeneihin kehittääkseen sekä voimaa että kestävyyttä.
3. Tekniikka- ja tekoälypohjaiset treenisovellukset
Vaikka kyseessä ei ole täysin uusi ilmiö, se on edelleen erittäin suosittua ja jatkuvasti näihin kehittyy uusia ominaisuuksia. Älykellot, aktiivisuusrannekkeet ja tekoälypohjaiset treenivalmentajat kehittyvät yhä edistyneemmiksi. Sovellukset kuten WHOOP, Oura Ring ja Apple Fitness+ auttavat käyttäjiä optimoimaan harjoittelua, unta ja palautumista yksilöllisten tietojen perusteella.
4. Animal Flow ja kehonpainoharjoitukset
Toiminnallinen harjoittelumuoto Animal Flow, jossa käytetään kehonpainoa eläinliikkeiden jäljittelyyn, tulee yhä suositummaksi. Se parantaa liikkuvuutta, voimaa ja koordinaatiota ilman välineitä. Tähän treenimuotoon et myöskään tarvitse mitään välineitä, eli voit tehdä tätä melkein missä vaan.
5. Mindful Movement – harjoittelu sekä keholle että mielelle
Harjoittelumuodot kuten jooga, meditaatio- ja hengitysharjoitukset sekä liikkuvuusharjoittelu ovat lisänneet suosiotaan. Yhä useammat ymmärtävät intensiivisen harjoittelun tasapainottamisen palautumisella ja henkisellä läsnäololla.
6. 75 Soft Challenge – kestävämpi haaste
Niille, jotka kokevat 75 Hard -haasteen liian vaativaksi, on kehitetty suositumpi ja tasapainoisempi vaihtoehto, 75 Soft. Tässä versiossa keskitytään päivittäiseen harjoitteluun, mutta joustavammalla lähestymistavalla, jossa palautuminen ja tasapaino ovat keskeisessä roolissa.
7. Ryhmätreenit ja bootcampit – yhteisöllisyyttä rakentava harjoittelu
Bootcamp-tunnit, CrossFit, kuntosalien ryhmäliikuntatunnit ja muut intensiiviset ryhmätreenit ovat edelleen suosittuja, sillä monet motivoituvat treenaamaan yhdessä muiden kanssa ja kokee, että ryhmässä harjoittelu on hauskempaa kuin yksin.
8. Ulkotreeni – ulkona treenaaminen on edelleen suosittua
Ilmojen lämmetessä yhä useammat valitsevat viedä treeninsä ulos polkujuoksun, OCR-kilpailujen, triathlonin, ulkokuntosalien ja luontopohjaisen voimaharjoittelun kautta. Raittiin ilman yhdistäminen fyysiseen aktiivisuuteen lisää sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia.
9. Matalatehoinen harjoittelu – LISS ja Zone 2 -harjoittelu
Kaiken treenin ei tarvitse olla intensiivisiä, vaan tasapaino on tärkeää! LISS (Low-Intensity Steady State) ja Zone 2 -harjoittelu, jossa syke pidetään matalalla mutta tasaisella tasolla, ovat tulleet suosituiksi rasvanpolttoon ja kestävyyden parantamiseen.
10. Biohacking ja palautumistekniikat
Yhä enemmän halutaan kiinnittää huomiota palautumiseen ja kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Avantouinnit, punavaloterapia, kompressiohoito ja edistynyt unen optimointi, esimerkiksi älylaitteiden avulla, ovat trendikkäitä menetelmiä suorituskyvyn ja hyvinvoinnin parantamiseen.
Yhä useammat käyttävät verikokeita saadakseen syvemmän ymmärryksen terveydestään ja optimoidakseen suorituskykyään. Analysoimalla vitamiinien, mineraalien ja tulehduksen tasoja voi räätälöidä harjoittelunsa ja ruokavalionsa maksimaalisten tulosten saavuttamiseksi.
Täältä voit nähdä Puhdin kaikki laboratoriotestit arvojesi mittaamiseksi ja terveytesi seuraamiseksi.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-laboratoriopaketin lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium, B12-vitamiini sekä nestetasapainoon liittyvä kalium.
Liikkujille suunnattu paketti sisältää Puhti-laboratoriopaketin lisäksi liikkujille tärkeitä mittareita. Mukana on esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium ja lisäksi B12-vitamiini, nestetasapainoon liittyvä kalium sekä vapaa laskettu testosteroni.
Pimeä vuodenaika ei houkuttele ulos lenkille. Kun pimeys alkaa melkein heti työpäivän päätyttyä, ei ulos huvittaisi lähteä edes jumppaan tai kuntosalille. Tämä on ymmärrettävää,
Monet tekijät vaikuttavat päivittäiseen energisyyteemme sekä millainen terveytemme on nyt ja tulevaisuudessa. Oman hyvinvoinnin tueksi on tuotu paljon erilaisia tapoja ylläpitää terveyttä ja
Uusien rutiinien aloittaminen ja niiden ylläpitäminen voi olla haastavaa, olipa kyseessä sitten liikunta, jooga tai vaikkapa rentoutumisharjoitukset. Tässä Puhdin blogin vieraskynäkirjoituksessa helsinkiläinen joogaopettaja