Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Kun silmät kuivuvat – Kuivat silmät vaivaavat erityisesti naisia ja ikääntyneitä

Kun silmät kuivuvat – Kuivat silmät vaivaavat erityisesti naisia ja ikääntyneitä

Nainen tietokoneella

Arviolta jopa kolmanneksella väestöstä kuivat silmät. Vaikka ikäihmiset kärsivät kuivista silmistä eniten, vaiva voi tulla kenelle tahansa. Kuivasilmäisyyteen on useita syitä, ja vaivaa voidaan helpottaa eri tavoin.

Vieraskynä: Synsam

Silmäluomessa ja silmäkuopassa olevat pienet rauhaset tuottavat kyynelnestettä, joka muodostaa silmän pinnalle ohuen vedestä, rasvasta ja limasta koostuvan kerroksen. Tätä kerrosta kutsutaan kyynelkalvoksi, ja sen tehtävänä on voidella silmiä, huuhdella pois vieraat esineet, suojata silmiä tulehduksilta sekä pitää silmien pinta sileänä ja kirkkaana. Jos rauhaset tuottavat liian vähän kyynelnestettä tai jos sen koostumus ei ole tasapainossa, silmät voivat kuivua ja ärtyä. Myös vetistävien silmien syynä voi olla kuivuus, kun silmät alkavat tuottaa nestettä vastareaktiona kuivuuteen. Tällöin muodostuva neste ei kuitenkaan ole samanlaatuista kuin tavallinen kyynelkalvo eikä siis auta silmien kuivuuteen.

Kuivasilmäisyys on yleisintä ikääntyneillä

Kenellä tahansa voi olla kuivat silmät, mutta yleisintä vaiva on naisilla sekä ikäihmisillä. Tämä johtuu siitä, että kyynelnesteen tuotanto vähenee iän myötä. Myös kyynelnesteen laatu voi heikentyä esimerkiksi kyynelkalvoon rasvaa tuottavien rauhasten tukkeutuessa. Kun kyynelkalvossa olevan rasvan määrä vähenee, siitä haihtuu helpommin pois nestettä. Myös erilaiset sairaudet ja lääkitykset sekä kuiva tai tuulinen ympäristö voivat kuivattaa silmiä. Kuivasilmäisyys on yleisempää naisilla kuin miehillä.

Jos kuivat silmät vaivaavat, on hyvä antaa optikon tutkia silmät kuiviin silmiin erikoistuneella klinikalla. Tutkimuksen yhteydessä voidaan analysoida mm. kyynelnesteen koostumus ja laatu. Samalla tutkitaan myös silmän ulkoiset osat. Näin varmistetaan, ettei niissä ole vaurioita.

Tutkimusta uudella tekniikalla

Uusi tekniikka mahdollistaa myös silmäluomien ja silmien rasvarauhasten tilan ja toiminnan tutkimisen tekoälyä hyödyntäen. Laitteen käytön tärkeimpiä etuja on se, että tutkimus dokumentoidaan, jolloin tuloksia voidaan verrata myöhempiin tuloksiin. Näin pystymme ehdottamaan hoitoa, joka saattaa helpottaa havaittuihin löydöksiin.

Silmien kuivuus on usein krooninen vaiva, mutta oireita on mahdollista lievittää. Vetoa, kuivaa ja savuista ilmaa ja pölyä on hyvä mahdollisuuksien mukaan välttää. Myös riittävä silmien räpyttely on tärkeää, esimerkiksi näyttöpäätetyössä. Jos vaiva jatkuu, sitä voi hoitaa mm. erilaisilla silmätipoilla ja -voiteilla. Jos kyynelkalvossa on liian vähän rasvaa, lämpöhoidosta tai silmäluomien reunojen puhdistamisesta voi olla apua. Jos ongelmana on kyynelnesteen määrä, kyynelkanaviin on mahdollista asentaa pienet tulpat estämään kyynelnesteen poistuminen silmistä. Myös ravinnon tasapainosta ja hyvästä nestetasapainosta huolehtiminen voivat helpottaa vaivaa. Hankaliin kuivan silmän oireisiin on etsittävä apua silmälääkärin vastaanotolta.

Kuivien silmien tavalliset oireet

Kuivasilmäisyyden tavallisimpia oireita ovat esimerkiksi silmien kirvely ja hankaava tunne sekä roskantunne silmissä. Silmät voivat tuntua väsyneiltä sekä olla valonarat ja vetistävät, ja näöntarkkuus voi vaihdella räpytellessä. Jos vaivaa ei hoideta, tulehdusten ja haavaumien riski suurenee, ja ne voivat puolestaan aiheuttaa vaurioita silmiin.

Vieraskynän ovat kirjoittaneet Synsamin ammattilaiset. Lue lisää ja varaa aika Synsamin kuivan silmän klinikalle. Katso myös Synsamin asiakasetu Puhdin asiakkaille silmälasien hankintaan Oma Puhti -raportilta!

Fysioterapeutin vinkit juoksemisen aloittamiseen
Blogi

Fysioterapeutin 5 vinkkiä juoksun aloittamiseen

Oletko aloittamassa juoksemisen ensimmäistä kertaa tai pitkän tauon jälkeen? Miten juoksuharrastus kannattaa aloittaa? Mitä pitää muistaa ja mitä kannattaa välttää? Lue fysioterapeutin listaamat tärkeät vinkit ennen juoksemisen aloittamista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00