Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Borrelioosi eli lymen tauti ja punkin purema
Punkin purema, borrelioosi testi ja hoito

Borrelioosi eli lymen tauti ja punkin purema

Borrelioosille altistaa kävely luonnossa ilman riittävää vaatetussuojaa erityisesti kesäaikaan alueilla, joissa punkkeja on paljon.

Borrelioosi

 • Borrelioosi on punkin eli puutiaisen kantaman borrelia burgdoferi –bakteerin aiheuttama tartuntatauti.
 • Borrelioosin ensioire on yleensä pyöreämuotoinen, laajeneva ihottuma.
 • Borrelioositartunta on yleisin kesällä, mutta tauti voi puhjeta myös aktiivisimman punkkiajan päätyttyä.
 • Borrelioosi voi tarttua ihmiseen ja eläimeen ja kroonistua hoitamattomana.

Sisällysluettelo

Mikä on borrelioosi eli Lymen tauti?

Borrelioosi eli Lymen tauti on bakteerivälitteinen infektiotauti, joka syntyy punkin eli puutiaisen pureman välityksellä. Taudin aiheuttavaa borrelia burgdoferi -bakteeria levittävät Ixodes-sukuun kuuluvat punkit.

Bakteeri ei varsinaisesti leviä ihmiseen ja lemmikkeihin alun perin punkista itsestään, vaan pienistä jyrsijöistä, jotka usein kantavat sitä luonnossa. Bakteeri pääsee leviämään, kun punkki puree tartunnan saanutta eläintä, ja sen jälkeen ihmistä tai lemmikkiä.

Borrelioosille altistaa kävely luonnossa ilman riittävää vaatetussuojaa erityisesti kesäaikaan alueilla, joissa punkkeja on paljon.

Mitkä ovat borrelioosin oireet?

Punkin purema ei läheskään aina johda borrelioosiin. Lisäksi elimistön puolustusjärjestelmä pystyy torjumaan borrelioosia, joten edes borrelioosia kantavan punkin purema ei aina aiheuta borrelioosia.

Borrelioosin itämisaika punkin puremasta taudin ensioireisiin on 3–30 vuorokautta. Tänä aikana suunnilleen puolelle tartunnan saaneista kehittyy purema-alueelle laajeneva ihottuma, joka on tyypillisesti ympyrän muotoinen.

Ensioireena voi olla myös lymfosyteema, eli hyvälaatuinen punoittava tai sinertävä kasvain esimerkiksi korvalehdessä.

Hoitamaton borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin tai krooniseen borrelioosiin, joka sisältää monenlaisia iho-, hermosto-, nivel- ja sydänoireita.

Pelkkä punkin puremakohtaan ilmestyvä ärsytysreaktio, eli muutaman senttimetrin kokoinen punoitus ei vielä merkitse borreliainfektiota. Sen sijaan yli 5 cm:n läpimittainen, laajeneva punoitus vielä viikon jälkeen puremasta on jo lähes varma merkki infektiosta. Tällöin punaisen alueen keskiosa voi myös vaalentua läiskän kasvaessa. Kasvava ihottuma-alue tunnetaan nimellä erythema migrans, eli vaeltava punoitus.

Kuvatunlaisia läiskiä voi olla tartunnan saaneella myös useita, ja myös muualla iholla kuin puremakohdassa. Punoitus häviää yleensä itsekseen muutaman viikon kuluessa.

Lapsilla ja nuorilla borrelioosin oireena voi olla kasvohermohalvaus.

Miten borrelioosi todetaan?

Hakeudu aina lääkäriin, mikäli epäilet borrelioosin mahdollisuutta.

Tuoreen (akuutin) borrelioosin toteamiseen ei toistaiseksi ole luotettavaa testiä. Tuore borrelioosi todetaan ja hoito aloitetaan rengasihottuman (erythema migrans) perusteella.

Borreliavasta-ainetutkimuksella ei voida selvittää, onko rengasihottuma borrelioosia. Borreliavasta-ainetutkimuksella selvitetään, onko kehon puolustusjärjestelmä joskus kohdannut Borreliabakteerin. Borrelioosin vasta-ainetestin tuloksen tulkinta ei ole yksiselitteistä, eikä borrelioosia voida todeta pelkän vasta-ainetestin perusteella.

Myös terveillä henkilöillä voi esiintyä borrelioosin vasta-aineita, joten varsinkaan apteekista saatavat itsehoitotestit eivät anna täysin varmaa tulosta.

Miten punkin puremaa voi hoitaa?

Punkki vedetään ulos kehosta tasaisella, ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Tähän tarkoitukseen myydään apteekeissa erityisiä pinsettejä.

Punkkia ei tule yrittää saada pois rasvan tai hyönteismyrkyn avulla.

Yleensä punkin pureman hoidoksi riittää punkin saaminen irti kehosta. Jos punkki saadaan irrotettua kehosta vuorokauden sisällä puremasta, borrelioosin riski on enää hyvin pieni.

Borrelioositartunta voidaan hoitaa lääkäriltä saatavilla antibiooteilla, joiden avulla tauti saadaan yleensä täysin hoidettua ja kroonisoitumisen riski on hyvin pieni.

Lääkäriin on hakeuduttava uudelleen, ellei ihottuma parane parin viikon aikana tai oireita ilmenee muissa elimissä, kuin missä purema alun perin oli.

Miten punkin puremalta voi suojautua?

Borrelioosia vastaan ei ole olemassa ihmisellä toimivaa rokotetta.

Puutiaisaivokuumerokote ei suojaa punkin puremalta eikä borrelioosilta.

Paras keino suojautua punkin puremalta ja borrelioosilta on välttää punkin puremia käyttämällä kumisaappaita ja pitkiä housuja kosteissa maaston kohdissa, sillä näissä punkit viihtyvät parhaiten. Vaalea vaatetus auttaa huomaamaan punkit helpommin.

Metsässä, mökillä tai muualla ulkona olemisen jälkeen kannattaa koko kehon iho (myös päänahka ja taivealueet) tarkistaa punkkien varalta.

Apteekeista on saatavilla dietyylitoluamidia (DEET) sekä ikaridiinia, jotka suojaavat punkin puremalta. Vaikka näitä aineita käyttäisi suojautumiseen, asianmukainen suojaava vaatetus pitää silti muistaa.

Borrelioosi ja punkin purema lemmikillä

Ihmisen lisäksi myös lemmikit, kuten koirat ja kissat voivat sairastua borrelioosiin. Nämä eivät kuitenkaan yleensä saa taudista oireita. Oireet ovat usein lämpöilyä, ruokahaluttomuutta ja niveltulehduksista johtuvaa ontumista.

Ihminen voi saada tartunnan lemmikin turkissa olleesta punkista vain harvoin, sillä kerran turkista irrotettu punkki ei yleensä pure uudelleen.

Lemmikkejä voi suojella punkin puremaa vastaan apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla, jotka tappavat punkin vuorokauden sisällä sen kiinnittymisestä. Koirien kohdalla tämä käsittely kannattaa uusia kuukausittain.

Lemmikkejä voi suojella myös punkkipannoilla, jotka erittävät usean kuukauden ajan ainetta puutiaisia vastaan. Lisäksi koirille on saatavilla suun kautta otettavia purutabletteja.

Koska minkään valmisteen teho ei ole täysin varma, kannattaa lemmikin turkki tarkastaa luonnossa liikkumisen jälkeen päivittäin.

Koirien borreliarokote

Koirille on olemassa borreliarokote, joka soveltuu yli 12 viikon ikäisille koirille. Kissoille tätä samaa rokotetta ei tule antaa. Rokotetta ei kuitenkaan suositella ainakaan pääasiassa kaupungissa asuville koirille, sillä sen teho tunnetaan melko huonosti.

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

 • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

 • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

 • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

 • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

 • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

 • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

 • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

 • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

 • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

 • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00