Borrelioosi eli Lymen tauti on bakteerivälitteinen infektiotauti, joka syntyy punkinpureman välityksellä. Taudin aiheuttavaa borrelia burgdoferi-bakteeria levittävät Ixodes-sukuun kuuluvat punkit.

Borrelioosi

  • Borrelioosi on punkin eli puutiaisen kantaman borrelia burgdoferi-bakteerin aiheuttama tartuntatauti.
  • Borrelioosin ensioire on yleensä pyöreämuotoinen, laajeneva ihottuma.
  • Borrelioositartunta on yleisin kesällä, mutta tauti voi puhjeta myös aktiivisimman punkkiajan päätyttyä.
  • Borrelioosi voi tarttua ihmiseen ja eläimeen ja kroonistua hoitamattomana.

Mikä on borrelioosi eli Lymen tauti?

Borrelioosi eli Lymen tauti on bakteerivälitteinen infektiotauti, joka syntyy punkin eli puutiaisen pureman välityksellä. Taudin aiheuttavaa borrelia burgdoferi-bakteeria levittävät Ixodes-sukuun kuuluvat punkit.

Bakteeri ei varsinaisesti leviä ihmiseen ja lemmikkeihin alun perin punkista itsestään, vaan pienistä jyrsijöistä, jotka usein kantavat sitä luonnossa. Bakteeri pääsee leviämään, kun punkki puree tartunnan saanutta eläintä, ja sen jälkeen ihmistä tai lemmikkiä.

Borrelioosille altistaa kävely luonnossa ilman riittävää vaatetussuojaa erityisesti kesäaikaan alueilla, joissa punkkeja on paljon.

Mitkä ovat borrelioosin oireet?

Borrelioosin itämisaika punkin puremasta taudin ensioireisiin on 3 – 30 vuorokautta. Tänä aikana suunnilleen puolelle tartunnan saaneista kehittyy purema-alueelle laajeneva ihottuma, joka on tyypillisesti, mutta ei aina, ympyrän muotoinen.

Ensioireena voi olla myös lymfosyteema, eli hyvälaatuinen punoittava tai sinertävä kasvain esimerkiksi korvalehdessä. Tauti voi alkuvaiheessa olla myös oireeton tai siihen voi liittyä vain flunssan kaltaisia yleisoireita.

Hoitamaton borrelioosi voi johtaa myöhäis- tai krooniseen borrelioosiin, joka sisältää monenlaisia iho-, hermosto-, nivel-, ja sydänoireita.

Pelkkä punkin puremakohtaan ilmestyvä ärsytysreaktio, eli muutaman senttimetrin kokoinen punoitus ei vielä merkitse borreliainfektiota. Sen sijaan yli 5 cm:n läpimittainen, laajeneva punoitus vielä viikon jälkeen puremasta on jo lähes varma merkki infektiosta. Tällöin punaisen alueen keskiosa voi myös vaalentua läiskän kasvaessa. Kasvava ihottuma-alue tunnetaan nimellä erythema migrans, eli vaeltava punoitus.

Kuvatunlaisia läiskiä voi olla tartunnan saaneella myös useita. Punoitus häviää yleensä itsekseen muutaman viikon kuluessa, mutta tämä ei tarkoita, että myös mahdollinen borrelioosi häviäisi itsekseen.

Yksi tavallisimmista myöhäisborrelioosin oireista on lapsilla ja nuorilla kasvohalvaus.

Miten borrelioosi todetaan?

Borrelioosi todetaan mittaamalla borrelia-bakteeria vastaan muodostuneet vasta-aineet verinäytteestä (S -BorrAb). Testin voi ostaa ilman lääkärin lähetettä Puhdin verkkokaupasta. Kannattaa huomioida, että vasta-aineet ilmestyvät vereen vasta 2-4 viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta.

Jos borrelioosin oireita esiintyy, kannattaa lääkärin vastaanotolle hakeutua testituloksesta riippumatta.

Myös terveillä henkilöillä voi esiintyä borrelioosin vasta-aineita, joten varsinkaan apteekista saatavat itsehoitotestit eivät anna täysin varmaa tulosta. Testiin tulevan kannattaa pohtia mahdollisia oireitaan sekä sitä, onko mahdollisesti olemassa varma tieto punkin puremasta tai mahdollisuus siihen, että puremalle on altistuttu.

Yleisin aika borrelioosin syntymiselle on kesä, sillä silloin punkkeja on luonnossa eniten. Tauti voi kuitenkin alkaa myös jonkin ajan kuluttua varsinaisesta puremasta, eli esimerkiksi loppusyksystä tai keväällä. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa.

Miten punkin puremaa voi hoitaa?

Punkki vedetään ulos kehosta tasaisella, ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Tähän tarkoitukseen myydään apteekeissa erityisiä pinsettejä. Sitä ei tule yrittää saada pois rasvan tai hyönteismyrkyn avulla.

Yleensä punkin pureman hoidoksi riittää punkin saaminen irti kehosta. Jos punkki saadaan irrotettua kehosta vuorokauden sisällä puremasta, borrelioosin riski on enää hyvin pieni.

Borrelioositartunta voidaan hoitaa lääkäriltä saatavilla antibiooteilla, joiden avulla tauti saadaan yleensä täysin hoidettua ja kroonisoitumisen riski on hyvin pieni. Antibioottina käytetään useimmiten amoksisilliinia tai doksisykliiniä kahden viikon kuurina.

Lääkäriin on hakeuduttava uudelleen, ellei ihottuma parane parin viikon aikana tai oireita ilmenee muissa elimissä, kuin missä purema alun perin oli.

Tämä sama ohje pätee niin ihmisiin kuin lemmikkeihinkin.

Miten punkin puremalta voi suojautua?

Borrelioosia vastaan ei ole olemassa ihmisellä toimivaa rokotetta, vaikka sellaista on kehitetty vuosia. Myöskään borrelioosin sairastaminen ei tuo suojaa tautia vastaan, eli sen voi sairastaa useaan kertaan.

Puutiaisaivokuumerokote ei suojaa punkin puremalta eikä borrelioosilta.

Paras keino suojautua punkin puremalta ja borrelioosilta on välttää punkin puremia käyttämällä kumisaappaita ja pitkiä housuja kosteissa maaston kohdissa, sillä näissä punkit viihtyvät parhaiten. Vaalea vaatetus auttaa huomaamaan, jos punkki pyrkii kiinnittymään kehoon.

Jos päivän aikana on tapahtunut mahdollinen purema, koko keho on tarkistettava illalla – lasten osalta myös päänahka.

Apteekeista on saatavilla dietyylitoluamidia (DEET) sekä ikaridiinia, jotka suojaavat punkin puremalta. Vaikka näitä aineita käyttäisi suojautumiseen, asianmukainen vaatetus on silti hyvä muistaa.

Borrelioosi ja punkin purema lemmikillä

Ihmisen lisäksi myös lemmikit, kuten koirat ja kissat voivat sairastua borrelioosiin. Nämä eivät kuitenkaan yleensä saa taudista oireita. Eläinlääkärien mukaan oireet ovat usein lämpöilyä, ruokahaluttomuutta ja niveltulehduksista johtuvaa ontumista, jos niitä ilmenee.

Ihminen voi saada tartunnan lemmikin turkissa olleesta punkista vain harvoin, sillä kerran turkista irrotettu punkki ei yleensä pure uudelleen.

Lemmikkejä voi suojella punkin puremaa vastaan apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla, jotka tappavat punkin vuorokauden sisällä sen kiinnittymisestä. Koirien kohdalla tämä käsittely kannattaa uusia kuukausittain.

Lemmikkejä voi suojella myös punkkipannoilla, jotka erittävät usean kuukauden ajan ainetta puutiaisia vastaan. Lisäksi koirille on saatavilla suun kautta otettavia purutabletteja.

Koska minkään valmisteen teho ei ole täysin varma, kannattaa lemmikin turkki tarkastaa luonnossa liikkumisen jälkeen päivittäin.

Koirien borreliarokote

Koirille on olemassa borreliarokote, joka soveltuu yli 12 viikon ikäisille koirille. Kissoille tätä samaa rokotetta ei tule antaa. Rokotetta ei kuitenkaan suositella ainakaan pääasiassa kaupungissa asuville koirille, sillä sen teho tunnetaan melko huonosti.

Mikä on krooninen borrelioosi?

Borrelioosi voi kroonistua, jos tautia ei hoideta melko aikaisessa vaiheessa, tai jos antibioottihoito ei tehoa. “Post-Lyme”-oireyhtymällä tarkoitetaan tilaa, jossa akuutin infektion ja ihottuman poistumisesta huolimatta borrelioosin oireet jatkuvat tai palaavat takaisin yli kuuden kuukauden ajan.

Kroonisen Lymen taudin oireet ovat hyvin samantapaisia, kuin homealtistuksessa, fibromyalgiassa ja kroonisessa väsymysoireyhtymässä, eli väsymystä, lämpöilyä, lihas- ja nivelkipuja sekä hengitystieoireita.

Yksi selitys kroonisen borrelioosin oireille on bakteerin kerran laukaisema immunologinen reaktio ilman aktiivista bakteeritulehdusta.

Jos borrelioosin oireet jatkuvat lääkärin määräämästä antibioottihoidosta huolimatta, on lääkärin vastaanotolle hakeuduttava uudelleen.

Lähteet

Lumio, J. Duodecim Terveyskirjasto. Borrelioosi eli Lymen tauti. 28.6.2019. Viitattu 4.9.2019

Lumio, J. Duodecim Terveyskirjasto. Krooninen borrelioosi eli krooninen Lymen tauti. 28.6.2019. Viitattu 4.9.2019

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Borrelia. Viitattu 4.9.2019

Teksti

Kirjoittajan avatar

Milla on toiminut Puhdin sisällöntuottajana hyvinvointiin, jaksamiseen ja terveyteen liittyvissä aiheissa.

Kirjoittajan avatar

Puhdin viestinnästä ja palvelun jatkuvasta kehittämisestä vastaava Mirka Tuovinen on valmentaja ja sisällöntuottaja. Mirka on ravitsevan ruoan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Erityisosaamista Mirkalla on hyvinvoivasta mielestä, erityisruokavalioista ja työhyvinvoinnista.


Päivitetty: 22.10.2020

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *