Uraatti tarkoittaa virtsahappoa. Sen pitoisuus veressä voi nousta esimerkiksi alkoholinkäytön ja ylipainon vuoksi aiheuttaen kihtiä.

Korkea veren uraattipitoisuus lisää riskiä sairastua kihtiin

Kihti on sairaus, jossa uraattikiteitä muodostuu niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Mitä korkeampi uraatti- eli kihtiarvo on, sitä helpommin kiteitä muodostuu. Diagnoosiin ei kuitenkaan riitä pelkkä uraattiarvon kohoaminen – kihti on todennäköinen silloin, kun potilaalla on oireita isovarpaassa, nilkassa tai polvessa ja uraattiarvo on koholla.

Kihtidiagnoosi varmistetaan tutkimalla nivelnestettä.

Elintapojen muutoksella voidaan ehkäistä kihtiä tehokkaasti. Kulmakiviä ovat veren uraattipitoisuutta pienentävä ruokavalio, painonhallinta ja alkoholijuomien, varsinkin oluen, runsaan käytön välttäminen.

Lievästi kohonnut uraatti

Lievästi kohonnut veren uraattipitoisuus on hyvin tyypillistä, eikä pelkkä arvon suureneminen ole nykyisen tutkimustiedon perusteella vielä haitallista. Se kuitenkin voi liittyä esimerkiksi alkoholin liikakäyttöön tai vyötärölihavuuteen.

Uraattiarvon kohoamista aiheuttavat myös esimerkiksi epäterveelliset ruokailutottumukset, vähäinen fyysinen aktiivisuus ja tiettyjen lääkkeiden käyttö.

Uraatti (P-Uraat) tutkimus

Voit tilata uraatin tutkimuksen P-Uraat Puhdin kautta. Tutkimus ei vaadi paastoa.

Puhdin palvelun kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lähetettä, ja voit tarvittaessa tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation testien jälkeen, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Yksittäisiä testejä on helppo lisätä samaan tilaukseen esimerkiksi laajemman testipaketin kanssa. Näin näytteenotto onnistuu yhdellä kertaa ja saat monipuolisesti tietoa elimistön toiminnasta. Yhdellä kertaa onkin hyvä tarkastaa useat terveyteen sekä arkiseen jaksamiseen liittyvät mittarit.

P-Uraat viitearvot

miehetyli 18 v.230 – 480 µmol/l
naiset18 – 49 v.155 – 350 µmol/l
naisetyli 50 v.155 – 400 µmol/l

Viitearvot voivat vaihdella laboratorioittain ja tutkimusten analysointimenetelmästä riippuen. Puhdin näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 20.05.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *