Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Influenssa ja influenssarokote
Influenssa ja influenssarokote

Influenssa ja influenssarokote

Influenssaksi kutsutaan tautia, jossa influenssavirukset aiheuttavat ylempien hengitysteiden tulehduksen. Influenssaa esiintyy joka talvi aiheuttaen influenssaepidemioita.

Influenssa ja influenssarokote 

 • Influenssan tyypilliset oireet ovat korkea ja äkillinen kuume, vilunväristykset, päänsärky, lihassärky, huonovointisuus sekä kuiva yskä.
 • Influenssan hoito on usein oireenmukaista, yleisestä terveydentilasta ja oirekuvasta riippuvaista itsehoitoa.
 • Influenssan jälkeen voi kehittyä vakaviakin jälkitauteja, joten toipumiseen on annettava riittävästi aikaa.
 • Influenssaa vastaan on olemassa rokote, josta tulee uusi versio joka vuosi, koska influenssavirus muuntuu nopeasti.
 • Voit hakeutua rokotukseen esimerkiksi Mehiläisen kautta.

Influenssa yleisesti

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama ylempien hengitysteiden tulehdus, joka esiintyy vuosittain talvisaikaan influenssaepidemiana. Sama influenssavirus voi aiheuttaa eri henkilöille hyvinkin erilaisia oireita. Yleisimmät oireet aikuisilla ovat korkea kuume, päänsärky, vilunväristykset ja lihassärky. Nuha ei ole yleinen influenssan oire. Influenssa tarttuu henkilöstä toiseen joko pisaratartunnalla yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartunnalla esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä.

Influenssan itämisaika ja tartuttavuus

Influenssan itämisaika vaihtelee 1-7 vrk välillä (yleisimmin 2-3 vrk) ja vain arviolta puolet tartunnan saaneista sairastuu influenssaan. Jo päivää ennen oireiden alkua tartunnan saanut voi levittää tautia eteenpäin. Suurin tartuttavuus influenssalla on 1-4 ensimmäisen sairauspäivän aikana ja tartuttavuus kestää noin viikon ajan. Lapsilla tartuttavuus voi olla pidempi, jopa kaksi viikkoa.

Influenssan oireet

Influenssan oireet riippuvat paljolti virustyypistä, tartunnan saaneen henkilön terveydentilasta ja iästä sekä hänen kyvystään puolustautua tautia vastaan aikaisempien virustautien ja rokotusten myötä.

Tyypillisesti influenssa alkaa korkealla kuumeella, joka nousee nopeasti. Muita oireita ovat muun muassa lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Näiden lisäksi saattaa ilmaantua kuivaa yskää ja kurkkukipua, nuha ei ole tyypillinen oire. Influenssan oireita voi myös pahentaa jo olemassa oleva perussairaus.

Lapsilla voi edellä mainittujen oireiden lisäksi esiintyä vatsa- ja suolisto-oireita. Lisäksi lapsilla saattaa olla influenssaan liittyen nuhaa.

Influenssatartunnan saaneista osa voi olla myös oireettomia, jolloin he voivat kuitenkin tartuttaa muita.

Mikäli influenssaan liittyy korkea kuume, potilaan yleisvointi on huono tai jos oireenkuva pitkittyy tai pahenee seurannassa, on syytä hakeutua lääkäriin. Mikäli kuulut influenssan riskiryhmään, lääkäriin kannattaa hakeutua herkemmin.

Influenssan toteaminen

Usein influenssa diagnosoidaan sille tyypillisten oireiden perusteella epidemia-aikana. Influenssa voidaan kuitenkin varmistaa laboratoriotestillä tai pikatestillä, joka otetaan nielun tai sierainten kautta tikulla. Laboratoriotestit ovat pikatestejä luotettavampia. Voit hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon Mehiläisen kautta.

Influenssan hoito

Perusterveellä henkilöllä influenssa paranee usein itsehoidolla nopeasti, noin viikon tai kahden kuluessa. Oireet voivat kuitenkin jatkua vielä muutaman viikon ajan vähitellen lieventyen. Tärkein lieväoireisen influenssan hoito on lepo sekä oireenmukainen hoito.

Influenssan hoitoon voidaan myös käyttää viruslääkkeitä. Ne lyhentävät hieman oireiden kestoa ja vähentävät riskiä sairastua bakteeriperäsiin jälkitauteihin. Lääkitystä suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Lääkehoito pitää aloittaa 48 tunnin kuluessa oireiden alkamisesta

Antibiooteilla ei voida hoitaa influenssaa, sillä antibiootit toimivat vain bakteerien aiheuttamiin tauteihin.

Influenssatartunnan ehkäisy

Influenssarokotus on tehokkain keino suojautua influenssalta. Lisäksi on syytä huolehtia riittävästä käsihygieniasta sekä kiinnittää huomiota oikeaan yskimistekniikkaan. Yski ja aivasta kertakäyttönenäliinaan tai hihan yläosaan ja pese kätesi heti tämän jälkeen. Pese kätesi myös aina ennen ruoanlaittoa ja ruokailua, kun tulet ulkoa sisään sekä wc-käynnin jälkeen.

Influenssan seuraukset ja jälkitaudit

Influenssaan liittyy jälkitautien riski. Influenssan jälkitaudit voivat olla vakaviakin. Yleisimmät kohderyhmät jälkitaudeille ovat vanhukset, pienet lapset, raskaana olevat sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Kaikissa ikäryhmissä esiintyy jälkitautina keuhkokuumetta. Lapsilla yleiset jälkitaudit ovat korva- ja keuhkoputkentulehdukset. Raskaana olevilla influenssa voi raskauden alkuvaiheessa johtaa keskenmenoon tai myöhemmässä vaiheessa raskautta aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen.

Influenssa voi harvinaisissa tapauksissa johtaa aiemmin terveellä ihmisellä elimistön korostuneeseen puolustusjärjestelmän toimintaan, jolloin voi syntyä kudosvaurioita esimerkiksi keuhkoissa.

Influenssarokotus

Rokote antaa suojaa sekä itse taudilta että influenssan jälkitaudeilta. Influenssarokote vähentää influenssatartuntojen määrää, todennäköisyyttä saada influenssan vakava tautimuoto sekä jälkitautien riskiä ja influenssan kuolleisuutta. Influenssarokotus voidaan antaa joko pistoksena tai nenäsumutteena. Nenäsumute on käytössä lähinnä lapsilla. Influenssarokotus antaa suojaa noin kahden viikon kuluttua rokotteen saannista. Suurin osa rokotteen saaneista välttyy tartunnalta. Mikäli tartunnan kuitenkin saa, on se todennäköisemmin lievempi ja toipuminen nopeampaa kuin henkilöllä, joka ei ole rokotetta ottanut.

Influenssarokotteen suoja kestää noin vuoden verran, joten se tulee uusia joka vuosi. Tämä johtuu siitä, että influenssavirus muuntuu hyvin nopeasti eikä edellisenä vuonna päivitetty rokote enää anna riittävää suojaa seuraavan vuoden virusta vastaan.

Influenssarokotteen haittavaikutukset

Pistettävälle influenssarokotteelle yleinen haittavaikutus on rokotuskohdan ohimenevä aristus ja punoitus. Nenäsumutteet voivat taas aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja voimakastakin nuhaa. Molempien rokotteiden harvinaisempia haittavaikutuksia voivat olla lievä sairaudentunne, lihas- ja nivelsärky sekä yleisoireet kuten lämmönnousu, ärtyneisyys, huonovointisuus ja päänsärky. Mikäli rokotettava on saanut tartunnan ennen suojan syntymistä, hän voi sairastua influenssaan. Tällöin voidaan kuitenkin välttää taudin vaikeampi muoto.

Influenssarokote Mehiläiseltä

Voit hakeutua influenssarokotukseen Mehiläisen kautta. Varaa aika helposti netistä.

Influenssarokote nenäsumutteena 2–17-vuotiaille lapsille

Yli kaksivuotiaille lapsille rokotus voidaan antaa myös nenäsumutteena.

Korkea-annoksinen influenssarokote yli 60-vuotiaille

Korkea-annoksinen influenssarokote soveltuu 60-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00