Uraatti (S -Uraat)

Uraatti tarkoittaa virtsahappoa. Sen pitoisuus veressä voi nousta esimerkiksi alkoholinkäytön ja ylipainon vuoksi aiheuttaen kihtiä.

10,95 

Uraatti tarkoittaa virtsahappoa. Sen pitoisuus veressä voi nousta esimerkiksi alkoholinkäytön ja ylipainon vuoksi aiheuttaen kihtiä.

Kihti on sairaus, jossa uraattikiteitä muodostuu niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Mitä korkeampi uraatti- eli kihtiarvo on, sitä helpommin kiteitä muodostuu. Diagnoosiin ei kuitenkaan riitä pelkkä uraattiarvon kohoaminen – kihti on todennäköinen silloin, kun potilaalla on oireita isovarpaassa, nilkassa tai polvessa ja uraattiarvo on koholla.

Kihtidiagnoosi varmistetaan tutkimalla nivelnestettä.

Lievästi kohonnut veren uraattipitoisuus on hyvin tyypillistä, eikä pelkkä arvon suureneminen ole nykyisen tutkimustiedon perusteella vielä haitallista. Se kuitenkin voi liittyä esimerkiksi alkoholin liikakäyttöön tai vyötärölihavuuteen. Uraattiarvon kohoamista aiheuttavat myös esimerkiksi epäterveelliset ruokailutottumukset, vähäinen fyysinen aktiivisuus ja tiettyjen lääkkeiden käyttö.

Viitearvot:

S -Uraat

Lapset 0-15 vuotiaat: 120 – 330 µmol/l

Naiset 16-48  vuotiaat: 155 – 350 µmol/l

Naiset ≥49 vuotiaat: 155-400 µmol/l

Miehet ≥16 vuotiaat: 230 – 480 µmol/l

Tulkinta:

Korkeat uraattipitoisuudet:

  • Puriinin aineenvaihdunnan häiriöt. Kihdin diagnosointia vaikeuttaa selvän rajan puuttuminen terveiden ja sairaiden henkilöiden arvojen välillä
  • Runsaspuriininen ravinto – virtsahappopitoisuuden lyhytkestoinen vähäinen kasvu veressä
  • Munuaisten vajaatoiminta
  • Kudoksen hajoaminen: kasvaimet, sädehoito ja kemoterapia, hemolyyttinen anemia
  • Painonmenetys, nälkiintyminen
  • Kuivumien, sokki, hypoksia, asidoosi
  • Suuri fyysinen rasitus
  • Lääkkeet: aspiriini, tiatsididiureetit, nikotiinihappo
  • Lyijymyrkytys

Viive:

Vastaus valmiina noin 3 päivässä.

Lähteet:

Uraatti. Eskelinen, S. www.terveyskirjasto.fi. 2016.

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More