Vitamiinien tutkimuspaketissa on mukana D-, B12- sekä B9-vitamiinit (folaatti). Nämä vitamiinit ovat tärkeitä oman terveyden tueksi etenkin, jos noudatat erityisruokavaliota, sinulla on imeytymishäiriöitä tai et ole varma näiden tärkeiden vitamiinien riittävyydestä elimistösi toiminnan tueksi.
Näin saat enemmän D-vitamiinia

Näin saat enemmän D-vitamiinia – luonnollisia ja tehokkaita tapoja!
Näin saat enemmän D-vitamiinia – luonnollisia ja tehokkaita tapoja!
D-vitamiinilla on ratkaiseva rooli terveydellemme, kuten luiden vahvistamisessa ja immuunijärjestelmän tukemisessa. Mutta miten varmistamme, että saamme sitä tarpeeksi?
Tässä parhaat vinkit siihen, miten voit helposti lisätä D-vitamiinin saantia ruoan, auringon ja lisäravinteiden avulla.
1. Auringon säteet – luonnollinen D-vitamiinin lähde
Kun ihomme altistuu UVB-säteille, keho tuottaa D-vitamiinia. Maksimoidaksesi auringon positiiviset vaikutukset suositus on oleskella ulkona päivittäin, mieluiten klo 10–15 välillä, kun UV-indeksi on korkeimmillaan. On kuitenkin tärkeää olla varovainen, sillä liiallinen altistuminen voi vahingoittaa ihoa, joten älä unohda käyttää aurinkovoidetta. UV-säteet läpäisevät aurinkovoiteen, ja D-vitamiinin tuotanto käynnistyy. Sinun ei tarvitse olla auringossa kovin pitkään, jotta siitä olisi hyötyä. Jo noin 15–20 minuuttia päivässä riittää.
Talvella, erityisesti Pohjoismaissa, voi olla vaikeampaa saada tarpeeksi aurinkoa, joten hyödynnä aurinkoiset päivät!
2. D-vitamiinipitoiset ruoat
Niinä päivinä, kun aurinko ei riitä, erityisesti talvikaudella, kannattaa sisällyttää ruokavalioon D-vitamiinipitoisia ruokia. Tässä muutamia D-vitamiinipitoisia ruokia:
- Rasvainen kala, kuten lohi, silli ja makrilli: Kala on erinomainen luonnollinen D-vitamiinin lähde. Yksi annos lohta voi jopa ylittää päivittäisen suositellun saannin.
- Keltuaiset: Kananmunat sisältävät D-vitamiinia, joten muutaman kananmunan lisääminen viikoittaisiin aterioihin voi auttaa täydentämään varastoja.
- Vitaminoidut elintarvikkeet: Maitotuotteet ja kasvipohjaiset vaihtoehdot, kuten soijajuoma, sisältävät usein lisättyä D-vitamiinia. Lue pakkauksesta varmistaaksesi asian!
3. Ravintolisät
Aikoina, jolloin on vaikea saada luonnollista auringonvaloa tai riittävästi D-vitamiinia ruokavaliosta, D-vitamiinilisän käyttö on suositeltavaa. Tämä voi olla erityisen tärkeää talvikuukausina, vanhemmille ihmisille ja niille, jotka noudattavat tiukkaa kasvis- tai vegaaniruokavaliota.
Vinkki: Oletko epävarma, saatko tarpeeksi D-vitamiinia? Testaa arvosi, niin saat sekä viitearvon tulevaisuutta varten että vastauksen siihen, onko sinulla D-vitamiinin puutetta ja pitäisikö sinun harkita lisäravinteita.
4. Kiinnitä huomiota D-vitamiinitasoihisi
D-vitamiinin puutetta voi olla vaikea tunnistaa, mutta yleisiä oireita ovat väsymys, lihasheikkous ja alakuloisuus. Jos olet epävarma D-vitamiinitasoistasi, Puhdin kautta voit testata arvosi, jotta saat paremman käsityksen tilanteestasi.
D-vitamiini on tärkeä terveyteen vaikuttava tekijä, johon voimme vaikuttaa itse. D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. Se vaikuttaa mm. kalsiumin imeytymiseen ja luuston terveyteen. D-vitamiinia tarvitaan myös immuunipuolustukseen ja osteoporoosin ehkäisyyn.

10 oiretta, jotka voivat viitata B12-vitamiinin puutokseen
B12-vitamiinin puutostila voi aiheutua vuosien myötä. Oireet hiipivät usein pikkuhiljaa. B12-vitamiinin puutoksen aiheuttajana on yleensä puutteellinen ruokavalio (huolimattomasti koostettu kasvis- tai vegaaniruokavalio) tai imeytymishäiriö. B12-vitamiinia saadaan eläinperäisestä ravinnosta.

6 asiaa, jotka on hyvä tietää kilpirauhasen vajaatoiminnasta
1. Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy usein väsymystä Olo voi olla vetämätön, väsähtänyt ja totaalisen aloitekyvytön. Näihin oireisiin voi joskus tottua. Kuvittelemme helposti niiden olevan vain osa elämää ja tiettyä elämänvaihetta.

3 veriarvoa, jotka voivat vaikuttaa jaksamiseen – Oletko jo mitannut?
Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rauta-arvot vaikuttavat siihen, miten jaksamme.
Artikkeli päivitetty:
17 heinäkuun 2025