Lue tietopaketti ja opit, mitä ovat trombosyytit eli verihiutaleet ja mitkä ovat niiden tehtävät ja viitearvot. Kerromme myös, kuinka pääset laboratoriotutkimuksiin helposti ilman lähetettä.

Trombosyytit eli verihiutaleet

 • Trombosyytit eli verihiutaleet ovat yhdenlaisia verisoluja valko- ja punasolujen lisäksi.
 • Trombosyytit osallistuvat veren hyytymiseen esimerkiksi haavan tai vamman yhteydessä.
 • Muun muassa virukset ja bakteerit, alkoholinkäyttö ja maksasairaudet vaikuttavat trombosyyttien määrään.

Mitä ovat trombosyytit eli verihiutaleet?

Trombosyytit eli verihiutaleet osallistuvat keskeisesti veren hyytymisjärjestelmän toimintaan. Verihiutaleet varastoituvat pernaan ja elävät noin kymmenen päivää, minkä jälkeen ne korvautuvat uusilla verihiutaleilla.

Verihiutaleet reagoivat yhdessä muiden hyytymistekijöiden kanssa verenvuotoon ja käynnistävät veren hyytymisprosessin. Verihiutaleet voivat myös paikata verisuoniin syntyneitä pieniä vauriota.

Mitkä ovat trombosyyttien viitearvot?

Trombosyyttien viitearvo aikuisilla ja yli kahden kuukauden ikäisillä lapsilla on 150–360 xE9/l.

B-Tromb arvo ilmoitetaan yksikössä xE9/l. Jos arvo on esimerkiksi 150 × E9/l, trombosyyttejä on 150 × 109  (eli 150 miljardia) kappaletta litrassa verta.

Alhainen verihiutaleiden määrä (trombosytopenia)

Liian vähäinen verihiutaleiden määrä, trombosytopenia, altistaa verenvuodoille. Se voi ilmetä esimerkiksi poikkeavana nenäverenvuotona, ikenien verenvuotona, itsestään ilmaantuvina mustelmina tai kuukautisvuodon runsastumisena. Tosin näitä ilmenee matalaan trombosyyttimäärään liittyen vasta, kun se laskee huomattavasti (alle 50 xE9/l).

Jos käytössä on trombosyyttien toimintaan vaikuttavia lääkkeitä (kuten aspiriini), voi poikkeavia verenvuotoja ilmetä jo lievemmässäkin trombosytopeniassa.

Miksi verihiutaleet eli trombosyytit vähenevät?

Trombosyytit voivat vähentyä useista syistä. Yleisimpiä syitä ovat:

 • infektiot (virusten tai bakteerien aiheuttamat tulehdukset)
 • alkoholin liiallinen ja pitkäaikainen käyttö
 • maksasairaudet
 • luuytimen sairaudet
 • jotkut lääkkeet.

Lievä, oireeton ja ohimenevä trombosytopenia ei vaadi lisätutkimuksia tai hoitoa. Selvästi pienentyneen tai pitkään jatkuneen alhaisen trombosyyttiarvon syy on sen sijaan tärkeää selvittää.

Kasvanut verihiutaleiden määrä veressä – mihin korkea B-Tromb-arvo viittaa?

Tilaa, jossa verihiutaleita on veressä liian paljon, kutsutaan trombosytoosiksi. Verihiutaleiden määrä voi kasvaa monissa tilanteissa ilman, että kyseessä olisi varsinainen sairaus. Verihiutaleiden määrä voi lisääntyä muun muassa äkillisten verenvuotojen ja tulehdusten yhteydessä.

Korkea trombosyyttiarvo ei yleensä aiheuta oireita. Se todetaan usein sattumalta muusta syystä otetun verikokeen yhteydessä.

Trombosyyttiarvo voi olla koholla mm. seuraavista syistä:

 • elimistön tulehdustilat
 • verenvuoto
 • raudanpuute
 • eräät syöpätaudit
 • myeloproliferatiivinen tila (luuytimen häiriö, joka johtaa liialliseen verisolujen tuotantoon), esimerkiksi essentiaalinen trombosytoosi, myelofibroosi ja krooninen myelooinen leukemia.

Milloin trombosyyttien määrä tutkitaan?

Trombosyyttien määrä tutkitaan täydellisen verenkuvan yhteydessä. Trombosyyttien määrä voi olla syytä tarkistaa, mikäli esiintyy toistuvia, poikkeavia verenvuotoja.

Täydellinen verenkuva kuuluu muun muassa suosittuun Puhti-terveystarkastukseen, jolla selvität kattavasti elimistön terveydentilan!

Puhdin kautta saat kaikki tutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Nopeasti ja helposti. Näytteenotto yli 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Selkeä tulosraportti.

Testin jälkeen voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 02.05.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Trombosyytit (B-Tromb) eli verihiutaleet”

  • Hei! Artikkelista löydät yleistä tietoa aiheesta. Emme voi valitettavasti tulkita tuloksiasi yksilöllisesti tätä kautta. Ota yhteyttä lääkäriin, mikäli sinulla on kysyttävää laboratoriokokeiden tuloksista. Jos olet ottanut tutkimuksia Puhdin kautta, voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportin lopusta.

  • Mikäli tarvitset apua laboratoriokokeiden tulkintaan, olethan yhteydessä lääkäriin. Lääkärin puhelinkonsultaation voi tilata suoraan Puhdin tulosraportilta. 🙂

  • Hei! Monesti tilanteeseen saattaa vaikuttaa jokin tulehdussairaus, voimakas fyysinen rasitus tai anemia. Voit kontrolloida arvon noin uudestaan ja katsoa onko tilanne ennallaan vai arvo laskenut. Myös jotkin lääkkeet saattavat vaikuttaa tulokseen. Kaikista poikkeavista arvoista kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, mikäli on huoli omasta terveydestä.

  • Hei! Löydät artikkelista lisätietoa aiheesta.

   Voit tilata erikseen lääkärin etäkonsultaation suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli tarvitset apua tulosten tulkintaan, herää epäilys sairaudesta tai mikäli sinulla on oireita.

 • B-trom 428E9/1 onko liikaa koholla ja mitä tämä tarkottaa?Minulla on paljon kipeitä suonikohjuja jaloissa tietääkö se tukosta ?voiko mitenkään itse tehdä asialle mitään

  • Hei, emme voi ottaa ikävä kyllä kantaa terveydentilaasi tai analysoida tuloksiasi. Jos olet tilannut tutkimukset kauttamme, sinulla on mahdollisuus tilata lääkärin etäkonsultaatio ja kysyä asiasta lisää häneltä. Muussa tapauksessa, mikäli olet huolestunut terveydentilastasi, suosittelemme ottamaan yhteyttä tutkimuksen määränneeseen tahoon.

 • Hei! Kävin raskaana ollessani verikokeissa ja trombosyyttiarvot olivat 300. Nyt synnytyksen jälkeen 3 kuukauden päästä kävin mustelmien takia uudestaan verikokeissa ja arvot olivat 400. Minua pelottaa kauheasti, voiko kyseessä olla leukemia? Lääkäri sanoi, että tilannetta voidaan seurailla.

  • Hei, kiitos kommentista. Valitettavasti emme voi tässä ottaa kantaa lääkärin aiempaan diagnoosiin tai tuloksiisi. Jos asia huolestuttaa vielä, kannattaa jutella aiheesta tarkemmin lääkärin kanssa. Jos olet tilannut verikokeet Puhdin kautta, löydät Oma Puhti -osiosta tulosten yhteydestä lääkärin etävastaanoton, jota kautta saat helposti puhelimella yhteyden lääkäriin ja voit keskustella asiasta.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *