Lue tietopaketti ja opit, mitä ovat trombosyytit eli verihiutaleet ja mitkä ovat niiden tehtävät ja viitearvot. Kerromme myös, kuinka pääset laboratoriotutkimuksiin helposti ilman lähetettä.

Trombosyytit eli verihiutaleet

 • Trombosyytit ovat verihiutaleita.
 • Ne osallistuvat veren hyytymistapahtumaan esimerkiksi haavan tai vamman yhteydessä.
 • Muun muassa virukset ja bakteerit, alkoholinkäyttö ja maksasairaudet vähentävät trombosyyttejä.
 • Trombosyyttiarvoa kohottavat tulehdustaudit, verenvuoto ja raudanpuute.

Mitä ovat trombosyytit eli verihiutaleet?

Trombosyytit eli verihiutaleet osallistuvat keskeisesti veren hyytymisjärjestelmän toimintaan. Ne ovat tumattomia solulimakappaleita, joita ympäröi solukalvo. Verihiutaleet varastoituvat pernaan ja elävät noin kymmenen päivää, minkä jälkeen ne korvautuvat uusilla verihiutaleilla.

Verihiutaleet reagoivat yhdessä muiden hyytymistekijöiden kanssa verenvuotovammaan ja käynnistävät veren hyytymisprosessin. Verihiutaleet voivat myös paikata verisuoniin syntyneitä pieniä vauriota.

Mitkä ovat trombosyyttien viitearvot?

Trombosyyttien viitearvo aikuisilla ja yli kahden kuukauden ikäisillä lapsilla on 150 – 360 xE9/l.

B-Tromb arvo ilmoitetaan yksikössä xE9/l. Jos arvo on esimerkiksi 150 × E9/l, trombosyyttejä on 150 × 109  (eli 150 miljardia) kappaletta litrassa verta.

Pienillä lapsilla viitearvot vaihtelevat seuraavasti:

IkäViitearvoYksikkö
<21 pv150-340xE9/l
21-30 p180-390xE9/l
1-2 kk200-450xE9/l
> 2 kk150-360xE9/l

Aalhainen verihiutaleiden määrä, matala B-Tromb-arvo (trombosytopenia)

Liian vähäinen verihiutaleiden määrä, trombosytopenia, aiheuttaa verenvuototaipumuksen. Se voi ilmetä esimerkiksi jatkuvina nenäverenvuotoina.

Verihiutaleita on elimistössä yleensä niiden tarvetta suurempi määrä, joten lievä tai kohtalainen trombosytopenia (B-Tromb arvo 50- 140 xE9/l) ei yleensä vielä aiheuta lisääntyneitä vuotoja. Samanaikainen verihiutaleiden toimintaa estävien lääkkeiden käyttö voi kuitenkin aiheuttaa verenvuotoja jo lievässä trombosytopeniassa.

Alle 50 xE9/l trombosyyttiarvo voi aiheuttaa verenvuotoja esimerkiksi ikenistä ja nenästä, aiempaa runsaampia kuukautisvuotoja, mustelmia ja purppuroita eli pienistä punaisista pilkuista koostuvia ihomuutoksia etenkin sääriin. Matalaan trombosyyttiarvoon voi liittyä myös verivirtsaisuutta tai verioksennuksia.

Miksi verihiutaleet eli trombosyytit vähenevät?

Trombosyytit voivat vähentyä useista syistä. Yleisimpiä syitä ovat:

 • Virusten ja bakteerien aiheuttamat tulehdukset
 • Runsas alkoholin käyttö
 • Maksasairaudet
 • Monet eri luuytimen sairaudet
 • Monet eri lääkkeet
 • Verihiutaleiden kiihtynyt hajoaminen immunologisen reaktion seurauksena
 • Syöpähoidoissa käytetyt solunsalpaajat

Lievä ja oireeton trombosytopenia ei vaadi lisätutkimuksia tai hoitoa. Selvästi pienentyneen trombosyyttiarvon syy on sen sijaan tärkeää selvittää.

Kasvanut verihiutaleiden määrä veressä – mihin korkea B-Tromb-arvo viittaa?

Tilaa, jossa verihiutaleita on veressä liian paljon, kutsutaan trombosytoosiksi. Verihiutaleiden määrä voi kasvaa monissa tilanteissa ilman, että kyseessä olisi varsinainen sairaus. Verihiutaleiden määrä voi lisääntyä muun muassa äkillisten verenvuotojen yhteydessä.

Erittäin korkeat trombosyyttitasot (yli 600 xE9/l) voivat merkitä luuytimen sairautta. Korkeat arvot lisäävät myös veritulppien ja verenvuotojen riskiä.

Trombosyyttiarvo voi olla koholla mm. seuraavista syistä:

 • Väliaikaisesti liikunnan tai synnytyksen yhteydessä
 • Tulehdustaudit
 • Verenvuoto
 • Leikkaukset, erityisesti pernan poistoleikkaus
 • Raudanpuute
 • Eräät syöpätaudit
 • Myeloproliferatiivinen tila (luuytimen häiriö, joka johtaa liialliseen verisolujen tuotantoon). Yleisimpiä näistä harvinaisista sairauksista ovat polysytemia vera, essentiaalinen trombosytemia, myelofibroosi ja krooninen myelooinen leukemia.

Trombosytoosi on usein oireeton ja se todetaan yleensä sattumalta muiden verikokeiden yhteydessä. Hoito riippuu taustalla olevasta sairaudesta.

Milloin trombosyyttien määrä tutkitaan?

Trombosyyttien määrä tutkitaan täydellisen verenkuvan yhteydessä. Trombosyyttien määrä voi olla syytä tarkistaa, mikäli kärsii jatkuvista ien- tai nenäverevuodoista tai muista trombosytopenian oireista.

Täydellinen verenkuva kuuluu muun muassa suosittuun Puhti-terveystarkastukseen, jolla selvität kattavasti elimistön terveydentilan!

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Laboratoriot yli 20 paikkakunnalla. Selkeä tulosraportti.

Lähteet

Encyclopedia Britannica. Platelets. Viitattu 21.6.2018.

Lääkärikirja Duodecim. Trombosytopenia. Viitattu 21.6.2018.

Lääkärikirja Duodecim. Trombosytoosi. Viitattu 21.6.2018.

Synlab. Laboratoriokäsikirja. Viitattu 21.6.2018.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Sofia on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 15.09.2020

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Trombosyytit (B-Tromb) eli verihiutaleet”

  • Monesti tilanteeseen saattaa vaikuttaa jokin tulehdussairaus, voimakas fyysinen rasitus tai anemia. Voit kontrolloida arvon noin 1-2kk päästä ja katsoa onko tilanne ennallaan vai arvo laskenut. Myös jotkin lääkkeet saattavat vaikuttaa tulokseen. Kaikista poikkeavista arvoista kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, mikäli on huoli omasta terveydestä.

  • Tromobyyttiarvoon vaikuttaa elimistössä vallitseva tila mittaushetkellä. Trombosyytit ovat verihiutaleita, jotka osallistuvat veren hyytymistapahtumaan. Erilaiset tilat elimistössä ja käytössä olevat hoitomuodot muokkaavat yleensä arvoa kuten verenvuodot (verenvuoto voi olla esim kuukautisvuoto, verenluovutus tai iso vuotava haava/leikkauksen aikana menetetty veri), tietyt lääkeaineet, maksan tilanne, alkoholin nauttiminen runsaasti, luuytimen sairaudet sekä immunologiset reaktiot elimistössä ja syöpähoidossa käytössä olevat sytostaatit sekä mikäli elimistössä on mittaushetkellä veritulppa. Tuloksesi on normaaliarvoissa ilmenevää vaihtelua.

 • B-trom 428E9/1 onko liikaa koholla ja mitä tämä tarkottaa?Minulla on paljon kipeitä suonikohjuja jaloissa tietääkö se tukosta ?voiko mitenkään itse tehdä asialle mitään

  • Hei, emme voi ottaa ikävä kyllä kantaa terveydentilaasi tai analysoida tuloksiasi. Jos olet tilannut tutkimukset kauttamme, sinulla on mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio ja kysyä asiasta lisää häneltä. Muussa tapauksessa, mikäli olet huolestunut terveydentilastasi, suosittelemme ottamaan yhteyttä tutkimuksen määränneeseen tahoon.

 • Hei! Kävin raskaana ollessani verikokeissa ja trombosyyttiarvot olivat 300. Nyt synnytyksen jälkeen 3 kuukauden päästä kävin mustelmien takia uudestaan verikokeissa ja arvot olivat 400. Minua pelottaa kauheasti, voiko kyseessä olla leukemia? Lääkäri sanoi, että tilannetta voidaan seurailla.

  • Hei, kiitos kommentista. Valitettavasti emme voi tässä ottaa kantaa lääkärin aiempaan diagnoosiin tai tuloksiisi. Jos asia huolestuttaa vielä, kannattaa varmasti jutella aiheesta tarkemmin lääkärin kanssa. Jos olet tilannut verikokeet Puhdin kautta, löydät Oma Puhti -osiosta tulosten yhteydestä lääkärin etävastaanoton, jota kautta saat helposti puhelimella yhteyden lääkäriin ja voit keskustella asiasta.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *