Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / T3 (trijodtyronin) är ett aktivt sköldkörtelhormon
T3 är ett aktivt sköldkörtelhormon som behövs för att reglera kroppens ämnesomsättning.

T3 (trijodtyronin) är ett aktivt sköldkörtelhormon

Hormonet trijodtyronin, som vanligtvis kallas T3, produceras i sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen i hela kroppen. Man brukar testa nivån av T3 i blodet när sköldkörteln ska undersökas, särskilt när man misstänker sjukdomstillstånd som hypertyreos.

Kort om T3 (trijodtyronin)

  • T3 är ett aktivt sköldkörtelhormon som behövs för att reglera kroppens ämnesomsättning.
  • Tyroxin (T4) omvandlas ute i kroppen till det mer aktiva trijodtyronin (T3).
  • Fritt T3 undersöks ofta när sjukdomar i sköldkörteln misstänks, särskilt vid misstanke om hypertyreos.

Vad är T3 (trijodtyronin)?

Sköldkörteln sitter på framsidan av luftstrupen och producerar bland annat hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Framför allt produceras T4 men det bryts ner ute i kroppens celler till det mer aktiva T3.

Där reglerar det kroppens ämnesomsättning och är därför mycket viktigt för hela kroppens hälsa. Det är avgörande för att kroppen ska kunna tillverka de proteiner som bygger upp kroppen och brist på hormonet kan ge symtom som orkeslöshet och allmän sjukdomskänsla.

Endast en liten andel av T3 i kroppen förekommer fritt i blodet och kallas då fritt T3 (T3-V), resten är bundet till olika bärarproteiner. Vid sjukdomstillstånd som hypertyreos ökar produktionen av T3 avsevärt och man kan då drabbas av symtom som hjärtklappning, sömnlöshet och nervositet.

Vilka är referensvärden gäller för T3-V?

Referensvärdena för T3-V hos vuxna ligger mellan: 3,5 – 6,5 pmol / l.

Dessa referensvärden kan variera lite mellan olika laboratorium och beroende på vilken analysmetod som används.

Vad innebär ett högt värde av T3-V?

Höga värden av T3-V beror oftast på hypertyreos. Sköldkörteln är då överaktiv och producerar för mycket sköldkörtelhormoner vilket bland annat kan ge symtom som hjärtklappning, sömnlöshet och nervositet.

Vad innebär ett lågt värde av T3-V?

Låga värden beror oftast på hypotyreos, vilket innebär att sköldkörteln inte producerar nog med sköldkörtelhormon vilket kan ge symtom som orkeslöshet, viktuppgång och allmän sjukdomskänsla. Låga värden av T3-V kan också bero på annan sjukdom.

Varför testar man T3-V?

Undersökning av nivåerna av fritt T3 görs främst när man misstänker diagnosen hypertyreos och när andra blodprover som TSH och T4 inte kan bekräfta diagnosen. Man kan också använda nivån av fritt T3 för att diagnosticera hypotyreos men oftast är andra markörer bättre eftersom T3 kan vara normalt under långa perioder trots hypotyreos.

Kort sagt är fritt T3 sällan förstahandsvalet vid undersökning av sköldkörtelns hälsa men däremot värdefullt i oklara fall. Fritt T3 brukar också undersökas vid behandling av sköldkörtelcancer eftersom det ger en bra bild över hur behandlingen går.


    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

Kilpirauhasen vajaatoiminta
Artikel

Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet

Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen och den har därför stor påverkan på vårt välbefinnande. Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet, orkeslöshet, koncentrations- och minnessvårigheter, ofrivillig viktuppgång samt en allmän känsla av att något är fel i kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00