Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Punkkirokote (TBE-rokote)
TBE- eli punkkirokote

Punkkirokote (TBE-rokote)

TBE-rokote eli punkkirokote suojaa puutiaisten eli punkkien levittämältä virusperäiseltä puutiasaivotulehdukselta.

Punkkirokote lyhyesti

 • Punkkirokotteen rokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta.
 • Puutiainen voi levittää borrelioosia sekä puutiaisaivotulehdusta.
 • Punkkirokote ei suojaa borrelioosilta, mutta antaa tehokkaan suojan puutiaisaivotulehdusta vastaan.
 • Rokotesuojan säilymisen kannalta on tärkeä pitää huoli punkkirokotteen tehosteannoksista.

Puutiaisten eli punkkien levittämät taudit

Puutiaiset eli punkit levittävät bakteerin aiheuttamaa borrelioositautia sekä TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta. Viruksen aiheuttama tauti on bakteeriperäistä tautia harvinaisempi. Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla, kun taas puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitoa. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua ainoastaan rokottautumalla sen aiheuttamaa virusta vastaan.

Puutiaisaivotulehdus on harvinainen sairaus, mutta se on pahimmillaan vakava. Puutiaisaivotulehduksen oireet vaihtelevat lievistä oireista vakaviin. Osalla tauti ei aiheuta lainkaan oireita, kun toisilla taas ilmenee yleisoireita. Yleisoireita ovat muun muassa kuume, päänsärky, lihassärky ja väsymys. Vakavammissa tapauksissa tauti voi edetä keskushermostoon ja aiheuttaa aivokalvontulehdusta tai aivokuumeen.

Punkkirokotesarja ja tehosteet

Perusrokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta. Toinen punkkirokoteannos annetaan 1–3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja kolmas annos vastaavasti 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Mikäli suojaa tarvitsee nopeammin, voidaan toinen annos antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Kolmas annos annetaan tällöinkin normaalin aikataulun mukaisesti toiseen annokseen nähden.

Ensimmäistä tehosteannosta suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua ja tämän jälkeen iästä riippuen seuraavasti, mikäli altistus jatkuu: alle 50-vuotiaille 10 vuoden välein, 50–60-vuotiaille 5 vuoden välein, yli 60-vuotiaille tai riskiryhmäläisille 3 vuoden välein. Puutiaisaivotulehduksen riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi.

Punkkirokotuksen haitat

Tyypillisiä rokotteen haittavaikutuksia ovat rokotuskohdan ohimenevä aristus ja punoitus sekä päänsärky, huonovointisuus ja väsymys. Harvinaisempia oireita ovat kuume etenkin lapsilla, iho-oireet ja muut yliherkkyysoireet. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Punkkirokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan

Kansallisessa rokotusohjelmassa TBE-rokotteen saavat maksutta 3 vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti alueilla, jossa puutiaisaivokuumeen esiintyvyys on erityisen suuri. Maksuttoman rokotuksen saavat myös henkilöt, jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa näillä riskialueilla. Aiemmin rokottamaton henkilö saa kolme maksutonta rokoteannosta. Katso kattava listaus alueista THL:n verkkosivuilta.

Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa.

Tehosterokotteet voit hankkia Mehiläiseltä

TBE-rokotteen tehosteannokset eivät kuulu rokotusohjelmaan. Mikäli altistumisriski on edelleen voimassa, henkilön maksaa rokotteen itse.

Suositus on, että ensimmäinen tehosteannos otetaan 3 vuoden kuluttua perussarjan viimeisestä rokoteannoksesta. Tämän jälkeen, jos altistuminen TBE-virukselle edelleen jatkuu, tehoste otetaan seuraavasti:

Voit hakeutua punkkirokotukseen muun muassa Mehiläisen kautta. Lue lisää ja varaa aika helposti netistä.

Punkkirokotteen teho

Punkkirokotteen suoja on hyvä – se ehkäisee noin yhdeksän puutiaisaivotulehdustartuntaa kymmenestä. Jotta punkkirokotteen rokotesuoja säilyy, on tärkeä muistaa ottaa punkkirokotteen tehosteet.

Hepatiitti ja hepatiittirokote
Tietopaketti

Hepatiitti A ja B rokote

Tämä artikkeli käsittelee hepatiitti A- ja B-viruksien aiheuttamia maksatulehduksia ja niitä vastaan kehitettyjä rokotteita.

Influenssa ja influenssarokote
Tietopaketti

Influenssa ja influenssarokote

Influenssaksi kutsutaan tautia, jossa influenssavirukset aiheuttavat ylempien hengitysteiden tulehduksen. Influenssaa esiintyy joka talvi aiheuttaen influenssaepidemioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00